(警世)嚴選OT得最痴線既行業

386 回覆
256 Like 15 Dislike
Design
why not?
利申: ibd

隔離D 人OT到狗咁
家庭主婦
計6日返工都make sense 既
你估 fg 百萬年薪咁易拎咩
點會無100 hrs/week 不知幾常見
不過如果捱得過頭幾年都死唔去嘅話,跳去做buy side,到時就人工又高又可以準時走
都唔明100h/week點解咁難信 係咪好多人睇得cctvb太多覺得banker + lawyer 好多空閒時間得閒就去happy hour同落lkf溝女

明明現實中就日日半夜收工 淨係有時間買外賣食 又要周圍拎住部bb
星期六日重要做
去旅行又要check住電話 分分鐘要銷假返去做嘢
fg 130k/month+bonus
邊有可能朝9晚7就走得

Fg 130k basic salary? 我以前睇到好多間ibank既人工,唔覺得fg有呢個價
我發覺得呢到好多人「自己以為」就當真

30歲前底薪過100k唔會超過一半人,話3成人30歲前過100k都可能俾多佢
IT 邊有OT ,月薪包左7x24,旅行都on call,唔算OT wor
做緊media準時收工

利伸:agency
話教書ot得勁果d人真心on9
你地要零晨三點先走?
一年瘋狂放聖誕新年復活暑假又唔講?
乜撚野無哂私人時間
你出黎打工就知乜野叫連去廁所時間都無啦
教書絕對係份荀工
電影
鬥慘大會正式開始
Ot有錢又唔介意啊
50一個鐘蚊咁計
一個月都ot左幾千蚊返黎
利申 無ot錢
唔算好癡線
但做酒店都係ot都過食飯
失業
s&t 都70k 一個月,真ibd 過100唔出奇
IT都可以排最top
IT狗真係特別鍾意鬥慘
之前有個中學fd話做老師做至好辛苦壓力好大日日6點放工
我見好多IT狗都準時收
唔會冇 只係因為帶job嗰個凌晨做唔到野 咪好似好好咁12點有得走 實則就壓縮晒啲野12點前做完 做唔完咪星期六日 新年複活節假自己ot
你地要係地獄第十八層生活

唔代表地獄第十一二層個堆唔慘

兩咁回事黎
計6日返工都make sense 既
你估 fg 百萬年薪咁易拎咩
點會無100 hrs/week 不知幾常見
不過如果捱得過頭幾年都死唔去嘅話,跳去做buy side,到時就人工又高又可以準時走
都唔明100h/week點解咁難信 係咪好多人睇得cctvb太多覺得banker + lawyer 好多空閒時間得閒就去happy hour同落lkf溝女

明明現實中就日日半夜收工 淨係有時間買外賣食 又要周圍拎住部bb
星期六日重要做
去旅行又要check住電話 分分鐘要銷假返去做嘢
fg 130k/month+bonus
邊有可能朝9晚7就走得

Fg 130k basic salary? 我以前睇到好多間ibank既人工,唔覺得fg有呢個價
我發覺得呢到好多人「自己以為」就當真

30歲前底薪過100k唔會超過一半人,話3成人30歲前過100k都可能俾多佢
s&t 都70k 一個月,真ibd 過100唔出奇

我唔知bonus係點,剩係睇過basic salary,30歲前過100k一定唔過一半,我講緊唔係剩係睇過一間或身邊朋友做過咁聽返黎
物業管理
客服
倉務
倉務睇下乜倉啦 in-house 好多都準時打卡

做過嘉利倉
日日都ot
咁你望住嗰啲老屎忽覺唔覺佢地好得閒
實q唔夠人連頂2更 24個鐘
有時直落3更36
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞