連登巴膠怒屌MCV B8L死氣喉暨前四後六鋤假專區

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
咁講
當年AVW做晒所有驗車程序
我唔會認為係易反

但一個問題就係
三軸車 + 尾擔車個組合
相對容易有推頭
(or扭左軚架車唔會跟軚環軌跡去轉相關角度)

呢個問題係ADS同ASV最明顯
因為軸距短,頭擔底盤消化唔切
搞到一落雨就跣住入彎
變成好容易唔夠軚要再攞多下

但攞多下又回唔切軚就變左扭多左
變左車輛重心轉移
慢車咪無事,片住去咪出事

不過三軸車個物理特性
中軸車只係無尾驅車咁易推頭
但一樣會反

最後,rip
希望人數唔好多過03年屯門公路果單嘅人數
CCTVB話仲有3個被困,但現場消息話已無知覺
睇now新聞訪問啲乘客話啲乘客鬧個司機遲咗十分鐘開車, 跟住又開得好快
應該係前者。

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180210/57817544

一個燥底鹹魚屌著個燥底師傅,今次真係打和啦super......

但馬場車有班次?
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180210/bkn-20180210194953357-0210_00822_001.html

大埔公路九巴翻側恐怖車禍多人死傷。據了解,原來肇事車長姓陳,是去年9月才入職的兼職司機,一直只駕駛49X路線,今日(10日)是他首次駕駛該路線,不排除有人因不熟悉相關路況,加上超速行駛而引起是次意外。據悉,該名車長曾在葵芳發生一次較嚴重車禍。

據了解,肇事司機自本周一(5日)休息後,一直工作至今日,期間亦曾向九巴「賣鐘」繼續工作。工會早前已提出九巴為求維持有關服務,不斷要求車長加班,令疲勞駕駛的問題愈來愈普遍,促請資方改善有關問題。

已死廿件
要鬥氣既話寧願慢慢碌都唔好片車啦
願死者安息
係咪話872有兩架車 呢架車本來做後車但被調左做頭車
唔調轉成班客可以唔同晒
如果計埋坐左邊定右邊 RIP嘅乘客可以話係整定。。。
新聞九巴話條仆街唔係第一次揸872

香港咁多服務業工種巴士狗都算最低賤, 出親大件事d工會就第一時間仆到出黎R福利, 成班友多多要求麻撚柒煩
班記者問果d問題好on9
留意返尾段係媒體自行"據了解"

卡佬工時問題就唔評論喇
有人係想多努多得 有人係缺人逼住加走
好難講
星期二開工, 星期六撞車, 其實只係連續工作5天咋喎,仲要唔係正職
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180210/57817715
記者找到當日的報道,當時27歲的他駕駛一部46X九巴,當駛至葵芳港鐵站時,疑轉彎車速太快失控,掃毀路邊5米鐵欄及一條石柱才停下,車頭嚴重損毀。當年車禍時,該姓陳車長才剛入職九巴7個月,當時車上乘客僅三人,其中一名乘客事後更因不滿車長駕駛態度,直言:「我腳痛都落去鬧個巴士佬,離晒譜!」

Btw 872死者R.I.P.
大埔公路傍晚發生18人死亡的特大車禍中,有認識肇事車長的人士致電《蘋果》報料,指出該名車長花名「口罩明」,自稱「巴士迷」,活躍於多個網上巴士迷群組,曾在網上平台留言:「介紹下自己背景先,年近三十,冇樣,冇身材,冇車,冇樓,有信用卡,冇學歷,月入唔過兩萬,少講野(嘢),睇場合怕醜,睇場合內向,消費模式極度慳皮,唔應洗(使)既(嘅)唔洗(使),應該要洗(使)既(嘅)都可以唔洗(使),放假冇野(嘢)做可以係反正都有野(嘢)做,不如去開工搵多日錢……」

據知,「口罩明」愛好揸巴士,一向慳儉的他早前更不惜花錢買入一部舊式「熱九」,還改名「MING CHAN」不時在網上炫耀。不過有認識他的巴士迷指出,「口罩明」駕駛態度相當有問題,更直言:「佢遲早出事,今次終於搞單大鑊嘢!」原來2014年8月,由姓陳車長駕駛的九巴亦曾發生交通意外,造成一名途人及一名乘客受傷。

巴膠司機...
九巴高層話駕駛記錄良好
SY4050@102
係唔係因為車長直接喺電牌控制器度入路線?

872 RIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞