[單程證]現實係殘酷嘅 讓數字說話

331 回覆
1717 Like 17 Dislike
荃灣以前唐樓個面無咩人流, 嘩依家多過旺角
一早講晒全部冚家鏟都係港奸不論左中右
o個班蝗蟲咪又係港人親屬

自己投票比泛民爭取來港團聚免等拎福利,怪得邊個?
D 五毛 成日讚揚 新移民

話 新移民 來香港之後, 個個都肯打工, 對香港有貢獻
大陸好食好住就咪撚黎啦好心..
樓主意思係咪讉責公民黨賣港?
佢地賣港係人都知唔洗多講 本來大陸都話雙非冇居港權 公民黨自己走去引清兵入關笑死人 對大陸人嘅貢獻仲大過建制派
有冇經濟學撚 可以幫手解釋到點解政府繼續高地價政策?
我理解既係:
政府賣地政策->地價高->收益撥歸 基本工程儲備基金+庫房->咩基建都起 + 派錢 -> 刷gdp

所以要成日賣地去支持香港經濟? 所以成日講 無地去起屋 解決唔到住屋問題 其實係假既?
我都唔知

https://www.budget.gov.hk/2017/chi/pdf/c-cwrf.pdf

黎緊有1082 億收入 可以去起野 超支大白象? 怕咩呀 起多次高鐵都夠
香港總人口740萬 (2018)
就業人口380萬 (2018)
即係有49%人口冇做嘢
而香港教育程度分佈得24%有degree (2016)
其實同單程證班人差唔多
好少少啦
就咁除? 最起碼都扣咗退休人士同兒童先啦
要不停起基建除咗因為高地價有收入 仲要支撐工程界 香港嘅工程界起碼一半收人都係嚟自政府工程 過去起咁多大型基建請多咗好多人手 政府唔繼續批大型基建等於要一大班工人同工程師失業

同埋香港唔行高地價基本上收入極少 稅種同產業都極之單一 除咗地價收入同印花稅呢啲直接地產收入 每年交最多利得稅嘅都係地產集團 政府根本唔想樓價回復正常
問題係輸入外來人口梗係以幫到香港為前提 人口老化就輸入年輕人 唔夠勞動人口就輸入 如果個分佈同香港一樣咁要佢嚟托柒 嫌香港仲唔夠迫
就係想知有線有冇扣退休同兒童
佢就咁話沒有工作嘅人
可能好多單程證兒童?
有冇年齡分佈?
如果工程界應該好fatfat 但係我又唔係好覺得係咁
最少做consultancy 好一般
應該無分
流入工程公司個袋啫 前幾年工程界係搶畢業生 呢幾年少咗工程已經開始出手低咗好多
單程性畀啲支那人嚟香港團聚
又唔係人才輸入計劃
一要屌公民黨,不過屌嚟都too late
二要香港廢老廢青聚大陸婆
估計蝗蟲仔都唔少 北區學校都迫爆
另外就多數都係呀叔同呀姐
我無統計數字 只係觀察新屋邨既人比既感覺
唔通果41萬無野做既人 就係依兩類?
聽過幾次話炒人
所以唔係話撐單程證
有時得果三幅cap圖就起勢屌
我驚又炒車咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞