[淡水水族] LIHK水族討論 正式啟動!

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
留名

其實有需要換咩? 間唔時插下基肥應該無咩問題掛...

呢張相之前既 宜家無哂草

唔係好夠光喎 啲迷矮向上生

一睇就知係矮珍珠啦
無料又要叉撚廚我
捉字蝨你就叻
最近將個魚缸搬左出廳 缸入邊得幾條大和 同1條一線,平時好易就見到,但係搬左出去就幾日全部都消失哂,係因為放左係窗邊定係電視機影響到

大和好易走佬
有無養開大琶 ,鼠魚既青

大師 有咩濾筒介紹 12-15吋缸
燈應該會轉用千尋

有錢:Eden501
冇錢:日生CY20

有錢唔係買EHEIM咩?

只係用價錢比較嘅話
咁應該係ADA
想換隻40"x20"x28"魚缸(缸頂有包邊,驚d 六間跳缸)
有咩好介紹

嗰啲叫擔
正路大缸訂造都會整埋
叫佢四邊圍擔就得
做高做低嗰啲
想點整你自己同佢傾啦

不過要跳嘅話其實都會跳到
最好就加蓋
有擔就可以擺塊格仔版或者膠板上去
想換隻40"x20"x28"魚缸(缸頂有包邊,驚d 六間跳缸)
有咩好介紹

嗰啲叫擔
正路大缸訂造都會整埋
叫佢四邊圍擔就得
做高做低嗰啲
想點整你自己同佢傾啦

不過要跳嘅話其實都會跳到
最好就加蓋
有擔就可以擺塊格仔版或者膠板上去

訂缸搵卡奇/立新號
算正路少少
唔好亂咁搵啲網上嘅垃圾網店
有個九十後標榜咩ADA代工廠(即係大陸山寨廠)
淨係識吹牛,唔撚掂架
最近將個魚缸搬左出廳 缸入邊得幾條大和 同1條一線,平時好易就見到,但係搬左出去就幾日全部都消失哂,係因為放左係窗邊定係電視機影響到

啲魚驚姐
適應左就無野
請教下各位巴打
如果我想砌個魚菜共生嘅缸黎玩下
主要係下面魚缸上面用膠板隔開種菜
有冇啲數據係必須要keep 住監察

最多咪pH
其實無乜特別
唔係啲咩嚴謹嘅技術黎

超級新手 第一次養 岩岩買 買左水草可以點搞

過濾器影黎睇睇
又死左隻小精靈
都唔知衰咩
雖然本身想清啡藻已經比佢地清晒
其他藻佢地又唔清已經無存在價值
但養左見佢地一條條掛係到又幾得意想買一批黎玩

小精靈超得意,我細養過3次,最長養到1年
心得係水pH 要around 7.1-7.5
進階版 斑馬小精靈,以前78HKD一條,而家唔知有無?
後來我改養 小胡子,養到2-3年,粗生d

首先要有飯比佢食
因為佢地基本上都只係較鍾意食啡藻
好多時啲人買太多小精靈食晒藻就餓死
可以餵琶糧HIKARI mini Algae Wafer
但未必條條肯食
要慢慢馴餌
都唔食嗰啲去死啦

另外水溫最好唔好太高
維持28度或以下
同埋要打氣
保持高溶氧
pH唔洗特別理

最後其實最重要係佢批貨要健康
呼吸太急促同埋凹肚凹眼都九死一生
屌..
見有人提起又去望望
又死一隻
都係唔再買廢事害佢
越貴越易死
紅鼻槍蝦20蚊隻無隻過7日
小精靈15蚊隻又係過唔到7日
屌..
見有人提起又去望望
又死一隻
都係唔再買廢事害佢
越貴越易死

你有冇打氣?
有無巴打試過taobao 活體/水草落黎?

試過 不過好耐之前 水草其實都ok 活體有啲難度 試過成包蝦死哂 因為時間太耐 除非直送hk 不過就會好貴

少年終於上水 我都係懶得整 由佢係出水口位附近算 不過今日個細化無啦啦無哂泡 抆出黎用水沖一輪捽一輪先用得返 滑潺潺咁 你地點洗 見人地用疏打粉開水浸

幼砂紙
屌..
見有人提起又去望望
又死一隻
都係唔再買廢事害佢
越貴越易死

你有冇打氣?

見堆燈魚無野廢事整

少年終於上水 我都係懶得整 由佢係出水口位附近算 不過今日個細化無啦啦無哂泡 抆出黎用水沖一輪捽一輪先用得返 滑潺潺咁 你地點洗 見人地用疏打粉開水浸
幼砂紙
漂白水浸

我淘左呢個駁係出水口 不過唔知有冇漏氣

居然有啲咁既野賣 咁咪成粒氣泡出返黎囉

呢個正 我都有買 至少唔洗睇到細化片烏卒卒
試過 不過好耐之前 水草其實都ok 活體有啲難度 試過成包蝦死哂 因為時間太耐 除非直送hk 不過就會好貴
睇品種睇運氣
再捱得有時黑起上黎運多幾日咩都死
睇品種睇運氣
再捱得有時黑起上黎運多幾日咩都死

呢句真 蝦我買過幾次 落到黎無死 但體質真係麻麻地
屌..
見有人提起又去望望
又死一隻
都係唔再買廢事害佢
越貴越易死

你有冇打氣?

見堆燈魚無野廢事整

打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞