【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
我反而覺得港府無咁既遠見由教育著手去整死香港人
反而係一班所謂既高官自以爲聰明咁教改
結果果弄巧反拙 唔經唔覺咁搞死香港班後生

唔好講到dse中文通識咁近
先講副學士 明明係學士之下 已經有hd 但整個asso出黎 班人去到最後都係不學無術 無技能 但學術水平又未去到學士
其實係班高官無咁大個頭又要帶咁大頂帽 想學外國 新加坡 但又唔知自己笨7 畫虎不成反類犬
俾咩人統治咪有咩結果
俾大中華膠管理,咪以中國利益為先做前設
投資左幾十億,十幾年時間改革,都唔肯取消必修地位
究竟中文通識科對香港有咩好處
「Civil還Civil,電子還電子」。。。係既係既,我地電子失禮哂你地班尊貴高尚既Civil撚,對唔住呀,我地非Construction既工程撚響香港連幫你地奶袋底既資格都冇,失敬失敬。

都係連登某會員講得岩,我地呢班Engineering撚淨係識搞臭你地Construction,Poly將Engine同Construction分開係好撚合理。

求下你地比條生路我地行啦,大家都係搵食姐
有個fd 中文 卷一三四都5*但作文2左 最後出黎變左Lv4 :0)
https://www.facebook.com/cheng.lap.9/posts/10156187193522357

Chan Sui Yin:
但係取消租金管制同出售領展le兩樣係97 之後先攪出黎架。 嗰陣高地價, 雙親兩個基層藍領都買到樓。
完美演繹如何一句得罪晒所有文科
利申文科
真心想知,一個落後嘅國家點樣重新積累技術?
而家技術門檻咁高,要點先可以追得返?
請問點得罪呢?

我唔否認文科選科窄d會競爭大d,但理科上到去一樣有大把人揀Hum/Soc Sci而唔揀Sci/Eng
政府唔鼓勵創新,動搖地產霸權
你交夠租納足税咪想搞乜就搞乜
十年樹木 百年樹人,只有係2003/4重新開始。
又將社會問題推落個人度
上面#96都有人講咗"如果香港一失敗,住都無得你住. 香港地失敗成本太高"
失敗成本高, 唔係政府問題?!
你快d逃離連登啦
玩 linux / open source 唔洗有車房
有幾多香港人肯玩 ?
寧願讀Humanities都唔想讀STEM majors

點解一定要揀STEM? 文科欠左你?
我中學都係理轉文,係因為發現自己對文科有興趣
你將所有唔揀理科讀文科打成好無奈
講嘢之前用吓你個死人腦啦, 邊有位放多部電腦?
個個一下子完全唔撚用Windows?
香港連練波嘅地方都少, 講鳩咩
政府唔鼓勵創新唔代表自己唔可以創新
腦魔
但中間果段時間點生存?
市場上唔會有人買落後產品
最大問題係 叻既人都去左考公務員 做ibanker 醫生律師啦

邊有叻人去做電子工程
不過而家社會的價值觀係有錢先係上等人
成堆狗衝哂專科啦 入唔到就紀律部隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞