【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
多得一大班奶共香港人
依加香港唔會出得返呢班人,所有野都改淺曬,邊到搵人才
LM
算把啦,係連登仔眼中所有中坑都係廢中同廢老
連李嘉誠係香港都只係可以做地產 而家仲冇得撈要走人
你就知香港係一架就沉嘅船
十年前已經知道香港玩完,但人材都係人材,好多人出走台灣或者美國,係台灣做會見到好多香港人
死支那人短視到扑街
摩托羅拉咪又係美國公司
以前唔係中國香港
個鳩個都炒數炒股 剩係識搵快錢 又唔撚重視科技人才 生活得唔到保障 仲得鳩閒留係度咩
諗起而家港共政府推所謂創新科技
係推地產項目同電競
就得啖笑
共產黨不嬲垃撚圾,邊度比佢管,就邊度仆得街
要到十幾年後既今日先走黎話要搞科技、搞工業?

算鳩數把啦香港人

大學Humanities同Social Science成日比人話乞食,但係個admission score都係高過Science同Engineering。所以話呢兩代既香港學生根本就好撚憎STEM,寧願讀Humanities都唔想讀STEM majors,Civil前幾年有Hype係因為個salary不正常地高,到宜家個Hype慢慢退就漸漸打回原形。

香港人講Engineering?人地以為你講緊建造工程咋
其實係文科人選擇少推高左個分既 唔能夠直接話香港學生唔鍾意STEM

另外工程就等於起樓同裝修真係好on9 見識少到呢
老董叫台積電唔好來香港設廠
支那短視程度真係唔講得笑
生金蛋嘅雞都可以俾佢整死
係設計定生產先
乜野香港發唔到高科技產業
從來只係支那唔俾
要香港做炒賣金融地產港
不實務者口講自己實務
但就只會口舌之戰,玩弄政權
佢哋呢d唔係叫短視 係想踩住人上 用盡方法踩低香港 要大陸攬嚟做!
中國成最大贏家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞