HKBUCIE倒米區(十)入CIE悔終生,伏已中請努力

578 回覆
31 Like 5 Dislike

在此呼籲各DSE生
入hkuspace hkcc cccu更稱心

原因節錄如下:

我就係兩年前on99咁乜research都無做過就走左去讀cie
仲要on9到去讀商科
我第一年就後悔係咁鬧自己蠢
讀d野雜到閪咁
真係讀返major野少到喊
我係超級驚d u會因為我係讀cie而西走我

你話易唔易爛grade我就唔知
起碼我每一科都落力去讀
而個grade都我努力成正比
感恩今年上到岸

依家讀緊cie嘅你 就俾d心機同努力捱埋去
我相信你一定會有好回報

而諗緊簡咩asso讀嘅你
咪撚入黎讀
我依家就係倒米
上邊唔同巴打講嘅理由自己睇清楚

你想升ugc, 簡hkuspace hkcc cccu更稱心
你想hea讀 求其攞個degree就送錢俾cie喇
By 麥提爽

大學收生除左睇GPA interview之外仲會睇果間CC既課程,
由於CIE太多GE科,多到大學trans唔到科,所以好難收senior,只可以話CIE課程設計好有問題
By 搭彩虹

有傳石門派分所以九龍塘相對難攞分啲
無體驗過石門所以唔敢肯定
但我又覺得九龍塘無大家講到咁得人驚
我九龍塘 咪又係好地地

都係嗰句 自己能力同努力嘅問題
By 記憶像鐵軌一樣長

無他嘅
我讀個科報Shitty係連Interview都無就直接玩完,不論GPA幾多
而有FD讀HKCC都係相約號科目就GPA3都有Offer
問題係個課程架構
太太太多GE Courses
同UGC Major irrelevant
引致到有唔少U
1. 唔派Offer
2. 派,但係由Year1讀起

最後係咩呀?升UGC個率係比其他CC低
都未計人地有A+
By Emre_Can

極多GE Course易爛grade
計gpa無其他cc咁著數
普遍人gpa都低相比起其他cc
淨係想你讀top up
Bu唔會當你親生仔
升UGC率二成幾比起asso三大低
好多多餘政策例如wpdp(哂時間)
By 屍埃伊拜拜

以上只限Asso,Top up degree另計
Self-finance Top up嚟講CIE可謂全港數一數二
因為有BU本部頒發嘅證書
除左某啲科Programme名有少少分別

如果你係一心諗住讀個Top up唔Aim入八大的話,CIE歡迎你
cls 兩日都冇人開post
留名
其實佢top up本部cert係無意義㗎!
CIE出嘅Asso cert夠係本部啦,又無人講嘅?

係唔係「真。本部」其實HR睇你programme就知。
CIE嘅BCom同Speed嘅business,外人睇根本就一樣!
CIE嘅BSoSc同Scope嘅SocSc,外人睇根本就一樣!

唔好再水人為咗「本部」就揀CIE!
佢嘅topop要補好多cre,又要讀普通話,
仲要入石門,完全無U Life!

好自為之。
伏已中留名,等出GPA
巴打你收到city offer?
係啊 做咩
垃圾cie出gpa都出得咁慢
留名
聽日出gpa?
留名
Gpa god 比個3.5我就心滿意足啦
想問下巴打你 city 最尾有冇轉番yr1 offer 比你
真係唔撚好入 乜都慢 收錢最快
屌 其他cc上個禮拜都出曬 grade
Cie真係狗也不屌
要過3.1啊
轉左個yr2 offer比我 心足了
呢句真 屌佢老味剩係得收錢係有效率
祝大家聽日gpa齊齊過三爆四
祝大家聽日gpa齊齊過三爆四

Hkcc未出
今日幾點出啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞