做緊IT既你地幾錢一個月

401 回覆
10 Like 28 Dislike
以前做IT做到賣雞蛋仔
宜家就應該唔洗
好多project根本唔夠人洗
寫公司自己嘅product, backend, frontend web/app做哂
不過都叫學到嘢
not bad
都係用python + tensorflow
未試過要implement 成個model加入面d parameter optimization algorithm
咁係ML定BA?
MCSE係咪都係support 唔算security
宜家政府好睇醫療IT化
IT發圍輕鬆
係呀,我個舊同學做HA CSM, 人工仲高過我😂😂😂
入埋政府做真係fat 到爽
咁又唔一定,政府要跟MPS, DPS,有頂薪點。
HA,乜管局果D,人工跟market唔受限制,人工高過政策局長都得。

新進it 狗
想問你拎個telegram傾下
Take D course有幫助。
IT係知識型的行業。knowledge=opportunity.
睇下佢性向如何。
Agile, DevOps, Cloud, Architecture, Security, Apps, AI, PMP, BA 都係吃香的Skill.
讀完轉工做個大project可以洗底。
Business Analyst 啦。不過可以寫係CV 識machine learning modelling.
你依然係司機,但識整車囉。😂😂

BTW有前途
06年grad,而家先得37k
12500 > 16200 > 22000
寫app
兩年exp
23k冇bonus冇褔利
冇係咪跳得?
生不逢時
近年IT FG起手18k根本唔難
做1年轉一轉公司已經可以至少叫23-25k
港豬心態
自己做唔到
人哋未做到 = 叫你唔好發夢
人哋做到 = 吹水大會

loser mindset , 見怪不怪
06 FG我得8K,去到10年先有19K 中間又雷曼人工都無得加
識英文學下點同人講野技巧,入得到ibank果d都唔會差,it呢一行一係你成世做毒撚比人恰做細公司,一係你就發圍做大行
識講野有表達能力
可能係其他行業基本
但係IT界根本有運行
因為好多IT佬都毒毒下
真係講句野唔知佢講乜
見d同事講野鳩下鳩下真係想打撚死佢
無咁少
AVP 都4.5M
intern 50k

留名睇比人屌吹水大會
Support 其實做一兩年搵清自己興趣同方向就好走出黎做專啲

其實IT 係咪咁缺人
聽講公司請緊Cloud 既post / SA 果啲
請極都請唔到 都唔知要求高定無人in
9成9係出手太低
想知有無人做緊asl咩價位
下星期去in
IT高層可以好高人工係真,但出到呢個價錢嘅(>100k)公司唔多,數埋唔知有冇500個位,R&R寫10年經驗呢樣嗰樣,冇人事關係就算你match到哂都唔會輪到你,因為呢個價錢係買埋你嘅connection

香港地最多嘅仍然係中小企,100人樓下嘅公司,呢d公司請一個IT manager 個range係40-50k左右,你可以想像條team 嘅人工高得去邊

如果30歲有30k以上已經係唔錯,想高人工仲可以做公營機構, 醫管局請data analyst 有50k以上,不過兩年續一次同埋冇雙糧bonus

有人實會話你搵唔到唔代表冇,你搵得多係你叻,我只係講出個norm
其實邊行都有人上人,問題係你做唔做到
利申 自問自己有料但英文差,出面個市幾好我都覺得自己冇份
ibank vp全香港有幾多個? 10年經驗係講緊10年管理大公司it dept 嘅經驗呀,你本身唔係大公司出嚟根本in 嘅機會都冇,人地個org chart都要好好睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞