沈陣營第九十三期 - 沈門同仇敵愾,聲援大師著燈

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
講真, 星期四穿頭破腳第二日就fake到臭曬
師父比返d錢我呀
終於踩狗鐵,星期一要爆上啦

多謝師父
財經界師父沈大追

隔住個mon都要上注香
師傅連防守股都覺得會大回,即係對大市既睇法仍然好撚淡
【一問三答】想買港鐵作長線投資退休之用

【信報財經新聞】讀者陳小姐問:「請問在今年2018,甚麽價錢可以入港鐵(00066)?現沒有貨,打算長線投資,作退休用。謝謝!」

沈振盈 訊匯證券行政總裁

「如果是用作退休之用,現時的水平絕對不是入市的理想時機,可以選擇稍為等待。假若妳認為股市不會下跌的話,我也奉勸將入市注碼減少,待價位於一個理想的水平才買入更多的股份。現時可以先行安排三分之一或四分之一的資金,找一個價位買入。但在我心目中,港鐵的無敵位或是長線投資價值的價位,肯定不是現時的水平,至少回調至30多元的位置才會考慮,若現價位買入,要有「挨價」的心態。若先以四分之一資金入市,尚有四分之三資金可待股價回調時,逐階段入市。但從公司的基本層面來看,港鐵是退休投資之選,只是現價位不值得買入。」

多謝師父

30蚊 會唔會有生之年都買唔到
30蚊又比人祝福
要買快手
雖然月供要買貴貨, 但都要多謝師父
舊年師父踩狗鐵嗰期,係派特別息前,經佢一踩話值37,就由42爆上49,自此師父眼尾都唔望狗鐵,股價由舊年7月之後冇乜起色

今回佢再踩一腳,我感覺返嚟啦
不過月尾啦喎
好想訓係地下,俾師父用隻腳踩一下

可能有生之年身家可達半個李嘉誠
有師父睇淡,乜嘢日子都係好日子

先留低話喺度,星期一開始會有一波升勢,師父睇到嘅

多謝師父
師父原來睇黃金年尾有1500, 但依家食一轉先
但又睇美匯會強

師父有錢買金?需唔需要眾弟子集資
【一問三答】想買港鐵作長線投資退休之用

【信報財經新聞】讀者陳小姐問:「請問在今年2018,甚麽價錢可以入港鐵(00066)?現沒有貨,打算長線投資,作退休用。謝謝!」

沈振盈 訊匯證券行政總裁

「如果是用作退休之用,現時的水平絕對不是入市的理想時機,可以選擇稍為等待。假若妳認為股市不會下跌的話,我也奉勸將入市注碼減少,待價位於一個理想的水平才買入更多的股份。現時可以先行安排三分之一或四分之一的資金,找一個價位買入。但在我心目中,港鐵的無敵位或是長線投資價值的價位,肯定不是現時的水平,至少回調至30多元的位置才會考慮,若現價位買入,要有「挨價」的心態。若先以四分之一資金入市,尚有四分之三資金可待股價回調時,逐階段入市。但從公司的基本層面來看,港鐵是退休投資之選,只是現價位不值得買入。」

多謝師父

30蚊 會唔會有生之年都買唔到

個鳩頭望8千5望到傻撚左, 上年2萬點最低都係34蚊
師父原來睇黃金年尾有1500, 但依家食一轉先
但又睇美匯會強

師父有錢買金?需唔需要眾弟子集資

佢受hk01 訪問果陣話一定唔止插到20000點
咪即係落咗船

唔明師父策略,睇好金去到1500食咩嘢一轉先呢? 追加落去坐大浪啦緊係

真係唔知玩咩嘢
太高深
聽到我1999
升之前會插一插打死曬啲好倉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞