做緊IT既你地幾錢一個月

401 回覆
10 Like 28 Dislike
香港好似無咩ML 位………
有都唔會係香港人搞得起,廢到一個點
infra sup 仔做到40歲人工有冇機會過30k
做infra不如做telecom
利申 telecom infra
咁如果寫明當然要帶,不過都可以:
1. 淨係俾有簽名同公司名果頁佢睇,佢只係要知你係咪受聘,冇必要知其他嘢,如果佢問起就話前面有私隱資料
2. 如果有reference letter/工作證明就直接俾呢張佢得喇
得ios exp 2年既話正路開幾多
ios難請人
識寫有料可以開高
而加做緊果份朝十晚七零OT
但係咩福利都冇 23*12
黎緊5月想轉工
而加開始搵下先

巴打專長寫咩
都係果句啦,你有權唔俾,公司都有權唔請你,咪睇下邊個牙力好d,其實講到尾都係供求問題
公司跪低既機會好大
尤其你拎住各類維持到partnership 既 cert
真心問infra 定義係咩?做d 咩野?
telecom infra 你係做project base 定MA?
3年得26K,我覺得真係好低。一開始到宜家都係呢份,想試下轉我唔信30K無人請我
support 15k
但一日實際工作時間唔知有無半個鐘
6年 55k 我而家都滿意
有時又唔係純粹睇 skill 既
但好明顯個堆人唔係技術底難轉skill
你要咁睇都無不可
最重要大家記住有策略,唔好人話點就點
求職果陣叫你透露收入就好似打牌叫你show住底牌咁打
大家要識玩場遊戲
好多人唔肯轉
做左幾年先岩岩升到20k
轉得多又真係會高人工D既

但係反而想知道不停轉工既人有無機會升到管理層?定係會變成一世 SA?
君不見好多空降CIO,IT管理層?
我見過幾百人的IT, 最高級的幾個人都係半年內空降,仲要幾間公司都是。
轉工亦可以向上游。其實大公司10年都未必有得升,反而轉工升級機會高D。
當然lateral move是有,尤其被逼轉工的情況。
識好多it, 做5,6年升中層再上管理層100k+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞