【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
如果你真係有讀過AL
會知唔係叫"銜接"
係有AL 有D部份已經係教咁大學課程

不過只係程度同教個方法唔同
我見過,我真係見過
因為考牌難,考唔到人工30幾k封頂
即使考到牌,次次經濟轉差就第一時間被裁
近十年都已經兩三次
想轉行唔奇
以前台積電係準備係香港發展的
不過香港人自己反對
話人地黎係黎炒地皮
自己搞死自己既產業
唔係呀,長期打算充分利用乃國策
20年前好多電子業人才
放蝗蟲落來迫走香港人
以前d人將d廠搬晒上大陸
太短視
High tech high野
linux 都唔敢用
輝煌magic pro 算唔算IT界港產名牌?
Engine人寧願讀多個Project Management Degree
CS人寧願讀多個Accounting Degree

當 功利 短視 成為社會風氣
又點能夠怪冇人投身科研呢
我記得PS1 CPU都係made in Hong Kong
Civil 還 Civil
電子 還 電子

其實所有野都包含engineering
Accounting 有 transaction engineering
Logistic 有 process engineering
IT 有 software engineering

問題系過份側重某幾項導致失衡
香港嘅地價變高, 係因為中國喺英中聯合聲明, 限制每年賣地, 搞到拉高晒香港地價. 呢個咪就係"中國唔比香港人發展科技"囉

地價拉到天價, 做條毛?
你試下ee/cs佬fg係ibank/MT/AO/nursing 價既7成,我寫包單你個admission median上到去精算/qfin/law既水平
奶共賺錢嘅垃圾都可以叫精英大商家
但佢地創業失敗左,都係美國生活到,如果香港一失敗,住都無得你住
香港地失敗成本太高
有錢要invest 落科技,都唔會invest落香港呢個畀中國拉高晒地價嘅地方,因為已經畀中國搞到香港呢個地方,做實業唔化算。beyond meat 李+x 有invest, 人造蛋都係,呢啲都係科技

美國就算嘅所謂唔洗用多地,人哋start from very beginning可以玩車房創業。香港人要有自己一間房都難啦,仲車房。明明畀中國搞死,仲要屈落香港人目光短淺度
地價問題自港英年代一直存在,影響無諗得咁大

但係中治時期嘅官員嘅施政方針過於垃圾就有好大影響,董建華嘅教育政策同埋所謂幫香港轉型嘅政策(中藥港嗰類)全部都係舊經濟嘅思想
一開始就係教育搞死你地先,配合埋班大中華膠,等你班人浪費時間係連博士都唔識答既中文科到先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞