18-19學年 TOP UP SF 非八大專區 (6)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Bcom acct 同恆管的確唔差得幾遠,反正都係咁上下
兩者之間就睇下 學校設施,學費,同學校生活體驗(包括hall,exchange,internship)咁樣做完比較就揀得
你其實講得啱
失敗得兩次 , 就唔好奢望仲有咩好選擇
你講得都無錯
恆管都有叻人,努力嘅人
三大都有廢人,懶人
比例上嘅問題啫

好多人話出到黎做野耐咗
咩u 其實唔太重要
Gap咗一年真係感覺到啲
只不過 可能一開始選擇會少咗、窄咗,可能有啲公司門口都唔比你入,又點展現自己能力比人睇呢?
其實講真
恒管仔 唔通真係諗big4咩
唔係無 但應該會極難
做多幾年真係睇經驗多過睇學歷
不過恒管起跑線係遠左啲

ching 你係asso出黎gap一年
可唔可以分享下你嘅經歷
遠唔遠睇你恆管嗰兩年出唔出力追
好多入到恆管就覺得反正大家都垃圾
咁咪一齊玩埋兩年佢

Gap 呢一年,發現學歷唔係唔重要,
佢依然好重要,只係唔再係我心目中咁諗,
無得讀就會死咁重要。
出到黎做野
更加多係講嘅係態度,待人處事嘅態度。

今年做住野,由報non jupas,到interview ,再俾bcom acct 留位費, 之後再收到city offer
成個過程,情緒無乜起伏,呢一年令我睇開咗好多

係留位費拎唔番覺得浪費咗啲錢
不過都無辦法

其實係呀媽係女人
但對我都黎講
呢一年都幾重要
Ching 本身都諗住讀bcom acct?
有無speed人既小圈子telegram

因為本身都係諗恆管定bu self fin
可惜恆管無朋友問相關資訊
而bu self fin 有朋友讀緊
咁入面情況係點? 易唔易搵工
開個?
Acct 唔會搵唔到工
係搵咩工
你aim 咩位?
Big 4/2nd tier/ local
我上面好似都講咗cie 大約幾多%入到big4
當然 都係聽番黎
借post 一問
top up 係咪一定要本身讀左sub degrees既人先可以報到
如果我本身有一個degree係手 仲可唔可以就咁報top up
之前mid-term reject 咗hsmc interview
過咗一個月都冇second in 係咪88

幫推
無人討論 快啲開個
hsmc banking 要幾多gpa
Cgpa 定咩
banking個offer係幾多呀
Cgpa Pass 3
唔該巴打 得2.8報唔報好
試下冇壞ge 如果未有offer
OU 樹仁 恒管 邊間商科有前途啲?
學店
留tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞