[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
內銀股已是一例。以上年報當日起計,上年工行建行P/B 0.8左右(過去平均為1.5-1.7)。 每年ROA 1.2 -1.3 ,無明顯下跌趨勢。P/E 個位數。大陸資金卻無理恐慌性拋售內銀股,過份放大壞帳問題(壞帳只係1.X%,加上所有關注類最多5%) 卻忘記工行建工係世界最大公司頭2位,背後仲有黨 小弟用DCF MODEL,入超級保守數據計建行起碼值8-9 蚊。 果斷ALL IN 最後不幸言中
地產股也是一例。加推15% 香蕉政策後應聲下跌20幾%, 卻唔知地產股如新鴻基有超過一半收入係收租收番黎。
想知再講 3日3夜講唔完
GOOD BOOK
不如開新post講下閣下的投值投資經歷 有興趣
不如試下用你個model 計347
請繼續
小弟覺得外資對支那唔大信心,有心低估港股。

例如一個橙嘅合理價係 10 蚊,外資會等到 2 蚊先會大手買,炒到 5 蚊果陣聰明嘅老散會跟住掃貨,而升到 9 蚊果陣出面班人就會高追搶貨,最後炒到 11 蚊外資已經走哂貨,跟住跌到 3 蚊停
https://youtu.be/YFS5JBgz1Xc

講護城河

economic moat
首先要理解DCF model (discounted cash flow)係將未來企業餘生所賺既自由現金流全部加埋,再加上折現率。
347鞍鋼第一盈利好低(P/E 30幾),自由現金流自然仲低。第2你有能唔能夠100%肯定50年後中國仲做緊鋼鐵? 我就無啦。所以連計都費事
聽緊,請繼續
Strong post leave name
如此計算

呢2隻係咪又差唔多玩法?
如果月供我會以願意一世持有為目標
供緊3 823 66
潛力黎講我誠意推介持有1789
雖然佢呢排比莊玩緊
但業務絕對值得留意
我認為3蚊樓下係可入 當然重點係睇佢黎緊份年報發展成點 始終新股
港人有個誤區就係以為大戶可以隨便舞高弄低股市,過度神化IBANKER。 事實上大戶可以郁到既只有新股,殼股,又或將近破產既垃圾股。

700市值4萬幾億,股神巴菲特淨資產只有800幾億美元。IBANKER 要整得郁大藍籌要全部聯手加訓身先搞得掂,更加唔好講要沽空。比你係BANKER你會唔會捨易取難,唔搞股仔搞藍籌?

大戶既柒野更加唔小,當年次按危機,高盛唔係巴菲特救佢老破左啦 大鱷索羅斯既量子基金更加係人版
你可以自己試下 但記得數字要保守
https://t.me/alexnggg
add me pleaseeeeeeee
我都係用dcf model投資(主要投資<50億市值嘅公司),只要計完intrinsic vale>>> 現價起碼30%就會買入。唔到目標價都唔會放,買完股價跌會不斷加注。我覺得公司不論好壞都有個價值,所以公司唔駛好有前景,只要股價被低估好多我就會買入。建議真心想學價值投資一定要學dcf model

利申:現職buyside,做過ibd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞