[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
比價值投資者恥笑既就係市場效率說
知音人,GRAHAM 都係一個偉大既投資者
The intelligent Investor
最近買左ray dalio嘅Principles,有時間會睇埋佢
而家睇緊本書
入面有個discount rate 同 growth rate
巴打們呢個數用落港股點訂/邊到搵
自私咁諗,我希望商學院可以一直將市場效率說一直傳授落去 無呢班人,就無市場不理性
BLOOMBERG
我都係用dcf model投資(主要投資<50億市值嘅公司),只要計完intrinsic vale>>> 現價起碼30%就會買入。唔到目標價都唔會放,買完股價跌會不斷加注。我覺得公司不論好壞都有個價值,所以公司唔駛好有前景,只要股價被低估好多我就會買入。建議真心想學價值投資一定要學dcf model

利申:現職buyside,做過ibd

舊年有隻叫Boeing
可以用業主盈餘=公司收益+折舊-維持公司營運支出
LM
想問下估算WACC入面個Cost of debt既時候,假如公司無公開交易既債券,點搵proxy?

例如,一d可能靜係得bank loan既公司,用個bank loan既loan rate黎做cost of debt既proxy算唔算合理?
我會棄用WACC , 直接用國際
*國債
非金融公司一般用free cash flow to firm(unlevered cash flow)因為interest related income同expense唔係主要業務你要分左佢地出黎先更準確分析到間公司(independent of capital structure)

金融公司一般用free cash flow to equity (levered cash flow) 因為例如銀行,interest related income/expense 係佢地主要收入或支出所以用to equity先準確分析到間銀行
但國債無考慮到公司既credit risk喎,咁咪會低估左個cost of debt?

另外想問下,做DCF model既時候,好多時都會將operating lease變成做capital lease,想問下點將minimum lease payment變返做capital lease?
用bank loan嘅話沒必準確,因為如果個bank loan年期得幾年個interest rate會一般低d,咁樣會underestimate cost of debt(因為cost of debt最好用~10年期bond)

冇public trading bond嘅話,就只可以自己估計,我鍾意用risk free rate + country default spread + company default spread 依個formula

頭兩個factor上網一般都搵到,第三個company default spread(要首先自己計個interest coverage ratio:EBIT / interest expense etc.) 然後上網有source搵到synethic rating (例如interest coverage ratio 係5x, 係moodys/ fitch / s&p 大概會rate幾多?上網有表對應返個company default spread rate)

但valuation is only an art,有時自己求其整個cost of debt 可能好過你計一大堆野

個人覺得計WACC唔駛太認真(依家low interest rate environment,~10-15% 都ok)
你講得岩,一直以來估值模型不能100%準確。但我寧願模糊地準確,但唔要精準咁錯
條EQUATION愈多variable 就愈易錯。假設每variable error 15% , 4個加埋error range 就去到47.8%. 所以我主張盡量簡化DCF

講到cost of debt ,又係第二個issue. 最理想係企業長期保持一定量既借貸,唯持一定現金儲備,到要用既時候唔需要急問人借錢,拉高融資支出。有讀過地產股既年報就知。

最後唔係好明你問咩?所有唯持公司業務既lease 都要計算。要睇你係咩公司
係,一定要變返capital lease(因為係off balance sheet asset,會搞到roic好似好高)
好難係到解釋點變,網上應該好多source
Buffett有講過唔應該用WACC去做discounting
高質post 留明學野
其實我睇好多地方教做DCF既時候,都會好似你咁講因爲怕d off balance asset 拉高左個ROIC,所以一定要變返做capital lease。

但因為我依家做緊d 係retail industry既公司,其實我諗佢地既operating lease就應該純粹真係租個鋪位黎營運,唔會買左個鋪位。係依個情況下,係唔係都要將operating lease變成capital lease?
建議你兩本都睇,係睇咗intelligent investor會簡單易明少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞