[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
想問下咩叫佗草
成日見ADA啲造景會用
劣作
想問下咩叫佗草
成日見ADA啲造景會用

http://www.adana.co.jp/cn/contents/products/wabikusa/index.html
想問下咩叫佗草
成日見ADA啲造景會用

http://www.adana.co.jp/cn/contents/products/wabikusa/index.html

即係一舊野放入泥就得唔駛分株?
話說AQUAWORKS前置想打爆PHS要買幾多L?
想問下咩叫佗草
成日見ADA啲造景會用

即係一舊野放入泥就得唔駛分株?

前置唔是擺綿架?

我冇入group

廢話
你入左我仲建乜鳩議

咁我點拜會佢?

條魚同埋呢個問題問得相當之好

前置唔是擺綿架?

我有一邊無擺棉,打爆左PHS
不過係之前買多左
淡水魚新手 求解
個缸成日一喂糧就變左奶白色水
係咪D糧有問題 定我落得太多
同埋個濾水本來有塊活性炭同棉係到 係咪唔洗再加多D棉落去?
淡水魚新手 求解

新缸?
硝化系統未建立好/超出負荷
活性碳換做生物環會好啲
你個過濾器係咩黎?

今日買左呢隻 想買啱唔啱洗 因為上網見到好多燈都係假狗 無任何作用既 同埋25w一日要曬幾耐左右

今日買左呢隻 想買啱唔啱洗 因為上網見到好多燈都係假狗 無任何作用既 同埋25w一日要曬幾耐左右

聽講呢啲燈膽當暖燈咁用架咋
天氣凍就開8-10粒鐘
因為呢啲雞野無乜咩UVB
不過唔怕
反正水龜對UVB需求低
得閒曬下真太陽一兩粒鐘仲好

利申,養龜新手 你係咪錯post
烏龜唔算水族嫁咩
烏龜唔算水族嫁咩

龜唔係爬蟲咩
淡水魚新手 求解

新缸?
活性碳換做生物環會好啲
你個過濾器係咩黎?

新缸yes
aqua one 200L
我用緊佢本身比果塊隔屎同棉filter 但再加棉已經係左手邊漏番水出黎
淡水魚新手 求解

新缸?
活性碳換做生物環會好啲
你個過濾器係咩黎?

新缸yes
aqua one 200L
我用緊佢本身比果塊隔屎同棉filter 但再加棉已經係左手邊漏番水出黎

原裝嗰啲掉撚晒佢
無撚用架!
之後淨係擺一塊白綿(剪啱size)
其他擺滿生物環
啲水要先經過白綿過濾再流去生物環到
之後呢三日唔好餵魚住
等幾日就得
想快啲就落啲硝化菌水
以後一星期換一次水嗰陣換/洗埋白綿
生物環半年先用魚缸水洗一次

條魚同埋呢個問題問得相當之好

btw 佢好似好冇精神咁

佢打側,唔游,有時游到好似個痴線佬咁,好似唔食野咁,點算呀

凍?
有冇人試過唔見左清道夫?
養左六條金魚一條清道夫成年幾,原先以為死左比屋企人掉左,但問返無人掉過,連屍都無... 條清道夫大條過D金魚無可能被食呱
有冇人試過唔見左清道夫?
養左六條金魚一條清道夫成年幾,原先以為死左比屋企人掉左,但問返無人掉過,連屍都無... 條清道夫大條過D金魚無可能被食呱

跳缸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞