【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
自由港
積極不干預政策
大市場小政府
旨意政府帶頭搞??
http://guoqing.china.com.cn/2012-06/27/content_25751128.htm

多年来,香港沿用英式学制,即:3年初中,2年高中,2年预科,3年大学。回归祖国15年间,香港的教育进行了改革创新。2009年9月开始实施“三三四新学制”即3年初中、3年高中、4年大学,使得香港学制与内地接轨。

https://www.facebook.com/leglory1988/photos/a.750270705067191.1073741828.603720966388833/885651241529136/?type=3

香港說搞三三四學制, 但香港明明是六四學制.

人家三三四學制, 就是初中三年讀完, 換一次學校上高中, 然後高中讀完三年, 讀四年大學. 但香港的所謂三三四, 九成人的初中和高中根本就是六年讀同一間學校, 教統局非理性的要和鄰近地區接軌, 畫虎不成反類犬.

原本香港是五二三學制, 也就是五年中學, 考一次 HKCEE, 之後讀兩年預科, 再考大學.
Up乜撚野

我想講 Civil 同 電子 系兩個唔同生態

Civil:建造業 地域性 親建制
電子:製造業 全球性 資本主義

根本無得相比
外國有 ABC CBS CNN FOX HBO
千帆並舉

香港間間茶餐廳部部電視機都長開播住TVB
你可以光合作用訓街你老婆仔女唔得
政府冇立法間間茶餐廳部部電視機都要長開播住TVB
但老闆&員工自發將間間茶餐廳部部電視機都長開播住TVB

根本 大一統基因 早已決定左呢個民族既走向同結局
你先至響度鳩UP啊五毛

電子都扯到去資本主義,Civil都可以關親建制事

唔好唔記得你響舊登時代個底已經花哂
而家廣東勁多人考DSE, 香港d補習班都係廣東開班
比你估仲咗添
算吧喇 香港做工程個班依家比人按撚著黎打... 香港的engine面對的係全世界的公司做競爭,特別係班大陸人點解呀 平lor... 咁背後我地有咩support呀 政府,組織?乜撚都冇呀 好喇 依家你班鄰居個個發圍,你先黎話我地搞創新科技 掉500億200億去發展乜柒河套區 屌那星真係做依行咪話唔心淡 最好笑係香港引以自豪的8達通系統 最大粒個年推出左咁耐連閘都唔識入 點死
人基本就要衣食住行
拎自己嘅時間去投資唔係成本?
又贏
點解要去考呢啲?因為公務員 醫生 律師收入高又穩定,唔洗承受乞食風險

有幾多三十幾分讀工程? 讀工程又要承受俾人恥笑,又唔穩定,又低收入,你要人讀工程就唔該養返人地三四十年,確保返人地生活到先

全級都唔知有無廿個,first hon果班個個諗移民
中國人通常都係咁諗野
唔係有港奸邊會有領匯上巿、高鐵、mpf對沖
八達通係一路都冇乜點去配合時代做改進,出八達通sim又亂搞一通

到2017先識走黎話同samsung合作搞smart octopus,但我好肯定又係samsung肯蝕profit搶marketshare,八仔高層先肯開綠燈

otherwise,等多十年都可能未有呢d野

再睇下日本,2011已經有android phone可以當suica用

呢d係vision既差距,日本仔肯為國民生活習慣去搞咁多野,香港呢? 淨係識一味追profit睇住盤數
副學士係一盤生意比個希望比炒左DSE既人讀番學士...
無學士見工點都差一截, 會比人壓價
將自己最黄金20-30歲訓左落去,失敗左仲可以做乜,到時係咪你幫手揾老婆,負責佢既人生?
偷換概念。高地價連租都會升
而家個政府就係港中殖民政府,咁都叫賴?家吓個政府唔係香港人揀嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞