做緊IT既你地幾錢一個月

401 回覆
10 Like 28 Dislike
我用左1.5yr 讀course,一半係security一半machine learning.
再用2.5yr 做thesis 係machine learning hacker behaviour.

半工讀非常刻苦。weekend上堂做paper.

不過而家睇番,係非常好的磨練。就算而家做管理層,傾technical knowledge 好多後生都佩服我。
有機會都想讀下MPhil or PhD
但人生好似日日都唔夠時間,好多嘢想做。本身又有堆IT cert未考
2年exp得18k
計埋雙糧,bonus得20k鬆啲
轉工啦
1.5年經驗 support 30k 政府
我剩係識MS WORD同小畫定
初入行都有30K一個月
咁你都唔走,冇用既唔係technical而係你
06年grad,而家先得37k
生不逢時
近年IT FG起手18k根本唔難
做1年轉一轉公司已經可以至少叫23-25k

10年gra, 而家一年 >550k
其實好多人唔肯走出個comfort zone
魚唔過塘唔肥
2年半24K 無轉過工
算唔錯架啦,好多FG做同一間公司2年半都唔過2萬。
HA?
不過依家經濟環境還可以,IT行業待遇先叫比以前好很多,但經濟一差一有乜風吹草動就第一時拎IT開刀尤其呢到係香港
java 1年經驗, 43k
一年轉一次 應該好快上40k
但咁多25k~35k IT 仔, 做2~3年都上哂樓,到時有咩事做返普通spport 仔都得,政府又成日有基金放落IT到, 葡萄 ,樓價都升左十年都仲未跌啦
魚唔過塘唔肥,特別做IT狗,唔怕係咁轉
諗住安安穩穩唔轉工就俾人當狗咁,
人工唔會升,仲要炒就炒你先
Ibank vp係中低級員工only
800k-1.5mil annual
全港講緊有幾百個
ED 就真係少人d around 2mil - 3mil
香港人MD 就無乜聽過 全港可能少於 30個

利申 analyst 0.5 year exp 41k
2.5 yrs exp 24k * 14 轉左3份工
做system support多 做enhancement, bug fix, 改下program咁

係咪應該轉去vendor訓練下先 而家覺得咩都學唔到 完全唔精

其實考cert重唔重要?

定係狂考apii過世好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞