[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike

1. 兩者皆是

2. 視乎咩叫「可以」
多數草都唔會死嘅
可能柒柒地咁
但條件好返又會靚返

3. PowerSand係基肥
比多啲肥咁姐

大師 咁用濾筒定掛濾好d?
我而家d矮珍珠都唔矮既 追光生到好長 是否比人呃?

種草一定濾桶
二氧化碳唔會流失
可能唔夠光呱

想知點解二氧化碳唔會流失 或 減慢流失 ?

種草一定濾桶
二氧化碳唔會流失
可能唔夠光呱

冇可能唔會流失呀又唔係與世隔絕
用細化器可以減慢流失
巴打 想問下水草缸係咪一定要加基肥

種草一定濾桶
二氧化碳唔會流失
可能唔夠光呱

用細化器可以減慢流失

屌捉字虱
咁你講撚晒佢啦

種草一定濾桶
二氧化碳唔會流失
可能唔夠光呱

大師 有咩濾筒介紹 12-15吋缸
燈應該會轉用千尋

有錢:Eden501
冇錢:日生CY20

有錢唔係買EHEIM咩?

用細化器可以減慢流失

屌捉字虱
咁你講撚晒佢啦

唔知你話邊個 不過我唔係捉你字虱 我都知你意思係減慢 不過想知點解
因為我而家只係將細化放係過濾出水位附近 等啲氣泡唔好咁快上水

其實放係吸水位由佢吸埋入濾水再出返黎個效果唔知會唔會仲好仲溶得多

睇下種咩草,如果得莫絲果d唔洗
反而CO2一定要

我淘左呢個駁係出水口 不過唔知有冇漏氣

居然有啲咁既野賣 咁咪成粒氣泡出返黎囉

睇下種咩草,如果得莫絲果d唔洗
反而CO2一定要

又唔一定嘅,種陰草唔用Co2都生得好好。雪花羽毛/綠羽毛呢種所謂嘅陽草喺冇co2下都生得好,我反而覺得水溫同光重要啲

居然有啲咁既野賣 咁咪成粒氣泡出返黎囉???

志在佢經管出拖長嘅時間令co2溶水嘅時間出啲,但anyway用霧化會仲好
有隻好貴,先霧化再經出水
用洗潔精之類劣下自己隻手
再將d泡抹係d邊位觀察有冇漏氣
想換隻40"x20"x28"魚缸(缸頂有包邊,驚d 六間跳缸)
有咩好介紹
最近將個魚缸搬左出廳 缸入邊得幾條大和 同1條一線,平時好易就見到,但係搬左出去就幾日全部都消失哂,係因為放左係窗邊定係電視機影響到

想翻缸好大工程,4年無換泥懶

其實有需要換咩? 間唔時插下基肥應該無咩問題掛...
請教下各位巴打
如果我想砌個魚菜共生嘅缸黎玩下
主要係下面魚缸上面用膠板隔開種菜
有冇啲數據係必須要keep 住監察

呢張相之前既 宜家無哂草
請教下各位巴打

應該無乜要注意 因為你咁講菜啲泥同缸啲泥已經係分開咗

呢張相之前既 宜家無哂草

唔係好夠光喎 啲迷矮向上生
請教下各位巴打
應該無乜要注意 因為你咁講菜啲泥同缸啲泥已經係分開咗
上網google 人地咩樣
一般人屋夠能力玩魚菜共生?
我前排都想試但太難放棄左
又死左隻小精靈
都唔知衰咩
雖然本身想清啡藻已經比佢地清晒
其他藻佢地又唔清已經無存在價值
但養左見佢地一條條掛係到又幾得意想買一批黎玩
又死左隻小精靈
都唔知衰咩
雖然本身想清啡藻已經比佢地清晒
其他藻佢地又唔清已經無存在價值
但養左見佢地一條條掛係到又幾得意想買一批黎玩

小精靈超得意,我細養過3次,最長養到1年
心得係水pH 要around 7.1-7.5
進階版 斑馬小精靈,以前78HKD一條,而家唔知有無?
後來我改養 小胡子,養到2-3年,粗生d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞