(警世)嚴選OT得最痴線既行業

386 回覆
256 Like 15 Dislike
多謝有laptop同teamviwer 令到工作可以延伸到屋企
designer
Air freight 好似唔算ot得好痴線喎
一至三月平均番6日 每日14-15粒鐘
被獎勵OT charge 24hrs
Archi/audit呢啲人工高
麻雀館話就話12-12 但實際1030-1230
每月一號830又要開早會
做到上去單位個啲幾日一個會
但啲會勁垃圾 唔知開黎做咩
不開有時差唔多兩點先走人
年假得個六日 cls
做細場得個3雞
Education
garment merchandiser
冇咩事都唔好入行
US tax
即係可以尻報OT鐘?
覺得有無做到嘔晒血?
audit 邊洗ot
朝9朝3 是基本
做唔掂同公司道歉啦
btw big4未必最慘 non big4 可能更慘
人工低又BIG4工時
智障先入
仲有公立醫院醫生護士
電影電視嗰班真係好癲
幾日唔訓
或者下下都係訓幾個字,一兩個鐘,之後又踩十個八個鐘
第三頁都冇arch狗個名,連登仔係咪小學都未讀完
建築師ot有幾勁?
big4已經朝九朝四
arch再堅d?
人工高唔高過big4?
紅假都要番工呀仆街
放工仲要home office

Audit都係要啦,我唔係audit 都要放工home office,其實越黎越普遍
ot有得補水補假嗰d 應該另計啦
財經翻譯
又傷神 人工又低 比狗做
利申做過

而加好似俾哂電腦做?我有時好奇d主播或記者講財經新聞時明唔明自己講緊乜?
綜合各位意見 新排位 OT得最痴線既行業:
IT狗 18
Audit 15
Logistic (Air/Sea) 13
醫護 12
iBank/Corporate Finance/ibd 11
General Banking/財經翻譯 9
Media/Design 9
Lab/Research 8
Archi 7
教師 5
Customer Service 3
Airport 3
Consultant 2
Uniqlo 2
Sponsor 2
Insurance 2
TVB/Movie Production 2
Police 2
Civil 2
Engineering Consultant 1
地盤佬 1
飲食 1
Property Man 1
測量 1
公務員 1
採購 1
鬆糕貓

20 分鐘前
garment merchandiser
冇咩事都唔好入行人工低又BIG4工時
智障先入
海洋之心

17 分鐘前
IT狗 18
Audit 15
醫護 12
iBank/Corporate Finance/ibd 11
Archi 7
教師 5
Airport 3
Uniqlo 2
Sponsor 2
Insurance 2
Police 2
Civil 2
地盤佬 1
飲食 1
測量 1
公務員 1
採購 1HA HR呢?????
是咪冇奶由

16 分鐘前
Audit 1000
IT狗 18
醫護 12
Archi 7
教師 5
Airport 3
Uniqlo 2
Sponsor 2
Insurance 2
Police 2
Civil 2
地盤佬 1
飲食 1
測量 1
公務員 1
採購 1
HA HR 1
Garment Merch 1
5毛,24小時on call,無時無刻準備開拖支持偉大嘅支國,每次做完先得個5毫子,都仲要繼續開開心心幫共匪含撚
計6日返工都make sense 既
你估 fg 百萬年薪咁易拎咩
點會無100 hrs/week 不知幾常見
不過如果捱得過頭幾年都死唔去嘅話,跳去做buy side,到時就人工又高又可以準時走
都唔明100h/week點解咁難信 係咪好多人睇得cctvb太多覺得banker + lawyer 好多空閒時間得閒就去happy hour同落lkf溝女

明明現實中就日日半夜收工 淨係有時間買外賣食 又要周圍拎住部bb
星期六日重要做
去旅行又要check住電話 分分鐘要銷假返去做嘢
fg 130k/month+bonus
邊有可能朝9晚7就走得

Fg 130k basic salary? 我以前睇到好多間ibank既人工,唔覺得fg有呢個價
我發覺得呢到好多人「自己以為」就當真
垃圾lab
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞