其實唱歌係咪天生?

157 回覆
181 Like 5 Dislike
我以前就係嗰種講野都有時會走音嘅人,唱親歌都係唱一兩首就要休息,否則就會走音,唱高音又唔穩定,唱得好辛苦,一直好羨慕d 人聲底點解咁好,自己唱左咁多年歌都完全冇進步,所以我完全唔相信唱歌係可以學同練返黎,直到一年前左右發現YouTube 有d 片係教人唱歌,咪睇下,跟住黎練下,成日練,發覺原來我以前係發聲方法係錯晒(真係要啱方法練到啱上下先知)
日子有功覺突然覺得自己比以前進步左好多

http://share.tlkg.com.cn/8Pv1RHLbeo
仲有好多地方唱得唔好,但應該唔會太難聽掛
用啱方法練先知道自己原來係會有得進步,嗰種感覺好神奇,如果你問我唱歌係唔係天生,我話係,有d 人聲底靚,又天生識得用聲,但你問我唱歌有冇得學,有冇得練,我而家會答肯定有,如果用啱方法,夠勤力,
想鼓勵各位鐘意唱歌嘅巴絲唔好放棄,一齊加油

(而家有YouTube 可以上網學習真係好正,如果我遲20年出世就好
聲底差真係自己聽番都覺得難聽
訓練方法正確
肯練
基本上 人人都可以唱到中上水準

其實唱歌 尤其自學 最難係搵出自己咩問題
同自律地練習
我明呀,因為我都係咁,但係一定要自己聽返,頂唔順都要頂,你唔自己聽返係唔會知真實情況係點,亦都唔會有進步,我唱到高音破音又走音,自己聽返都覺得好難頂,打晒冷震

鐘意唱歌唔係要同人比較,我只係覺得我唱歌係可以減壓同舒發情感,所以巴打係要同自己比,有進步就ok,那怕是路漫長
聲帶條件點會影響唔大,學唱歌的確好似學樂器咁,聲帶就可以比喻成係結他,你用枝淘寶買結他同一枝靚結他用同樣技巧表演同一隻歌,咁樣比較都會有好大分別啦。你講到咁科學就應該更加明白聲帶係幾咁重要。
真係唔知你咩年代來
天生因素佔九成 把聲唔好聽點練都無用
好聽,聽得出你用岩左方法唱,而且你天生靚聲,但技巧唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞