[單程證]現實係殘酷嘅 讓數字說話

331 回覆
1717 Like 17 Dislike
根本綜援應該比低收入人士 唔係俾冇收入人士拎啦
https://lihkg.com/thread/637776/page/25

入黎睇下數據啦
成班人斷章取義...
又係因為勞動人口唔夠?
點解政府唔鼓勵本地人生育?
點解咁多父母怕生小朋友呀?
政府一直鼓勵生育

http://www.info.gov.hk/gia/general/201703/29/P2017032900720.htm
低收入在職家庭津貼
過去六年,政府已先後四次提高子女免稅額及額外免稅額
向提供全日制及長全日制服務的合資格幼稚園分別提供百分之三十及百分之六十的額外資助
幼稚園及幼兒中心學費減免計劃
法定侍產假已於二○一五年二月二十七日實施,合資格的男性僱員可享有三天侍產假
勞工處會透過不同渠道和多元化宣傳活動,廣泛地推廣家庭友善僱傭措施
家庭友善僱主獎勵計劃
鼓勵企業及其他非政府機構在其運作情況容許下,提供職場託兒服務
增設資助獨立幼兒中心
校本課後學習及支援計劃
不過宜家樓價高企
遲婚現象愈趨普遍
唔係咁容易吸引到生育嘅
連想仆個野都無位
學人講鼓勵生育
咁新加坡叫咩
你都識講樓價問題啦
果一萬幾千 叫鼓勵生育?
唔好搞笑啦
好啦 講勞動人口
點解每日輸入香港既新移民入邊有3分之1 以上係蝗蟲仔呀? 點解輸入咁多非勞動人口呀?
蝗蟲仔蠶食教育資源 住公屋 全部都係香港人埋單
老蝗蟲又蠶食醫療資源 又係香港人埋單

勞動人口入邊又有幾多真係有工作 唔係拎綜援呀?
住公屋即係收入有限制 即係有工作既都係做低收入果d 工作 永遠都有一層人唔會向上爬 社會就永遠都要幫依一層既人
公屋唔係保障基層人士有屋住 跟本上係鼓勵基層人永遠都做基層 扶貧點會有成效?
我親耳聽過巴士司機 講唔返咁多工 因為怕過左公屋入息限制 寧願唔返工留係公屋屋企同返大陸玩 咁公平咩?
有無睇清楚我個post寫d point
有齊經濟、學歷、就業情況
女性個項人數唔理先
因為點講都叫同老公住

依架係要計成左年個d新香港人
我諗都有十幾萬
佢地同我地一樣享受公屋居屋福利
push 呀屌你老母
反而想知點拎到呢啲數字?

政府報告都搵唔到
統計處
咁你可唔可以講重點
伸手黨
你追故模式睇我d發言咪得
你都幾搞笑 入黎屌尻人 跟著叫人自己睇
push返上黎
https://lihkg.com/thread/643302/page/1
香港新移民數據整合 根本唔係咁差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞