[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

你睇下似唔似呢種
http://northernstar-aquarium.blogspot.hk/2014/12/philometra.html?m=1

match
聽日出去買藥
啱啱再替下
原來眼隔黎都有條

可以用尖咀鉗夾走佢
好刺激

黎隻眼太近
廢事失手整盲條魚

啱啱試下夾走佢
夾唔走重要整傷條魚
頭先喺間魚舖(非金魚街)到聽到啲對話

港豬:
店員:

:呢種魚可唔可以同王子養架?
:王子好惡架喎
:吓唔惡呀,我同緊紅蓮燈一齊養緊
:大左就好惡架啦
(一分鐘後)
:唔該比兩條呢種魚我呀

利申,以上情節經常發生
短視的弱智港豬

我都想養一到兩條王子
真係好靚
依家個江又燈魚 又金四間 又米奇

玩左幾個月留名
一開波玩個時買左好多迷你矮
插完之後第二日上哂上面
魚又食D根 屌拿星

另外我想問有冇D咩水草粗生 唔洗點理又靚
我好想玩草皮 同一大片莫絲

利申 缸野近窗 有強大過濾
現有矮鐡皇冠 小水溶(好粗生)鹿鐡皇冠苖
三舊沉木連大量青台
牛毛氈
草原feel

玩左幾個月留名
插完之後第二日上哂上面
魚又食D根 屌拿星

三舊沉木連大量青台

幕絲本身都好粗生
前草可以試下牛毛又係生到你煩
你缸野近窗會唔會曬到太陽 一陣爆藻又係煩

玩左幾個月留名
插完之後第二日上哂上面
魚又食D根 屌拿星

三舊沉木連大量青台

幕絲本身都好粗生

矮迷插得唔夠深咪飛番晒上黎
仲有啲魚會唔會多得濟 個缸咁鬼細

玩左幾個月留名
插完之後第二日上哂上面
魚又食D根 屌拿星

三舊沉木連大量青台

幕絲本身都好粗生

曬到太陽
搵左野姐一姐
爆藻就冇 我冇落過肥
但青台好勁
一星期清一次玻璃上面個D

幕絲可能我唔識整 又係飛哂上水面
牛毛會想試下

唔該巴打
係淘寶貴左定魚街平左
行完魚街都係感覺得淘會平d
但淘寶搵晒平得1蚊2蚊都加埋個發泡箱都係返到
睇買咩啦

知唔知邊到可以買到EDEN呢支暖管

暫時未有

暫時未有

點解既 唔係出左好耐喇咩

暫時未有

你要問下個代理
想問有冇陰草可以種到一大片草皮

火焰莫斯
想問有冇陰草可以種到一大片草皮

如果要插入泥

暫時未有

你要問下個代理

搵唔到代理 邊一間
新手 想 水草,燈、q版波子 混養
用咩濾好?
掛濾定511濾筒?

1.一大塊草皮 果d係叫迷你矮定係爬地矮?(因為我而家種左d草皮2-3個月 d草追光生)我係想要爬地果d

2.一開頭只係比光先 ,遲d先擴展比co2 咁樣可以?(會唔會影響佢生長?)

3.我上網見人一開缸落左ada powersand先 之後先落泥咁樣有咩用處?
用咩濾好?
掛濾定511濾筒?

除非你個掛濾好大,唔係我都係建議你用511

1.一大塊草皮 果d係叫迷你矮定係爬地矮?(因為我而家種左d草皮2-3個月 d草追光生)我係想要爬地果d

你講既兩樣都會爬。會追光向上“璽”長,基本上都係因為你枝燈唔夠光

2.一開頭只係比光先 ,遲d先擴展比co2 咁樣可以?(會唔會影響佢生長?)

可以,反正有光都唔會死,係冇落co2生得咁快

3.我上網見人一開缸落左ada powersand先 之後先落泥咁樣有咩用處?

印象中powersand係肥黎,算係預先落定肥,推遲用盡水草泥用盡肥料後翻缸既時間

3)我真係唔肯定,對上一次種草都仲係中學生,戈陣powersand呢d非必須既野冇錢冇冇機會用

你要問下個代理

搵唔到代理 邊一間

好問題
用咩濾好?
掛濾定511濾筒?

1. 兩者皆是

2. 視乎咩叫「可以」
多數草都唔會死嘅
可能柒柒地咁
但條件好返又會靚返

3. PowerSand係基肥
比多啲肥咁姐

用咩濾好?
掛濾定511濾筒?

1. 兩者皆是

2. 視乎咩叫「可以」
多數草都唔會死嘅
可能柒柒地咁
但條件好返又會靚返

比多啲肥咁姐

大師 咁用濾筒定掛濾好d?
我而家d矮珍珠都唔矮既 追光生到好長 是否比人呃?
用咩濾好?
掛濾定511濾筒?

1. 兩者皆是

2. 視乎咩叫「可以」
多數草都唔會死嘅
可能柒柒地咁
但條件好返又會靚返

比多啲肥咁姐

大師 咁用濾筒定掛濾好d?
我而家d矮珍珠都唔矮既 追光生到好長 是否比人呃?

種草一定濾桶
二氧化碳唔會流失
可能唔夠光呱

綠帽石正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞