[伏List]嚴選香港最難食既拉麵

786 回覆
273 Like 38 Dislike
屌佢老母 呢間野垃圾
好多唔好食係真
但一定未到難食

舉例 彩 別天神 我覺得係唔太好食
彩個湯有啲苦
別天神就愈黎愈差 啲後生香港師傅又hea又冇禮貌 啲麵到未fing乾水就上 講明硬身 都可以顧住傾計而淥太耐 但都未至於食唔落口

一蘭 個個都要扮識食去踩 又話日本好食啲
根本香港日本分別唔大 但唔係好食就真
但未至於入唔到口掛

有幾間我真係order 完食一半就放棄
味千 武藏 同埋三田
味千同武藏明顯連鎖店溝水嘅湯
一風堂都係連鎖 但未至於咁差
三田就麵質 好似淥咗好耐放埋一邊咁 仲臭臭地
第一次食咗兩啖就冇食
霸嗎食完之後仲會覺得勁口渴,都唔知佢落咗幾多味精
一風堂
屌那媽拉麵

食完真係屌那媽
啲湯底飲完攞消防喉灌喉都唔撚得掂
茶餐廳係另一隻風味
旺角台風(拉麵)
霸嗎不要再說了
西環彩
旺角魂
Ramen Jo (不過好耐冇食了)

全港第一豬骨湯底
食完去去食一風,真係屌出聲
味千拉麵
我樓面 點溝就唔知,我食員工餐一定唔會飲 不過勁多人為咗拎碗底嗰完食感謝打卡而飲曬
話日本正宗拉麵班on9仔死返入老母個西到啦
乜撚野叫正宗拉麵呀on9
博多系?東京醬油系?旭川醬油?札幌味噌?喜多方?頑者濃厚魚介系沾麵?大勝軒甜酸?仲未計其他同埋新派引入西或煮法(例如一燈同蔦)
Apm 神山麵屋
一開果陣好多人狗衝
食左個沾麵
啲麵同個汁麵凍既
個汁「瓊」左層油係面
塊叉燒得兩塊,又薄又肥
另外仲叫左個湯餃子,油淋淋既
無人講油麻地橫綱?勁撚多人排隊,入到去食,屌,公仔麵黎
荃灣豚道樂簡直垃撚圾,幾撚時執
公認冇伏

座銀
長浜No.1

仲有冇
自問對拉麵都有少少研究
見親啲正宗撚都知係去過幾次日本就扮撚晒野嘅on9
一生懸麵
之前聽啲巴打講話好食去試下啦
叫咗2款沾麵 我嗰個汁勁淡勁水無味 我揀啲麵係偏硬點知都係好淋
我男朋友嗰個反而勁咸但都係好水完全掛唔到
食完都唔知自己食咗啲咩
多數呢堆人剩係食過豬骨拉麵
求其講下四大種類既湯底都會收皮,食鹽味仲會話人整得太淡
講真一蘭嗰啲真係同日本差別唔大(除左價錢 ),如果你都覺得難食咁我諗佢本身唔啱你口味。
明將
總之香港既就難食
就算日本既,出名既都係以前好食依家難食
喺度講拉麵係嘥氣
呢句真 然後換做問其他食肆 個類食肆既店名全部都會榜上有名
我幾鍾意食霸嗎
不過係未有分店之前
依加要排隊不了

鐘意食狗糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞