[伏List]嚴選香港最難食既拉麵

786 回覆
273 Like 38 Dislike
尖沙咀元袓
沾麵用石頭鍋滾上 個味已經難食 食到一半個湯凍曬腥到仆街
石鍋底仲有疑似上一手(或者上幾手)啲肉絲 痴到勁實
其實我上次冇乜呢d問題
係個湯本身上嗰時真係好唔夠熱,變左沾兩沾就凍晒
明明熱湯冷麵先係沾麵嘅精髓,麵就會夠彈牙又掛湯
不過最大問題,都係間舖好大陣味,都影響你食麵嗰時嘅味覺啦,呢d我上面都有講
呢間成日去食早餐
完全唔知有做拉麵
荃灣麵道 垃圾到不得了 仲要棟個牌係出面話比人聽賣淨幾多碗
我覺得混亂幾好味
一風堂係食飯架 啲拉麵好難食
呢度啲評價好極端

一燈算係我喺香港食過最好食嘅拉麵鋪之一
由其試業個排 有老師傅整 醬油拉麵好濃醬油味
沾麵就無乜特別 係加湯個陣啲湯幾好味

霸嗎 我覺得還好 食過雞叉燒拉麵 幾特別
三田就不過不失 唔會差
風雲丸勝在有石鍋保溫啲沾汁 不過個人嚟講 唔太鍾意

拉麵來水準唔穩定 湯底要填濃先會比較正常
豚王n年前已經覺得係劣中之劣

拉麵鹹係正常
我懷疑依家啲人係咪食得太多麻辣火鍋
食到無曬味蕾
五十嵐
金飯碗
睇完依個po發覺自己係唔撚識食拉麵!
因為上面霸嗎更差更貴
好彩未有人講上水麵家山下
台風
上次元朗食過一次
要排隊就唔會有下次
個湯都夠熱味道幾好亦唔會好鹹
上面巴打話就咁飲到
可能同佢麵底唔粗唔會好似三田咁食到中間有淡既麵味咁個湯相對唔需要咁濃都可以接受
但水到好似去食牛腩河咁
完全唔掛麵
變左食麵另上既拉麵咁
食完女朋友仲問加唔加湯
但我食完已經差唔多飲哂個湯

另外兩個師傅手勢明顯爭好遠
有個高壯既四眼師傅fing 麵 fing 得乾淨好多
隔離兩個客個麵係佢上既
食完個碟無水
我地係另一個瘦仔上碟
食完個碟未到好多水但望落都有一啖水

btw 女朋友話炮台山黑龍好食但我無食過
彩沾麵黎講唔得,鋪外面一陣屎味,麵唔彈牙
泓一印象中麻麻,唔算差只係唔會特登去食
三田沾湯過咸
海老名蝦沾湯濃度啱香港人口味(對比新宿五之神黎講,我鐘意海老名多d),麵就好麻麻又係唔彈牙,唔會再食
周月麵好好食,湯就唔啱口味
好食:一燈沾麵,鰹之一滴,鳥華亭,座銀,另外黑龍沾麵都還好

呢d狗糧都不如真係提都唔想提
你都識講京都啦
上次食完
睇個post咩都有
唔掙在
一燈呢
好撚難食
apm嗰間神山
未至於難食嘅但又令到我想返尋味
Openrice仲要咁高分
你食開屎囉咁簡單
( Show Blocked User - 淫乳霏霏 )

On9
熊幾好食
狗糧 Ching小心我告你虐畜
金飯碗都有人講
係我腦海佢同拉麵呢個字完全掛唔到勾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞