(警世)嚴選OT得最痴線既行業

386 回覆
256 Like 15 Dislike
懲教都未撚到佢
話教書ot得勁果d人真心on9
你地要零晨三點先走?
一年瘋狂放聖誕新年復活暑假又唔講?
乜撚野無哂私人時間
你出黎打工就知乜野叫連去廁所時間都無啦
教書絕對係份荀工
你地要係地獄第十八層生活

唔代表地獄第十一二層個堆唔慘

兩咁回事黎

教書比起好多工太輕鬆
你做埋清明節功課啦聽日交呀
咪就係

樓上講support
首先邊有咁多IT狗要support
尤其呢個吹水年代
archi ba pm 加埋啲mgmt 分分鐘多過做嘢果班

其次正常IT狗24x7 on call係合約列明職責
而同時合約亦列明工時
所以接咗call 係會落簿補返鐘

但如果你係非職責所在都會工餘接call
咁做邊行都救你唔到

IT 真正OT 係project mode 趕工交貨
但平均嚟講都無理由排最top
聽佢地尻up啦
都唔明100h/week點解咁難信 係咪好多人睇得cctvb太多覺得banker + lawyer 好多空閒時間得閒就去happy hour同落lkf溝女

明明現實中就日日半夜收工 淨係有時間買外賣食 又要周圍拎住部bb
星期六日重要做
去旅行又要check住電話 分分鐘要銷假返去做嘢
fg 130k/month+bonus
邊有可能朝9晚7就走得

Fg 130k basic salary? 我以前睇到好多間ibank既人工,唔覺得fg有呢個價
我發覺得呢到好多人「自己以為」就當真

30歲前底薪過100k唔會超過一半人,話3成人30歲前過100k都可能俾多佢
s&t 都70k 一個月,真ibd 過100唔出奇

我唔知bonus係點,剩係睇過basic salary,30歲前過100k一定唔過一半,我講緊唔係剩係睇過一間或身邊朋友做過咁聽返黎
我都唔係做呢行
都係聽人講

130k bb ibd 應該得掛

fg一定唔得,但見過有exception,23、24歲底薪過100k,不過真係好罕有,記憶所及,姓氏大陸拼音
教書最大壓力係搵唔到教席,隨時做完一年唔續約又冇得做
同埋輕鬆好多都係搵到perm嘅老屎忽,新仔入行邊有得輕鬆?
corporate finance
其實IT真係性價比最高行業
人工高(好易上25+)
好多準時收
係有特發事要on call

但好多行業慘十倍
咪就係 law 友未有牌嗰陣一樣俾人點到飛起ot到死
得aduit成撚日都以為自己工時最長最辛苦
audit 行開一邊啦
咪玩啦,唔冇得續約?外面大把工唔穩定啦
教師咁嘅人工咁多假,
仲想perm 會唔會太大想頭?
回望成個post返sales最舒服
以前返sales真係好爽
揀無乜人買嘅brand
間公司又唔會咁易執
日日吹下水企下又一日
而家返design,做撚到隻狗咁
design收幾點?
好撚寫實
S&t fg base 70k都唔係間間有啦
係某d歐資行先開到咁嘅價
其他多數都係5xk
ibd fg 聽過最高都係80k左右

利申:自己做s&t, 圈子就2邊都有
收皮啦教畜
酒樓都幾癲
我爸爸半夜3點就要返去
有時因為擺酒或者有宴席
要做到夜晚10點幾11點
好辛苦
唔一定嫁 睇下咩工種嫁 責任制連假都沒得補
你計ibd唔睇bonus已經係錯
bonus分分鐘大舊過basic
當然近十年八載已經無左呢支歌仔唱
但係bonus都仲係一舊要計落去compensation既數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞