【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
簡單講
呢個就英國同贏國統治既分別
香港人唔肯用腦,淨係識炒樓炒股炒黃牛,數碼港變貝沙灣,狗官又無腦
5萬同10萬比, 可以因為理想興趣要搵少D
萬5同10萬比, 真係冇辦法
要認清個因果關係
係支那唔俾香港搞高科技,社會先變成咁
香港教育制度從來都唔係要人才

佢哋只係要嗰啲聽教聽話嘅奴隸
關乜鳩事,外國一樣,文史哲收分一向高過純 Science,係低過 Engineering ,
全世界STEM:搵真銀
香港STEM:痴左線呀?去炒樓啦!
香港stem=水火箭、玩具機械人、識steve jobs、黃金砌機,幫同事裝printer
都唔係傢
支那人同香港人就最崇洋, 早幾年外國先話要注重番STEM
有班香港人即跟, 例如R funding攪兒童STEM 教育,有班人已食緊呢條水搵真銀
要搞都要同深圳一切搞
可能有D人唔知道既係
ATI(前第二大顯示卡製造商,被AMD收購)五個創辦人中有三個係香港人
而顯示卡代理商藍寶石、XFX都係香港公司黎
ZOTAC就係澳門公司,但香港成份都重

不過ATI就係加拿大開
藍寶石、XFX個D卡都唔係香港製造
根本香港人才好多,但去哂外地
讀書都有讀以前香港製造業幾勁
根本東方瑞士個名唔係浪得虛名
無人工咪變水泡科囉
讀唔成書嘅MK做金屬狗保險狗地產狗仲高人工啲
邊有人會有心去學?
望一望電訊台
淨係得sales講plan
真係笑q死
家住觀塘,見證住以前香港啲廠真係好興旺吓
lm
深層次原因,北佬係唔想見到香港人有嘢叻過佢,唔想冇面,索性唔准你做,自己做唔掂都要拎返黎做,講到尾中共心理係好似一個煮飯唔叻嘅後底毑咁,要打爛前妻啲嘢
其實97前後政局動蕩商家又走人才又走
好多嘢都無咗

然後大陸又淨係諗住借香港汲水
根本由始至終都睇唔起香港人甚至討厭啲殖民時代o既人
廢城就係咁育成出嚟

香港製造還有這些!
中國共產黨不踩低香港及香港人,中國根本就上不到枱面!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞