其實唱歌係咪天生?

157 回覆
181 Like 5 Dislike
後天想把聲好聽啲係咪其實冇可能?
唔係
不過如果有天分既話經過訓練會更加好聽咁解
只要一個人唔算五音不全既話
一定有方法改善。
五音不全唔係更易改善咩
本身個聲底唔好聽都改到?
五音不全通常係耳既問題
聽唔到自己走音有靚聲底都無用...
我都研究左好耐
學左音樂都幾年
唱歌音準係有既
但唔知點解成日比人話似讀經咁
我覺得天分佔最多嘅 唔係個技巧
係演繹能力

真心覺得
聽多啲自己唱 會慢慢識用最靚嗰把聲
音準嗰啲都有得練

但正如樓上話齋
明明音都準 但真係好似周柏豪讀經咁
好俾心機投入都係唱到好撚悶

所以點解啲人話陳奕迅係天才歌手
我就覺得如果唔係做職業歌手 只要技巧好就足夠好聽啦 如果依家把聲自己唔中意咪試下用第個方式唱囉 高中低喉位都已經係唔同聲啦
一定係
資質差後天係可以練 但上限唔會高
即係根本一開始聲底唔好 就冇得救
黃宗澤唱到走晒音一樣有人讚把聲好聽
有一類識唱歌歌手都係自學唱歌,自己摸出黎。個D叫natural singer,你同佢地講D咩高喉位,咩聲帶閉合佢地係唔會明,但佢地自己係識調整自己發聲做到要做既效果。

大多真係有天份既歌手都係natural singer,加埋有適合自己夾既vocal coach會進步都超快,因為本身佢地天生已經"識"唱歌。
自己幾鍾意唱歌 但真係點自學都係讀經同埋音準差咁啲 之前夠薑post個cover上嚟俾人笑到反枱
禁慾 最好禁到變單春添
廿幾歲想去報班學唱歌 會唔會比人笑
我係屬於(人地話我)唱得好聽但唔識唱歌果種
行外人聽會話把聲幾好、幾高音
行內人話氣聲多、冇用丹田、假音好唔穩
咁我算係屬於天生識唱 ?
利申冇正式學過唱歌
你應該係天生聲底好聽 但未鑽研過技巧啫
實但唸經咁又點睇
睇你悟性有幾高
我天生都係5音不全
而家叫做好好多起碼唔會比隔離鄰居投訴先
冇天份俾你唱準哂都係李克勤
有天份清唱都陳奕迅
音準都尚可以 只係唔識混聲上高音 同埋把聲俾人話冇感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞