做緊IT既你地幾錢一個月

401 回覆
10 Like 28 Dislike
非it公司做it唔會唔伏
邊間肯40K請新人? 等我八掛下
agger
唔講啦, 俾人起底,
新人個陣無40k, 最近加左姐
It 公司做it 餓死

伏到仆街(發夢開口夢)
一年經驗18.x k
做左5年宜家先有30k
9》12.5〉14.5》22〉27
it 而家真係好好搵
其實早同遲畢業幾年,命運真係差好遠。
醫療帶動it
政府泵水落醫療整it系統
以前根本唔會

都係跟美國啫,全世界既科技都係由美國帶起,係美國吹幾年吹起左,香港就開始跟
巴打係做邊行既ML?
Machine learning係屬於人工智能喎,點會唔算IT?
而家熟哩樣,係香港人工真係任你開

睇行業環境fit唔fit到ml,ml同ai而加最大問題係搵唔到有價值既實際既application,而加請得ml既公司都係試下試下,最後變到好似做大學project咁,齋吹水無效果
港豬心態
自己做唔到
人哋未做到 = 叫你唔好發夢
人哋做到 = 吹水大會

loser mindset , 見怪不怪
ibank vp全香港有幾多個? 10年經驗係講緊10年管理大公司it dept 嘅經驗呀,你本身唔係大公司出嚟根本in 嘅機會都冇,人地個org chart都要好好睇睇
Ibank vp係中低級員工only
800k-1.5mil annual
全港講緊有幾百個
ED 就真係少人d around 2mil - 3mil
香港人MD 就無乜聽過 全港可能少於 30個

利申 analyst 0.5 year exp 41k

亂up,vp係ibank點會係中低層,叫saels對外title係vp,internal grade唔係就另計
話說回來,有幾多真係咁有先見之明,幾年前讀完phd mphil ,依家可以搞ML
就算有,我諗都唔會係香港,同埋香港唔覺有ML讀

申利,我係你講緊既得啖笑,自學緊ML,想入去試下轉做D junior位學ML
我十五年前讀parttime Mphil就係攻machine learning. Bayesian, Artificial neural networks, supervised n unsupervised learning.全部用c同java 成個algorithm 同modelling 做出來。

有先見之明又點? 香港無r&d, 得D用package 同抄model的人。所以一直不能學以致用。
犀利, 有先見之明
所以你依家咁高人工我又唔覺得出奇
可唔可以順便share下你點爬升到呢個位? 中間有無野share俾小弟學下野

同意阿, 港無r&d, 得D用package 同抄model的人.
我覺得係惡性循環黎, 鬼叫D老細唔識, 淨係話要做到, 又要做得快, 又唔知呢D野唔易做, 當然抄人地model 係最快捷既方法
好多時候抄model都唔簡單,apply and stitch 唔同research 去你個problem domain係可以好複雜
如果係咁簡單好多曲狗都轉左行LA, 香港dl entry pos都可以開25k

加上企業根本唔應該做研究, 除非你大到google facebook的scale有多剩錢,或者係做緊啲full research公司攞明十年都唔係賺到錢等人收購 e.g. boston dynamic

之前hackernews 就有一篇文講, 做ml的公司根本唔應該請phd, startup更加如是

好贊同除左做lead住世界既tech firm需要請高等學院既academics做ml ge r&d,普通phd都唔夠,睇返google china head of ai既背景就知

其他用ml既公司只會係follower,明點用,明點做適當tunning,明點fit返係自己要解決既問題到已經夠,呢方面唔需要phd。phd高於ug / pg既能力係research同研發,唔係做呢方面,ug同phd分別唔會好大

但我都係唔覺得有冇人才建立複雜model係而加ml既主要問題,係無real application同行業環境唔fit ml個套至係ml發揮唔到既主因
兩年半有27K算偏快
真係為人工應該fg入ogcio,29000幾
我三年先得26K
算好架啦
咁正正常常1年經驗developer值幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞