[伏List]嚴選香港最難食既拉麵

786 回覆
273 Like 38 Dislike
日本無敵家都有人話好味。。。最多咪普通
我覺得周月好好食 次次去都係食沾麵 辣果隻
咁多間都狗也不屌
咁有邊間先叫好食
本店一星唔等於分店一星喎,你食過本店未先?
利申:兩間食過晒,香港分店狗都唔屌
一蘭
呢度左一句垃圾右一句狗糧
唔多人講點唔好食法/點好食法
口味呢家野個個唔同
自己試多啲我都覺得係一種樂趣
當你試到一碗好食嘅真係幾開心
順便訓練下條脷啦
就咁叫炸雞都得㗎
周月麵質屌打啦
彩唔彈牙 好普通 隻隻麵都食過 係叫做有唔同味嘅麵算幾特別
座銀唔難食
但佢嘅拉麵嘅湯都係凍嘅做咩撚
沾麵凍就冇所謂者

食座銀記住要去佢嘅廁所
全部都難食
咁都係去幫襯味千
座銀今日先食完,個湯唔係凍喎,btw,我覺得係香港最好味嘅拉麵店
推薦深水埗鰹之一滴
點解無咩人食過咁
個湯係得,但叉燒又瘦又叉係敗筆
其他野都ok
混亂拉麵
講到尾即係冇一間好食
LM
講起周月,其實純睇主觀口味,客觀野應該大家都認同
麵質一定係香港頂級
醬油就啲人覺得用微酸同昆布咸去帶出鮮味
鍾意既就會覺得又鮮又夠味又爽
但我真係唔岩口味
完全覺得唔夾
所以呢啲真係睇個人口味喜好
無其他野好講
same
心諗終於有人講丸京難食
然後睇埋呢個回覆
嚇撚到我....
我覺得真叉燒同普通都幾大分別

嫩口好多

平時都係午市去
麵係好正既
但個湯其實好普通
同埋店有怪味
呢度個個都好極端,唔啱口味就直接話最難食,我自問都成日食拉麵,以下係我食過,又有印象嘅(無講嗰啲可能未去過或者太普通唔記得)
每間起碼去過三幾次

一蘭 ,同日本唔係差好多,唔係好好食,不過一定唔係難食。

一燈,香港嗰間去過兩次 ,好明顯差過日本嗰間,但喺香港黎講,算係高質,但極唔抵。

一幸舍,啱啱開嗰陣都ok,不過後期極差,間鋪有陣怪味

一風堂,食飯算啦,真心難食,但都未係最難食

蔦,米芝連,唔難食,但坐算係舒服(相比其他拉麵店),湯底唔係極濃。

武士,味精重,質素時好時壞,普遍ok。

霸嗎、風雲丸,唔明點解排到狗彩,最唔好食嗰幾間一定有份。

豚王,睇住佢開鋪排長龍(起碼粒半鐘)到而家lunch 都分分鐘唔洗排就知咩事。味精極重,麵煮得差。係比員工玩死。

焰,自己話豬骨湯煲咗唔知幾耐幾巴閉,挑,咪又係普通。

梅光軒(登龍街)麵鼓湯底黎講算係ok,其他普通。以前希稹樓下有間,狗也不屌。

混亂,以前好好食(我無加芝士粉),而家垃圾到暈,但未係最難食。

三田,水準極差,有時去會幾好,但通常都伏。

鰹之一滴,信錯連登仔去試,邊撚度有鰹味?

金田家,普通到唔普通。

座銀,好食,不過成140蚊碗。

鳥華亭,睇住佢越做越羞。再咁落去等執。

周月,極重口味,不過越黎越差

麵屋武藏,狗也不屌,最差嗰幾間候選。

彩,以前好得,但越做越hea,越黎越差。麵有少少糊咗。

大勝軒丸一,本身間鋪已經有問題,極熱極焗束,個面又偏咸,加上個湯又係算濃,我食過兩次之後都有少少唔舒服。

無雙,我知執咗,個有屍都要鞭。嗰陣拉麵champion 入面嘅長龍店。完全唔知有咩好,湯淡又咸,個麵又似公仔面淋到仆街,好在佢執咗。
牛頭角嘅麵屋丸京

個湯油撚到仆街
果次諗住飲湯 結果變咗飲油
食完個面同朋友吹多陣水 兩個字左右碗湯啲油已經變咗軟膠 痴撚線
補充翻,湯底揀 「濃厚」係大伏
清湯可能會正常啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞