【有圖】中國現在講自主研發? 當年的 香港製造 晶片(芯片) 香港研發 CPU

175 回覆
212 Like 2 Dislike
要到十幾年後既今日先走黎話要搞科技、搞工業?

算鳩數把啦香港人

大學Humanities同Social Science成日比人話乞食,但係個admission score都係高過Science同Engineering。所以話呢兩代既香港學生根本就好撚憎STEM,寧願讀Humanities都唔想讀STEM majors,Civil前幾年有Hype係因為個salary不正常地高,到宜家個Hype慢慢退就漸漸打回原形。

香港人講Engineering?人地以為你講緊建造工程咋
其實係文科人選擇少推高左個分既 唔能夠直接話香港學生唔鍾意STEM

另外工程就等於起樓同裝修真係好on9 見識少到呢

唔好覺得好奇怪,好多香港人都係視工程=起樓起基建搞裝修,甚至將其他engineering discipline(包括IT)既生態都強行改造到用construction果種client-consultant-contractor模式黎搞。

咁既視野,咁既環境,點發展科技?

人地美國Civil果班就探討緊Civil響現今既工程世界入面好落伍,同現今工程世界既發展脫軌,諗緊點轉型去跟上步伐。因為發達國家根本對Civil既需求唔大,而發展中國家/第三世界先係Civil既真正舞台。

香港就好奇怪,一早入左發達國家行列都仲係以Civil做主導,以傳統工程(起樓、起基建、起utility)為榮
蝗蟲所到之處,寸草不生,係一個非常貼切比喻黎架

中國冇人想認,冇人想痴埋去
大中華撚直頭係賣港賊之一
佢地成日想教化一個賊
算鳩數把啦,人工係有d關係既,但影響唔大

你真正見識過班fg既fundamental (尤其理論同基本technical知識)就知咩事

同周邊亞洲國家既差距太明顯
講得扑街嘅都係支那人
重有好多人以為創科=IT , 其實點只IT一樣呢

重有中國人社會,個個想入政府做,早幾年香港重開始出書敎人考政府工,
個社會有撚前途咩
用「支蛆」會更貼切
中國文化入面, 讀書只求官職渣, 邊有咁多閒情研究知識道德
當年中大ee同CS intake median 3A
根本你嗰行係搵到錢既, 就大把有能力既人仆去讀
香港讀得書嗰班人咁醒, 又冇大陸人咁鳩屎
你俾到資源俾到錢佢就實發到圍
不過香港政府根本唔想有呢D行業
你睇佢近廿年都係, 地產, 金融, 旅遊, 基建
地產同金融係俾位大陸人走資同時大陸做唔到
旅遊本身佢地國內取代唔到
基建就佢落埋黎cap水
其餘既你見到佢都係不斷搵方法恨不得即刻收你皮

當年有個同學physics好勁, AL A, 平時測驗考試, 連最難拎分既essay, 45分可以拎40分以上 (20幾分已經夠拎A)
最後走去讀accounting
另外一個同學, 理科會考28分, 轉恆商(當年未係大學), AL 4條A, 而家又係做銀行嗰D
叻既人你叫佢讀咩都讀得掂, 而家亦搵到唔少錢, 但係我覺得真係浪費人才.
大把理科神人, 尤其是係數嗰邊既, 都係大學放棄理科轉商
自由市場中,如果政府工係荀工,代表個市場底蘊儀已嚴重腐敗
支那抄就叻
最低產值的工係荀工, 好反智
以前香港產業都唔會咁單一
依家個政府係無作為 同時大陸都唔希望你係其他領域出色同佢搶飯碗啦
以前AL年代
依加係DSE年代,改到課程太淺,根基太差,已經好難涵接大學啲野
EE啲嘢又難,出到嚟又唔係特别高人工,讀到人心都灰埋
利申:EE仔
唉...目的都係抽水
關咩事

唔係因為班人勁做到科研,而係環境

如果而家仲係港英政府,香港已經係走高科技路線,一樣大把人材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞