中國晶片發展落後原因

1001 回覆
1164 Like 20 Dislike
開個新Post,講中國晶片發展

光刻機有好多種,而呢到講既,就係可以生產到最先進CPU晶片既光刻機,呢個Market,而家ASML呢間荷蘭公司一間獨大

但ASML獨大以前,其實係有Nikon同Canon,由3間變1間既過程入面,轉折點就係193nm浸潤式光刻機開始

以前,所有光刻機都係乾既,無液體參與,1987年果時,IBM仲有大量晶片Foundry業務,同年,張忠謀創立左台積電,而又係同一年,有個工程師係IBM既Foundry工廠入面,見到顯微鏡入面既水,產生靈感,提出張光刻工藝浸係水入面既新Idea,因為當時呢個Theory太新,而晶片生產技術又未去到咁前,所以大家都聽住先,無行動。

到2002年,IBM, Intel, 台積電都面對同一個問題,就係CPU越黎越難做,傳統既193nm光刻機,要推進到65nm好困難,呢個時候Nikon同Canon推出左157nm光刻機,但效果唔好,果時有人提出用極紫外線EUV黎做光刻,有成13nm,但EUV個能量損失太大,果時技術根本未做到。

呢個時候,浸潤式光刻機就變成正確方向,當時IBM, Intel, Nikon, Canon, TI, ASML都有興趣,但最後真係做既,就只有ASML

ASML主導,台積電提供協助,3年之後,浸潤式光刻機正式誕生,其它做光刻機既廠即刻落後,相繼退出光刻機業務

當年提出浸潤式光刻機既IBM工程師,就係林本堅,1990年離開IBM後創業失敗,再入翻台積電到做

林本堅耶撚黎,邊個講耶撚出唔到科學家

2007年,台積電用ASML既浸潤式光刻機成功將45nm投產,同年IBM都陸續離開Foundry業務

不過Intel功力深厚,好快都做到45nm,當年既排名係咁:

第1: 台積電、Intel
第2: 台聯電、Global Foundry
第3: Samsung

點解Samsung可以由當年第3,跑到今日第1呢,又關台積電事,台積電有個總監級工程師,叫梁孟松

500個Patent,真係痴孖根

梁孟松下面有個PHD,就係FinFET既發明人,將制程進一步推去20nm以下,叫胡正明

胡正明白宮領取國家技術與創新獎章

梁孟松娶左個韓國妹,2009年離開台積電後就去左韓國成均館大學教書,2011年入左Samsung,2014年底,Samsung就比台積電快左半年生產14nm

2011年開始,台積電就開始告梁孟松涉漏機密

到目前為止,所有65nm以下既晶片,都係用同一步193nm浸潤式光刻機,Intel, Samsung, 台積電, 台聯電, Global Foundry, 中芯, 華宏,從來都無禁運過,台積電做到7nm,Samsung做到10nm,中芯做到28nm,完全係工藝同技術問題

而家有部最新既EUV光刻機,可以由193nm一野減到13nm,呢個係跳IFC式既變化,點解ASML可以咁顛?而台積電、Intel、Samsung又有優先買EUV光刻機既權利呢?又要想當年

當年ASML想搞EUV光刻機,個技術難度係相當大,假若ASML將全公司力量都投入去發展EUV最後又失敗既話,間公司一定破產,呢個時候台積電、Intel、Samsung就訓身撐ASML,係ASML股價虛高既時候,買ASML股份,再出人幫ASML研發,個關係已經唔係單純客戶同工廠咁簡單,係真正生死之交

當然,今日ASML已經回購翻D股份,但台積電、Intel、Samsung係參與研發EUV既過程當中,已經熟識EUV工藝,又可以優先買EUV光刻機,台積電、Intel、Samsung既技術優勢,就係咁黎
支持
愛巴出既,留左明先睇
所以中國都係收收皮先
咁點解中國又咁蠢唔入股ASML呢?大家睇睇當年中芯搞緊乜

中芯2000年成立,創始人係張汝京,係台灣世大既創始人,台灣第三大芯片廠,之後比台積電收購

張汝京之後走出台灣,佢當時有唸過新加坡、香港、上海,最後上海個Offer最靚,佢就去左上海,果時香港仲搞緊數碼港呢個地產項目

但之後台積電就不斷告張汝京同中國中芯,話佢地侵權,而張汝京係世大既所有技術,都唔可以用係中芯到,中芯只有同Fujitsu、Toshiba、Chartered Semiconductor、NXP、Motorola、IBM買技術授權,但當時佢地已經落後過台積電同Intel,而且佢地D技術係無前途,再向前行多步就會撞正台積電既Patent

2009年,台積電勝訴果一日,張汝京離開左中芯,中芯進入混亂狀態,新既管理層為左要穩住公司,就將Focus放係生產技術落後既晶片到,減少技術研發既投放

2012年,中芯要人無人,要錢無錢,要技術無技術,ASML自然唔會選擇中芯合作啦

而家點台積電又對Samsung咁好呢?因為Samsung請左梁孟松之後,快過台積電成功到左14nm,台積電都申請唔切Patent,就比Samsung截左糊,而且Samsung又大過中芯咁多,台積電當然唔敢同佢玩啦

好啦,講今日:

1. 中芯係有193nm浸潤式光刻機,但佢只做到28nm,而且仲係大量"參考"台積電技術

2. 蔣尚義、梁孟松入左中芯,但假若今日台積電或者Samsung告中芯既話,好可能又Repeat當年張汝京既故事

3. 或者呢一刻,台積電同Samsung,已經唔再放中芯係眼內,中芯再前行,唔好講技術,剩係個Patent都有排煩
中國投資咗好多錢想自己學整chip
不過美國唔肯讓
工藝同設計係兩樣野
但兩樣中國都冇
我覺得專利呢樣野對支那黎講從來都唔係問題。

你睇喬丹可以告返Jordan轉頭既
咁佢究竟請哂台積電班友有咩用... 乜9都唔用又落後過人
呢D極細工藝同精細工作,唔關錢事
就算俾齊料你都做唔到
愛巴
其實佢大可以唔認D禁運國既技術專利架
不過除非你鎖國
唔係你試下咁玩
未來路,如何走

今次中美既貿易談判,Trump個切入點係相當勁

正正係中芯挖左當年Samsung、台積電既猛將過黎,準備大展拳腳時,美國就有以下要求:

1. 停止補貼高科技行業,避免不公平競爭

對於中芯,或者一眾中國晶片公司黎講,佢地都未生產賣得到好價既晶片出黎,佢地做緊既貨色都係二三流野,難有豐厚利潤

你要發展,就必須靠國家補貼,政策傾斜,再不斷挖高手過黎,而美國正正要斷你呢條路

2. 要杜絕侵權行為

台積電、Intel、Samsung根本就將28nm之後既工藝,你唸得到既都攞哂Patent,以前都仲話可以暗啞底用相同既工藝去生產,但今日美國就將呢件事放上枱,你用同一個工藝生產,就係侵權

而家去到呢個位置,根本就無第二條路行到去14nm或者7nm,或者你好痛苦咁搵第二條路既時候,台積電又無啦啦去到3nm,再封你後路

3. 以上只係講晶片生產,仲未講晶片設計

晶片生產都已經咁難行,晶片設計就更加落後,本身晶片設計係Intel同AMD攏斷,而當Mobile Device開始流行既時候,英國既ARM靠更加慳電既晶片設計,成功做到大陸佬經常講既"彎道超車",再比日本既Softbank千億收購

而Nvidia就靠挖礦同AI,又成功將佢既GPU Design搞大佢

黎緊下一個突破點,就係量子電腦,但而家中國連Binary CPU都未搞得好,再要追Quantum,就更加難度大,而今日IBM,就首先成功將量子電腦搞出黎,IBM有可能翻生

今日Tencent同Alibaba,都話要加入呢場晶片大戰,但晶片係一件Winner takes all既完全零和游戲黎,靠錢、靠人、靠Patent、靠國家地位、靠國際外交、靠運

過往中國係到不斷恥笑台灣經濟軍事越黎越廢既時候,台灣既台積電就已經不斷發展技術再申請Patent,封死今日中國既後路

小時了了,大未必佳
退一萬步講
就算比佢偷哂專利,
(雖然冇可能) 比中芯屎忽撞棍生產到晶片
(雖然更冇可能) 有市場嘅quality

中芯嘅晶片都係賣唔出。
因為晶片用係電器,機器,通訊,
任何一間公司買中芯老翻,
果間公司都唔可能係支那以外地方有業務,
因為你用中芯晶片,已經侵權,慢慢打官司賠錢
但咁樣製造出嚟嘅chips會唔會因為觸犯當地patent law無法出口? 支那唯有做自銷?
支国想返生都難
自銷有乜用?

你都無個Design,重點係人地交個猛料既Design比你,你再用猛料既工藝去生產,你出豉油我出雞,大家先有得食
北韓都唔玩鎖國啦

閉門造車根本無得玩

我成Q日都講世界準備進行Third Industrial Revolution,只有大家更加開放融合,分享技術,先有得係新既Revolution入面,佔一位置

無一個國家有本事做哂所有野,所有人都有佢相應既長處,呢個叫國際分工
完全正確
你國內就話可以老翻用到傻都無人告到
一講到出口果D,人地會唔會受就係另一件事黎
有冇人方便解釋吓依家支國供給則改革玩成點?

高科技產業係被禁運同專利官司綁死下點搵到出路
正如支国叫你全民唔用智能手機用返舊式大哥大你制唔制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞