[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
打算淘寶買d水草蝦,同d新手水晶蝦有無巴絲平時都會淘

岩岩淘左 櫻桃+黑殼
順豐送去集運再黎香港
死三分一 但質素唔錯
櫻桃5蚊10隻 黑殼5蚊20隻 唔計運費
集運會唔會等好耐~?請問用邊間呢~?我住元朗果邊, 去福田拎,時間其實同出魚街差唔多,但價錢真係平好多除左濾桶同魚缸,我其他都係淘返黎

住元朗唔去華燈?
佢好似好多野買咁,
我都想去好耐,不過好遠
魚白點病好返
要繼續落多幾日tdc

岩岩淘左 櫻桃+黑殼
順豐送去集運再黎香港
死三分一 但質素唔錯
集運會唔會等好耐~?請問用邊間呢~?我住元朗果邊, 去福田拎,時間其實同出魚街差唔多,但價錢真係平好多除左濾桶同魚缸,我其他都係淘返黎

有冇巴打諗住淘新手水晶蝦岩岩淘寶搵到間3蚊rmb一隻,淘夠500蚊就可以送到西洋菜街,運費90蚊到,有冇巴絲打一齊

岩岩淘左 櫻桃+黑殼
順豐送去集運再黎香港
死三分一 但質素唔錯

有冇巴打諗住淘新手水晶蝦岩岩淘寶搵到間3蚊rmb一隻,淘夠500蚊就可以送到西洋菜街,運費90蚊到,有冇巴絲打一齊

有興趣wo但送魚街聽講好似星期1-4閒日 5-6點左右?我返緊工 淘寶有link ma??
邊度仲有花尾躉買

岩岩淘左 櫻桃+黑殼
順豐送去集運再黎香港
死三分一 但質素唔錯

有興趣wo但送魚街聽講好似星期1-4閒日 5-6點左右?我返緊工 淘寶有link ma??

http://shop.m.taobao.com/shop/shopIndex.htm?spm=a1z5f.7632052.0.0&shop_id=69944323
幾時送魚街就唔清楚

氣管個隻係蜜蜂螺定蝸牛黎
我本身2隻蜜蜂螺有段時間黐埋一齊跟住無耐就有蛋係缸邊
之後生左出黎我以為都係蜜蜂螺所以無理
但大大下同蜜蜂螺都唔同樣既
如果唔係蜜蜂螺我想殺左佢再買返幾隻螺返黎
成日想買黑殻蝦食藻,但見到魚街剩係得大和蝦賣
魚街啲黑殻蝦係咪寫黑殻蝦架
利申:個缸有燈魚有水草,預左燈魚會搞蝦先揀黑殻蝦

唔係蜜蜂螺,蜜蜂螺黑黃相間,有尖角

個肚好漲 我想問是咪比魚中出左
自貼
係,最平個d又唔靚就係
不過極火個堆都係黑殻蝦只係配到靚色
不過呢d蝦效率好低
大和呢d垃圾蝦好煩
會跌缸有餵糧佢會搶糧就唔食澡
魚類未試過我多數用螺同槍蝦除澡
唔係蜜蜂螺,蜜蜂螺黑黃相間,有尖角
個缸無郁成年幾無端端會有其他生物出現

香港冇乜
台灣先多

個肚好漲 我想問是咪比魚中出左

你個大陸仔

香港冇乜
台灣先多

魚街有檔係賣十蚊炮灰魚仔蝦仔
以前買左一袋餵龜,我睇樣以為係黑殼蝦
點知入面撈埋隻大佬
隻龜食唔到我咪養住先

惡撚到會跳起捉魚

香港冇乜
台灣先多

魚街有檔係賣十蚊炮灰魚仔蝦仔
以前買左一袋餵龜,我睇樣以為係黑殼蝦
點知入面撈埋隻大佬
隻龜食唔到我咪養住先

惡撚到會跳起捉魚

食魚架呢啲山坑蝦
Btw, 果檔係咪十字路口果度?我見得魚仔賣
矮柳易唔易種
之前試過重牛毛草
但係轉水時被紅鼻剪刀抆走晒
矮柳易唔易種
之前試過重牛毛草
但係轉水時被紅鼻剪刀抆走晒

呢家個一尺缸嘅情況
有幾個問題解決唔到
原本主要打算係水晶蝦加金背米蝦
但個系統設左三四個月都唔係好得
放幾多蝦就死幾多

過慮用2213,入面有密棉加生物環
對牆射
5cm厚aquaworks泥,底一半粉狀頂一半keep到粒狀

其實啲泥就用左一年半到
頭一半就近乎打co2齋種草
後半就冇打co2齋種浮萍
所以啲生物環到算用左一段時間

如果再解決唔到就諗住翻缸算
諗緊用返黑鋼砂底一了百了
雖然要諗酸鹼度
定用多次黑土底
因為始終想有草皮底
雖然懶得整co2,
頂燈係aquaworks應該得3wX3又好似唔夠火

目前矛盾緊
Sorry for 1999
我啲水草好似就死咁 無泡冒出 無co2

呢家個一尺缸嘅情況
有幾個問題解決唔到
原本主要打算係水晶蝦加金背米蝦
但個系統設左三四個月都唔係好得
放幾多蝦就死幾多

過慮用2213,入面有密棉加生物環
對牆射
5cm厚aquaworks泥,底一半粉狀頂一半keep到粒狀

其實啲泥就用左一年半到
頭一半就近乎打co2齋種草
後半就冇打co2齋種浮萍
所以啲生物環到算用左一段時間

如果再解決唔到就諗住翻缸算
諗緊用返黑鋼砂底一了百了
雖然要諗酸鹼度
定用多次黑土底
因為始終想有草皮底
雖然懶得整co2,
頂燈係aquaworks應該得3wX3又好似唔夠火

目前矛盾緊
Sorry for 1999

你幾耐換一次水?

其實都係時候要換泥
想種草養蝦就用返泥啦
要草皮就點都要打CO2架啦
支燈換支淘寶千尋燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞