[伏List]嚴選香港最難食既拉麵

786 回覆
273 Like 38 Dislike
上次去西環食,個侍應哥哥日本人嚟,唔係好識廣東話,但好禮貌,間舖除咗有陣筍味之外,整體質素OK,食得過。
呢個post一定係全港拉麵店catalog
多謝巴打整合
豚王同一蘭最多叫唔抵食貴左d唔算特別好食
但唔算係難食掛
唔好食,但未到難食。
不過味精重到要飲幾枝水先得
我見好多人插 但公道講元朗最好食
早排下晝做個特價好撚平
我都食咗兩三次
仲有無做緊
好食就唔會執。
一開始係好好嘅,不過後期亂鳩咁黎。

搬到灣仔之後個湯除咗咸之外就係咸,無豬骨味。
麵質到執之前嗰排應該仲轉咗廠,啲麵粉嘅
Agger
日本大阪三田如何?
已經無人記得呢間垃圾
博多一幸舍喺佐敦拉麵champ嗰陣係清泉黎,未到好正,但一定唔難食。

搬到銅鑼灣之後去過兩次,之後就等到佢執都無再去過
混亂真係難食到畢生難忘
平時都唔係點食芽菜 點知佢d野菜係極難食既芽菜 所以碗麵極臭極難食

米芝蓮果間蔦
岩岩開果時lunch食過一次 同成班同事幾隻湯底都試勻真係唔明有咩咁特別 個人認為譚仔既湯底都好味過佢d米芝蓮湯底
俺流塩我係東港城個間食左3次
第一次好似係佢岩岩開頭個個禮拜 食熟成濃湯
好撚正 夠味 好香 麵又多 係叉燒唔掂
第二次係開左一兩個月個陣 食返熟成濃湯
食到一半開始覺得嘴乾 覺得應該係味精
第三次 食黑蒜熟成
都硬係feel到乾乾地 不過加左黑蒜重味左好多就真的
反而個fd食味噌湯 乜味都無
其實未到好難食 不過係味精湯囉
同埋塊叉燒真係
新都會 俺流塩らーめん
日本開過嚟嘅話真係檢討下
細碗又普通, 屋企煮咁
荃灣 台風
屌你得個名, 又迫

between 好似話一幻就嚟香港開
俺流塩我係東港城個間食左3次
第一次好似係佢岩岩開頭個個禮拜 食熟成濃湯
好撚正 夠味 好香 麵又多 係叉燒唔掂
第二次係開左一兩個月個陣 食返熟成濃湯
食到一半開始覺得嘴乾 覺得應該係味精
第三次 食黑蒜熟成
都硬係feel到乾乾地 不過加左黑蒜重味左好多就真
反而個fd食味噌湯 乜味都無
其實未到好難食 不過係味精湯囉
同埋塊叉燒真係
個炸雞幾好食,不過無理由去拉麵店食炸雞嫁
鳥華亭睇個勢又係等收皮。
尖沙咀開鳥華嗰陣好食,越做越差,到後期極難食執咗。

之後個日本老闆自己黎香港開,一開始又係好正,但近兩次去,個湯油到仆街(我食親拉麵有得揀實多油最濃,但都覺得佢太油),仲要唔熱,雞叉燒散開咗個麵又煮太耐冧咗。

再唔改返以前真係等收皮
你都係返去食譚仔算啦
其實都幾抵呀
食30蚊嘢就可以咁滿足
我想做都做唔到
座銀真係好好食
以前就係,而家個湯底淡到仆街,炒豆芽啲水又隔就隊晒落碗麵度搞到更淡(唔會加芝士粉)
執就唔一定係因為難食既, 好多時係因為日本師傅同香港合伙人傾唔埋, 彩都試過呢個問題
垃圾 拉麵台風

垃圾麵 垃圾湯 垃圾肉

平時食開周月300g麵岩岩好,

拉麵台風一碗都食唔晒,仲想嘔, 自己係759買棒丁麵自己淥仲好食,加舊尋晚煲完湯既瘦肉都仲正過佢
去food court 食拉麵中伏機會係100%
元朗上月食過
間鋪真係一大陣荀味
蝦味好香反而覺得黑蒜普通
我都覺得唔係好掛到湯
見到有個c9 成個麵倒落個湯度食
Food court果啲一定係公仔麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞