[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
.EXE
少年股神又出現了
想請教下關於價值投資: 如果我係股市低迷果陣(假設恆指1點8千點)買入一隻比人undervalue左既好股, 一旦大市升到過左火(假設炒到恆指4萬點以上), 但該股依然係合理價格既好股 ,冇比人炒過龍; 而我又估計宏觀市場將會回調或者有機會步入熊市, 咁我仲應唔應該放左呢隻好股既?
股神既價值投資好似唔理大市走蟄勢
股神既價值投資好似唔理大市走勢
lm
但係我個人唔太用價值投資
依家都只係~5%買一隻覺得undervalue既股
推一推 e 個帖

財經台好多垃圾9 叫post
pish
好多高手
另一個角度諗,係市場覺得隻股票係值現在呢個價

你要等既係市場估值重估,好似上年內房咁

特別係d 流通量少既股票,分分鐘永遠都唔會到你覺得既合理價,合理價係市場一齊覺得佢值呢個價
唔係講緊beta
首先經營任何公司都有風險,盈利可以倒退,投資project可以失敗。
fcf 50億只係『理應』。用無風險息率去推算市值並不恰當。
當然公用股盈利質素高,比較穩定,但是設risk premium = 0 會令很多公司估值過高。

discounted rate = 無風險回報= 金管局10年債券=1.992 %
咁樣計會太嚇人

你自己都知咁計會吹到好大。
當我認為我完全理解該公司營運業務時,並認為其管理層無可能失敗(如港燈) ,我願意付出RISK PREMIUM。巴菲特計算愛股可口可樂都無加任可所謂企業風險。beta 既意思本身就係意圖估計所謂企業風險。
我之前有講過,DCF model 需要盡量簡化,每多一個variable , error 就愈多。所以只係有小量企業可以用DCF MODEL計。 高增長科技股如700就完全計唔到
想請教下關於價值投資: 如果我係股市低迷果陣(假設恆指1點8千點)買入一隻比人undervalue左既好股, 一旦大市升到過左火(假設炒到恆指4萬點以上), 但該股依然係合理價格既好股 ,冇比人炒過龍; 而我又估計宏觀市場將會回調或者有機會步入熊市, 咁我仲應唔應該放左呢隻好股既?
另一個角度諗,係市場覺得隻股票係值現在呢個價

你要等既係市場估值重估,好似上年內房咁

特別係d 流通量少既股票,分分鐘永遠都唔會到你覺得既合理價,合理價係市場一齊覺得佢值呢個價

如果係大價股,被價值重估的可能會高好多,基本上牛市唔會缺席。
eg 內銀 賭股 1211
內房零研究,重估定炒凸我都唔知。。。

小型股要價值重估就難d, 除非有故事如1548,或者有收購憧憬eg 26 2698,或者行業有大新聞如上年的紙業股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞