[PC]上古卷軸集中討論區 24 狂賀ESO 4周年

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
twitch有人live緊中文版
唔知係香港定台灣
http://www.twitch.tv/crescenthsieh

呢隻係咩蟲嚟
跳蚤大巴
3代個陣冇fast travel 要由城去另一個城就靠大巴
原來係膠通工具嚟
有國語人玩VR版
http://www.twitch.tv/anjetcat
VR啲字幕fing嚟fing去,好難睇
終於搵到有廣東話
http://www.twitch.tv/justwe3690
係唔係巴打嚟
個聊天室無人講嘢,得佢自己對住部腦係咁講都幾慘 會唔會變咗自言自語
今日成日冇開
其實你地係不斷玩唔同mod set 重玩
定用爆機save不斷搞女女
因為我諗緊完左exam重玩
一次玩到爆機睇故事
之前隔成半年咁玩,都唔撚知故事
有個mod叫Alternate Start
唔洗爆機save,唔影響你主線
嚴格嚟講,係未load save之前
開console打 coc qasmoke
已經當你開新角色
showracemenu改樣改名
再coc whiterun
咁就可以開始試新mod
試mod個save千祈唔好同玩主線重叠
試mod係隨時都會CTD/壞save

Alternate Start - Live Another Life
https://www.nexusmods.com/skyrim/mods/9557/
呢個mod可以俾你一開始就有屋
佢入面有個任務,會連接去主線whiterun打龍、同greybeard學shout嗰部份劇情
Skyrim同Fallout 4一樣
係玩開放世界、玩分支
主線劇情得好少嘢,全部都係圍繞住Dragonborn:
Helgen初遇龍、係Whiterun發現自己係Dragonborn、Greybeard學shout、打其他Dragonborn

反而各種族各勢力嘅故事,都係晒分支
玩晒又可以玩mod嘅劇情,大型mod好似Falskaar、Enderal、Bruma、Project AHO都有好多劇情
咁當然,如果係想玩上古系列劇情嘅
玩ESO就搞掂晒,大把任務你做
Skyrim主要係玩mod、玩immersive、second life 由玩mod、學整mod/script、學整game、學寫programe
真正同遊戲創作工作連接到,靠打機搵飯食
Fallout4比較垃圾
Fallout 4因為受到pipboy功能限制
好多嘢無法好detail咁去做setting
整mod都難過skyrim
劇情就,好空白
同系列玩劇情係玩NV
岩啊,所以我個陣2百幾主體+season pass都後悔
for連登modder冬仔:
有興趣可以試下整啲簡單game
Unity3D、UE4,或者2D嘅RPG Maker
IT人又鍾意game,唔應該俾沉悶嘅商業工作困死,香港得返遊戲製作係工業
你係我哋呢度最有希望突破到打工仔生涯㗎喇,加油
我FO4玩 算了
一隻玩mod嘅驚成日更新
會好影響啲舊mod
玩劇情就唔會玩FO4
玩settlement又無所事事
State of Decay啲settlement仲有意義
FO4係解碼版minecraft
仲可以起劏房比settlement比地盤班友住
但係起完settlement都返過去
留得最耐都係vault88
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞