其實唱歌係咪天生?

157 回覆
181 Like 5 Dislike
李克勤本身聲底都算差咩
分開既point 黎
氣聲係慣性,用咪唱未必聽到,但錄音就好顯,搞到我把聲好薄
聲底係天生條件
我諗佢講天份既意思係音樂感 音樂既鑑賞能力
呢種天份會影響你點演繹一首歌
其他發聲 氣息 技巧全部都有得練
但比你練到一身武功 但音樂感上限已經到左就好似送禮勤咁
本身聲底薄 又虛,唔知點練好,次次錄完歌聽返都好似唔夠中氣咁款
其實唔識用丹田已經唔係叫有天份
音準好可能只係代表你對pitch比較敏感
對你學樂器或泛指音樂可能有優勢
但唱歌既所謂天份就係你識點用聲
每次唱都知道自己出左咩問題 再去調整返
假音唔搵姐係代表你用氣唔穩 而且聲帶閉合度唔夠
呢樣如果你有天份既話 可以慢慢練出黎
至於高音音域雖然係可以練 但天生都係一個因素
你天生低音既話 真音就算點練都有個極限

你睇juno就知

幾多錢學幾多年

唱謝安奇首羅生門 feat juno

唱幾句仔 都要走哂音😂😂😂
把聲薄既話 試下沉低你既發聲位置
咁如果把聲真係唔好聽嘅, 係咪可以唔洗諗
其實把聲唔好聽係一個結果 唔係原因
係唔識點樣用把聲 點樣用氣既結果
係 有d人天生就用岩位唱歌 唔會辛苦好輕鬆就唱到想要嘅音
冇天份嘅用錯位用喉嚨唱就唱到好似摙住春袋咁
唱幾個高音就沙晒
一用慣左就好難改
有得後天阿 gil 就唔會出道十幾年都咁屎啦
認真聽過樓主之前唱嗰首,比啲意見:
音準係一般問題,有啲震有啲飄,好多人都係咁
聲底無咩問題,我意思係你唔係天生老牛聲
你最大問題係咬字同共鳴錯,啲音好扁。
你唱歌無做好共鳴咪同講嘢無分別囉,咪比人話無感情囉。

唔好再問咩唱歌係咪天生,所有都可以練,好似上面啲巴打講嘅咁,有天份實快啲,無天份咪勤力練習囉。

巴打我真心勸你一句,你嘅情況上網自學幫唔到你,係認真嘅,就搵個老師教你,做任何嘢都要付出,唔好話咩無錢無時間,係嘅話你不如收皮。

Ps:唱呢首未駛用混聲,真聲放鬆已經做到,仲會有更好質感。

脷伸:學緊唱歌,共勉之
其實自己聽自己把聲咁好聽,係你欠缺自信啫,日日出西洋菜南唱多d就會好,如果可以設計埋舞步就更perfect
點唔好聽先?古時夠覺得清聲係好聽,沙聲係難聽啦。而家沙聲咪又話係有味道,夠搖滾。我覺得無聲底係絕對難聽嘅,爭在點運用同唱咩風格嘅啫。

不如你好似樓主咁整一段歌嚟聽下,我再答你啦
你唔撚係覺得努力有用呀嘛,,,
twins 鄧走音上哂堂咁多年都可以冇進步,人地仲要專業老師教

把聲好唔好聽更加冇得練
bb 一出世,嘈到拆天啦,喉嚨都冇傷啦,使撚搞咁多野咩
如果聽唔出自己走音呢
等於問跑步係咪天生。
有人天生跑得快,有天生跑得慢。
冇可能靠後天努力變到保特。
但勤力練,用啱方法,一定會有進步。
過來人經驗,唱歌真係唔係天生
要靠後天學習同訓練
有好多嘢其實人不學不知道

無論係低負荷及消耗嘅發聲,點樣用思想去揣摩表達一首歌,所謂嘅技巧等等,其實真係好多需要學

即使係天生唱得好,亦只係對身體機能動作嘅感覺比較熟悉,以及模仿聲音嘅能力比較高,都係需要學習
lm
要正常唱音準係基本
但有音準又唔等於好聽
會唔會係唔識用聲咋?
汪明荃走埋音一樣咁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞