做緊IT既你地幾錢一個月

401 回覆
10 Like 28 Dislike
why
其實我唔係一帆風順。
呢十幾年又沙士又金融風暴。我都俾人裁過2次。減2成人工先找到下一份工。
後生時又恃住自己識野,指出上司錯俾D忌才的上司寫衰appraisal裸辭。

不過IT係知識型行業,唔會一直懷才不遇。My 2 cents:
- 一定要有skills, 自修考cert又好,俾$上堂又好,每兩年一定要學一樣新野。technical D 學programming framework, network, database, cloud. Soft D 學Agile, PMP, Architecture. 唔願學新野IT唔適合你。
- 有好上司一定要努力學習同貢獻,佢升遷或有好路數會預你做班底。千祈唔好反骨。
- 你升到咁上下,培養下D手下。佢地學到野自然會同你宣傳呢個上司有料。老細最中意問低層員工收風。
- 人工/title/有無手下並不是最重要。學到野,公司聲譽好,工作乎合性向先最重要。我自問唔中意sell野,sales人工再高我都唔會做得好。

希望幫到你。
3年半 35k 計埋b 仔有37k
Contract 狗 sa 寫code
呢到有冇人做KBQuest
in 過,巴打做緊?
呢到有冇人做KBQuest
in 過,巴打做緊?

唔係 係公司同佢地有project做過 覺得佢地好慘姐

利申 唔係IT人但想知下IT 個field
無計la,吹吹下有d人工仲高過ibank it,仲要資力低, 真係唔知邊行既it咁好景
exact7ly
Support infra其實都好重要

可惜好多公司都覺得好容易搵人代替個位出價唔會高 同埋好多野上cloud呢個位更加無咁重要

我1x 年exp support infra啱啱轉工都係得24k 計埋花紅27k,無計時不與我畢業出黎好低人工所以升得好慢,黎緊會考多D security cert轉做security,infra雖然自己鐘意但真係無出頭
IT高層可以好高人工係真,但出到呢個價錢嘅(>100k)公司唔多,數埋唔知有冇500個位,R&R寫10年經驗呢樣嗰樣,冇人事關係就算你match到哂都唔會輪到你,因為呢個價錢係買埋你嘅connection

香港地最多嘅仍然係中小企,100人樓下嘅公司,呢d公司請一個IT manager 個range係40-50k左右,你可以想像條team 嘅人工高得去邊

如果30歲有30k以上已經係唔錯,想高人工仲可以做公營機構, 醫管局請data analyst 有50k以上,不過兩年續一次同埋冇雙糧bonus

有人實會話你搵唔到唔代表冇,你搵得多係你叻,我只係講出個norm
啲中小企20幾K嘅Manager都有
exact7ly

因為好多都係金融風暴個時轉工既IT人,個班友識既野重係十幾廿年前既科技咁收返十幾廿年前既人工又好正常同埋如果比公司抄左佢地基本上無公司請真係要轉行去做食蕉,一係就由低做起去vendor做engine伯伯,n年前做vendor engine仔個陣真係有人咁做

我前公司個manager就係呢D人,成日話自己人工低過市價但係又唔諗下自己識既野出面有無市場 我做既野佢又唔識要問返我轉頭 佢得一樣野好過我就係英文
你一般去邊度讀course ?
無一個機構train到所有skills.我的經驗可以參考:

- 寫code自學,真係要浸
- Machine learning 同security 我讀 postgrad course學。
- network我之前做vendor去美國hq上internal training
- security CISSP, CISM, ISO27k 坊間好多course, 其實亦可自學
- PMP 我上VTC, 不過應該差不多
- Agile,TOGAF, ITIL ,DevOps 係公司請該專科certified training company 的 instructor 教. 其實背熟個framework,邊間亦差不多。
- cloud 可上certified course. 睇你用ms 定amazon.

Certified training company 唔會太差。太多公司,亦唔想做廣告。
多謝前輩教路 希望有朝用得著
如果問你拎糧單或在職合約証明咁點?
求介紹
上jobsdb大把工
而家55k...30歲...
基本上做野要萬能...
我覺得自己係零
做開政府T-con SA, 想轉返出出面.
以前做過support 仔路過留名
唔係讀IT, 有無巴打請?
咁好搵, 讀多個 IT securty degree 先
本來做AP, 後來做左SA, 遇著個唔好既老細, 壓力好大.
通常都係請咗,傾好人工,先會俾在職證明
宜家見工email寫要帶埋糧單/在職既合約, 真係可以後補而唔影響比人既印象?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞