[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
要減OPEX , 即維持公司業務穩定的支出
EBIT*(1-t) - CAPEX - Increase in working capital + Depreciation and amortisation = free cash flow to firm

金融公司用另一套計法
你真心識野喎! 師兄

係連登呢個睇法好寂寞。

大多數PO都係無資素9叫PO。
小弟學習緊寫股票分析 雖然好摺
下篇寫緊3918
之後就3號 記得尼支持或者批評下
只可以講佢派紅股太多,溝得太淡
Lm
FCFF 計法多如繁星。但concept 離不開: cash flow from operation + amortization + depreciation - expenses of maintain operation (capex, investment etc)
我信價值投資,
因為可以有把尺俾自己, 知道現時估值係咩水位, 突破圖表限制
如果係估值低位買, 就係真投資, 可以長渣唔使止蝕.
好似而家中高位再買入, 就係投機, 要睇路隨時止蝕.
我開始炒股果時, 都好驚奇內銀點解可以咁抵買
但我D朋友成日唱支爆支爆, 叫我千其唔好掂內銀
結果, 我果份資金, 入左匯豐, 無買建行, 雖然兩隻都係抵買.
嗯, 呢度真係好多高手!
我量度一隻股係平定貴, 最多都係參考自身及同業的歷史PE,PEG, PB,或EV/EBITDA周期
覺得DCF太多variable, 好容易garbage-in-garbage-out
咦? 師兄都係3918好友? 我都係, 係4.5-5.2分段建倉, 之後最多係RSI極度超買時炒下波幅, 都無淨沽出過.
其實相比澳門賭股, 佢估值咁低, 應該只係因為佢並非港股通, 北水流唔到來?
我覺得因為洪森
盈利能力唔錯 不過我無貨
想問大家有冇睇過William Bernstein既書?

我睇完覺得好有意思
想知大家點評論佢既投資見解
睇左兩年半書
實戰左一年
感覺自己都仲係好多野唔識咁
係咪我太廢
btw 有無人有睇開本地blogger
最近學緊睇 REITs
唔知大家會點分析依類股?
重倉

但係reits 好蝦人揀
我手上有幾份template、有興趣可以留低tg

可否加我入tg?
我都係買美股long hold
https://t.me/Dick_Gor
研究完搵幾隻股試玩咗一陣
發覺長建好似好抵買
有冇買到隻900
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞