HKBUCIE倒米區(十)入CIE悔終生,伏已中請努力

578 回覆
31 Like 5 Dislike
同問
如果有哲學底會唔會好啲
其實係讀咩
The meaning of life
問你生存有咩意義
安樂死個啲囉

睇落去可能好有趣
我一開始都以為自己應付到
事實真係讀完都唔知佢講乜嘢
佢好多formula同比喻套落去
但係都唔知點解要咁樣x((

Btw 可能我讀得差1999
聽落去好似film appreciation 啲教法咁 一舊舊
絲打有讀過film appreciation?
其實係讀啲咩?
其實係以文化研究方式睇電影
淨係思考內容上劇本上面嘅野
好處係唔駛考試 test都係唔駛點睇 9up都過到骨
同埋present要剪片(簡單剪下啲電影片段就得)
(因為上個sem film major強制讀)
如果你係Mandy 教 可以放心 佢出名仁慈鬆手 同時上堂幾悶 講啲gag冇人笑 同埋睇得出佢有時照ppt讀
始終佢讀電影出身唔係文化研究

如果你係Sebastian 教 首先可以自求多福
佢嘅學生好極端 有啲可以經常走堂唔聽講野A
有啲可以上足曬聽曬都係得B-
睇PPT係冇用 就咁聽你會以為佢9up
但如果你跟住佢講嘅解讀一次套戲你會發現非常合理同埋正確
千其唔好以電影角度去諗佢講嘅野 ,佢係文研出身,上堂講好多哲學同埋文化野 ,唔識嘅多啲搵佢consult 就得,不過佢好長氣 有次5點開始 10點完
其實都係好可愛嘅老人家嚟
利申 :A
好詳細 thx
我有上過mandy堂 我覺得佢都唔差
只係有時有啲手緊
但我係fong ho yin教 唔知佢咩料
唔知轉唔轉mandy好
我覺得讀依啲好講理解同思考嘅科唔應該揀Mandy
佢幫唔到我個思考
之前讀TV 佢講殖民主義好多同學都唔明 我明明讀過都搞到我以為唔係同一樣野嚟
反而教歷史果part就幾詳細同清楚
Fong ho tin 就冇聽過 應該唔係修電影出身
CCLC1202: English Academic Writing 2
FCHC1400: Changing HK through Changing Media
FCVM1300: Ethical Decision Making in the workplace
FSEH2103 : General Chemistry

想問以上科目嘅lecturer 有冇伏

巴打讀咩??
有無人知Yao yijiang 係唔係killer
Lee hin yu教中文 點 有人話killer有人拜
professional killer
lee hin yu真係 killer ga?好驚驚 我想轉邱月兒但check master timetable 都睇唔到佢堂
感yao yijiang都係killer?
邱月兒好似走左。 傳說中最鬆手既老師
我year1果時想reg佢,但搶手到

Lee 教GE cource 聽聞唔差,果grade都係。我又聽過有d人話佢麻麻。評價好極端。但佢都好搶手

yao聽都未聽過,應該新黎。

利申:姓林教
同意樓上講既所有野
Sebastian真係好好
但我果時比佢教pacific-rim
上佢堂學到好多野
但想高grade,一定要搵下佢consult

利申:A
感激
好似好多人都唔係幾識fong ho yin
有冇巴絲知EAW 2嘅carol同terence如何
後者係killer 平均成績係b到頂
因為轉左制加上幾多老師係新
terence聽聞教得唔錯,但grade就正如上面巴打咁講
carol 聽聞教得好,冇terence咁kill,並非派grade者
上個sem係Terence 教 教得係幾好 但佢都係搞到我唯一一科得B 因為佢認為好勤勤勤力好出色先有 A
有無巴絲好介紹EAW2 嘅lecturer
pablo係米好d 有人話emma都好
但我到姨家都係好擔心中文 因為我係lee
有人話中文wong ka yee janice 都好
有無好推介
感激上面巴打回覆 有人覆我我一定會努力幫其他人
第一個sem我無add drop過 等順其自然
到上完之後 明白到lecturer 嘅重要性
唔係話俾唔俾分係米killer 係你真聽唔明or你聽得明要做exercise 個陣 有人會走過嚟睇下你點 有無錯感
就好似making sense of data Michelle 感
你唔明話到你明
利申我唔係坐前面個d 積極答問題 而只係坐埋一角個個當我透明個d
cie eaw冇乜lecturer 係派grade 始終英文好就好,唔好就唔好。但聽聞pablo and emma 都幾好。

我會介紹jenny。佢教書麻麻,但只要你功課中曬佢d skills 佢比A都得。佢比左兩個A我,令我果grade唔差 感謝你啊jenny

呼籲咁多位,遇到jenny既話。勤力上堂,多d consult佢。果grade順順利利。

中文方面,
lee 聽番黎唔錯嫁啦。唔好咁緊張,可能讀讀下會得心應手。
janice 未聽過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞