其實唱歌係咪天生?

157 回覆
181 Like 5 Dislike
有冇人把聲唱英文歌好聽過唱中文歌
人有邊樣野唔係天生架 同樣一樣
唔係唔執得技巧上,等同化妝咁
但樣衰既化到幾厚粉都唔見得變索女
除非好似整容咁去做手術搞搞條聲帶
咁呢個同咬字發音有關
我都自學同練咗好耐
但有進步真係好開心
唔知叫唔叫識唱歌 但晚晚都keep住沖涼個陣練下
花灑當係Mic
點自學
無師自通有時都唔知有冇做錯
應該好多人都係喺廁所開演唱會
唱歌真係有得練
我由本身把聲難聽+走走地音
練到把聲難聽+基本上岩音準同上到高音

聲底既就唔好諗了
條聲帶點生係整定嘅
好似運動員咁 天生肌肉結構唔同
其他人點練都練唔到
我同你掉返轉
本身聲底唔差,但音準麻麻又上唔到高音
唔夠高音唔緊要,最緊要唱得有力,音要實,即使係氣聲都要實,所以一定要禁慾,早訓,仲要跑步,維持一個禮拜先可唱歌,否則無力夾硬上會傷喉嚨
最緊要身體好 唱歌其實都係運動嘅一種
唔洗禁慾咁嚴重掛
實但唸經咁又點睇

你要幻想一下每一個音都係高低起伏唔係平坦 你依家係一個一個字抖出黎
你要幻想係一條曲線咁 唔係一條直線
或者有啲歌詞有啲位要比小小力有啲位要放輕去唱
人地Eason比左幾多時間心機練唱歌你唔知姐
天生 + 努力咪 Eason
努力 + 唔算好聲底 = 周柏豪

唔係話柏豪差,但永遠去唔到top
我用例子答你
https://youtu.be/5OZAh5R9Ub8
認真林俊傑同鄧紫琪1617歲已經好屈機 佢地應該就係有天份果d人 平凡人就算點努力都跟唔上
其實點先叫用丹田?我朋友話我聲底okay但係好明顯係用喉嚨
其實點解自己聽自己唱歌好似好聽 但用mic唱又聽落好柒
因為自己唱果時冇伴奏 當係去k房果時會有伴奏 你試下熄埋回音 仲難聽
人地Eason比左幾多時間心機練唱歌你唔知姐
天生 + 努力咪 Eason
努力 + 唔算好聲底 = 周柏豪

唔係話柏豪差,但永遠去唔到top
咪玩啦 周柏豪識唱歌

https://youtu.be/zBDqu6MXVE4
有幾下走咗音,其實大致都唱得準
都係天生老牛聲,好難再上
成日俾人話我講野把聲好聽 但我明明把聲唔厚 仲要偏高音 有玩開音樂音準無問題 但唔識換氣果啲 又無感情 搞到唱歌變讀歌咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞