[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

應該係探頭壞
岩岩先試過
同tb賣家講完免費寄番條新嘅比我
換左就無事

請問係咪要自己拆機落去換?

自己拆黎換好易,
拆開部機搵到條線頭鬆兩粒螺絲就得

唔該曬
1月中都要用水冷個天真係痴左線

請問係咪要自己拆機落去換?

自己拆黎換好易,
拆開部機搵到條線頭鬆兩粒螺絲就得

唔該曬
1月中都要用水冷個天真係痴左線

呢d忽冷忽熱天氣真係好易炒
日頭著水冷,夜晚著暖管

係咪dazs泥

先生真乃神人也。係。仲要幾平

垃圾牌子
中國香港牌子=中國產品

冇得救嫁啦
你換幾十次都係黃
買錯呢隻垃圾唯有反缸換過隻

利申: 前排先中伏完
https://detail.tmall.com/item.htm?id=42794522660&toSite=main&skuId=3141600793887
TWIPS led掂唔掂?

正所謂千與千尋
千尋好野!多謝千尋!支持千尋!
我想問,我打算開個底濾缸放係櫃底,我知道可以用泵引水去上缸,但上缸點可以好安全咁引水去底缸(防水滿瀉)?

上缸係Ada 缸,唔捨得開洞。

請指教小弟
新手如果想入門養有咩裝備需要準備

想養咩先得架
新手如果想入門養有咩裝備需要準備

想養咩先得架

平價魚例如米奇 孔雀魚
除咗缸,濾水器仲有咩要

唔駛種草?
最後隻小精靈都死Q埋
晒左60蚊買左4件
但都叫清晒啡藻先死叫功德圓滿

平價魚例如米奇 孔雀魚
除咗缸,濾水器仲有咩要

唔駛種草?

種草要有咩要求

水溫 / Co2 / 燈光 要控制

唔駛種草?

種草要有咩要求

水溫 / Co2 / 燈光 要控制

想問上面講果d菌有乜用

http://scyu.logdown.com/posts/87651-build-nitrification-system-of-fish-tank

硝化細菌 生物過濾既一種 幾詳細, 可以睇下
我想問,我打算開個底濾缸放係櫃底,我知道可以用泵引水去上缸,但上缸點可以好安全咁引水去底缸(防水滿瀉)?

請指教小弟

淘個溢流盒
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=537229019156

請指教小弟

淘個溢流盒
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=537229019156

多謝大師指教
早兩個星期有條荷蘭鳳凰對眼嘅外圈突然漸漸變黑,黑晒之後兩日就死咗,剩返呢條荷鳳都變緊黑眼,係唔係水質有咩問題?定係自然死亡?

水溫開緊26度用濾水養魚,有用filter氣揼生物環,12吋缸死淨一條荷鳳一條波子
早兩個星期有條荷蘭鳳凰對眼嘅外圈突然漸漸變黑,黑晒之後兩日就死咗,剩返呢條荷鳳都變緊黑眼,係唔係水質有咩問題?定係自然死亡?

水溫開緊26度用濾水養魚,有用filter氣揼生物環,12吋缸死淨一條荷鳳一條波子

唔自然喎,圖?
個魚缸平時係點管理?

唔自然喎,圖?
個魚缸平時係點管理?

7-9日洗一次濾芯生物環,第二日換1/3新濾水,濾水有擺過夜先換,每次換水都落1/3蓋新水劑同硝化細菌加半茶匙鹽,缸內仲有藻球兩個同一棵唔知咩葉

唔自然喎,圖?
個魚缸平時係點管理?

7-9日洗一次濾芯生物環,第二日換1/3新濾水,濾水有擺過夜先換,每次換水都落1/3蓋新水劑同硝化細菌加半茶匙鹽,缸內仲有藻球兩個同一棵唔知咩葉

濾芯生物環一兩年先洗一次 仲要用原缸水洗
你洗完仲邊有菌

唔自然喎,圖?
個魚缸平時係點管理?

你洗完仲邊有菌

我用濾水洗完最後用缸水過水,以後唔洗生物環

你洗完仲邊有菌

我用濾水洗完最後用缸水過水,以後唔洗生物環

用緊slim filter,魚佬話一個至個半月換全新filter,每次換水前一日清洗
我用濾水洗完搾乾後過缸水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞