[年經]有冇價值投資 jj

174 回覆
13 Like 0 Dislike
1. 冇加risk premium
2. 應該用永續債券比較回報
如果用aastock etnet提供嘅數字
邊項最代表到free cash flow
例如
目前每股盈利=5元
現價=10元
PE=2

但過往一般市況時,PE多數係3
所以我認為可以去到15元
咁合唔合理
研究咗價值投資半年 但仲係唔識點從價值揾合理股價出嚟 淨係識睇下pe巿值過去股價走勢咁
https://t.me/luuccassssss唔該師兄
first of all, ignore the noise
講緊舞高弄低市場呀 要人頭架師兄要沽空架。 洐生工具架
我會傾向唔加BETA, 根本無咩意義。股價既波動根本唔係一個風險。股價愈低,風險愈低。好比有一日九龍站二房單位由2000萬跌到100萬,租金回報不變。唔通你睇條curve買樓風險就高左?錯!你用100萬買到值2000萬既野,風險係低無可低
年報搵
P/E 會計多左D野。例如地產股其下物業升左20%,會計算左係盈利。但實際上呢個並未帶來真正現金收入
咁可唔可以話以往嘅earnings 都有計賬面資產值上升 而家都有計
所以就算唔係真實現金收入 股價都係有低估🤔 意思是

所有年份 earnings =$1
$1雖然唔係真實現金流 但將來的$1 earnings 都一樣有唔係真實現金流的部分
所以如果以往PE=3 今年PE=2 有可能低估?
Lm
Thanks 巴打
唔係講緊beta
首先經營任何公司都有風險,盈利可以倒退,投資project可以失敗。
fcf 50億只係『理應』。用無風險息率去推算市值並不恰當。
當然公用股盈利質素高,比較穩定,但是設risk premium = 0 會令很多公司估值過高。

discounted rate = 無風險回報= 金管局10年債券=1.992 %
咁樣計會太嚇人

你自己都知咁計會吹到好大。
經營活動所得現金淨額 = free cssh flow ?
得epub
比我老母你啦
夜d upload
當我認為我完全理解該公司營運業務時,並認為其管理層無可能失敗(如港燈) ,我願意付出RISK PREMIUM。巴菲特計算愛股可口可樂都無加任可所謂企業風險。beta 既意思本身就係意圖估計所謂企業風險。
我之前有講過,DCF model 需要盡量簡化,每多一個variable , error 就愈多。所以只係有小量企業可以用DCF MODEL計。 高增長科技股如700就完全計唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞