[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
其實我都覺得DCF太複雜未必有用,重點係d assumption make 唔make sense。但因為我想做equity research,所以個financial model唔可以太簡單
我會將operating lease 同capital lease 加埋

我諗毒男巴係講緊account 層面既入數? 無論如何,過度借貸既公司唔會買,係考慮緊公司穩定性既問題
所以真係 為複雜而複雜
https://t.me/waiyiu

有興趣聽下 加埋我thanks!
operating lease定義就係租唔會買。個d舖位係幫間公司generating income,而因為係operating lease關係冇係balance sheet到show出黎。但你用緊依個asset generating income,所以你唔capitalize operating lease會拉高ROIC
原來係咁
但其實係cash flow statement 見到
capital lease 其實即係分期付款 , 小弟又無試過breakdown OPEX再細分咁深入
唔理公司好壞?
咁樣好多畀壞消息纏身或者前景唔好
都可能被估值過低

咁樣唔會有問題咩?

巴菲特嗰一套
佢都會搵啲有前境
管理層有誠信 嘅公司
想請教,閣下平時discount rate 點訂

另外又抽水,自己寫嘅2638分析
https://lihkg.com/thread/518828/page/1
想問如果用目前盈利,再訂合理PE作計算,這做法你點睇?
要睇個別公司,營運現金流&盈利&派息能力
呢點我唔係好同意
真正賺大錢嘅工具一定係大藍籌
個cap 夠大先食到
同埋而家投行漸漸已經影響力愈黎愈細
因為
要睇下今年出現負現金流係唔係暫時性。如果係既,你可以參考番之前既cash flow, 用你既art 去“估計” 。如果係永久性既,咁就
所以蝕錢既公司我從不沾手
我偏向用10年國債。大行會用WACC, 我覺得無謂。
想問如果用目前盈利,再訂合理PE作計算,這做法你點睇?
原因係咩? 絕對估值同相對估值係2樣野黎
價值股香港有好多

但係要巿值大 可以玩100 年以上嘅business model 仲會內部增長嘅 我剩係信reits

435, 778, 823 ( PB<1果陣)
700每日成交幾多呀?你覺得郁唔到?
郁唔到就唔駛買貨要VWap啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞