[冇人性]你每幫一個人 你嘅壽命就會減一日

135 回覆
36 Like 8 Dislike
好題材👍🏻
其實kate點解會做左志偉gf, 明明佢本身有

殊!呢個係伏筆嚟!唔好同人講!
Btw 我打唔到口字邊個「殊」係咪我問題
好題材👍🏻

護士巴打
個idea 幾好

但由志偉叫救命果到開始到主角醒返後

佢接受得會唔會太? 好似快左咁
個idea 幾好

但由志偉叫救命果到開始到主角醒返後

佢接受得會唔會太? 好似快左咁

呢個時候主角心中已經冇所謂理智嘅野 所以係佢身邊發生嘅事 佢都只會有種逆來順受嘅感覺 因為佢自己都只係覺得過得一日得一日
而去到醒返個下 主角已經唔係自己 所以先會冇感覺

Sorry 我諗有啲位我都唔係寫得太清楚
多謝你嘅意見 我會再改善
十二點會有文睇
果一兩條線 做番外都唔錯
嘉怡身穿一身黑色連身裙,似乎係想出席「我」嘅喪禮。

「好耐冇見。」開口先嘅係嘉怡。「你幾好嗎?」

啲對白其實都幾老套,但其實我唔係好清楚志偉同嘉怡之間嘅關係,所以其實我唔係好知點答好。我驚我一答錯野,我就會比人發現我係阿輝,而唔係志偉。

「唔錯咁樣啦。」我都唔知可以答咩好。「你嚟阿輝嘅喪禮嘅?完咗喇喎。」

「我係嚟特登搵你架,我知你一定會係到。」嘉怡話。「點解你唔聽我電話?點解你唔回我 Whatsapp?點解你仲要 Block 埋我?」我唔知答咩好,因為我真係唔知佢地之間嘅關係,雖然我已經估到。

「有好多野唔方便係到講。」

我請咗嘉怡上嚟我屋企,因為有啲野,唔可以係大街大巷就咁講,就咁問。我決定咗,我要問清楚所有野,我要知道真相。我要問清楚我同 Kate,志偉同 Kate,志偉同嘉怡之間嘅關係。

我打開門口,將鎖匙放係門旁嘅櫃上面,再關上門。

「嘉怡 ... 」我一口開,嘉怡已經錫咗落嚟,我竟然可以同我當年嘅女神係到打茄輪,感覺都仲係好唔真實。我同佢已經開始脫去各自嘅衣服,佢只係除淨佢今日所戴嘅係黑色嘅lace胸圍,同埋黑色lace內褲,呢個衣著同我上次係平安夜見佢係一樣嘅。

接吻過後,佢將胸圍同內褲脫下,一雙粉白色嘅乳房呈現咗係我面前,女神果然係女神,呢副係絕對標準嘅身材。我估唔到,我當年嘅女神,今日就赤裸裸企係我面前,一絲不苟企係我面前咁。我馬上淘出我嘅大輝輝,同女神進行一場肉搏戰。

.

大戰過後,我點起香煙。呢支煙,係為我好兄弟 - 阿輝而點嘅。

我地著返各自嘅衣服,我地都冇出聲。最後嘉怡輕吻我一下,就離開咗。我拎起放咗係我旁邊嘅電話,Wallpaper係我同 Kate 嘅合照,一張我地係迪士尼影嘅合照。
休息咗一陣,我就返咗 Kate 屋企。

上到去,我去廚房沖咗兩杯咖啡。一杯係佢嘅,一杯係我嘅。我將咖啡放左係茶几上,Kate就瞓咗係梳化上面,而我就坐咗係佢隔離。

「啱啱去咗邊嚟?」Kate問。

我冇答到佢。我拎起杯,品嚐苦中帶甜嘅咖啡。佢亦都冇再問,只係靜靜咁瞓咗係到。如果一開始你冇問咁多嘅,咁咪幾好。

「點解你要扮係我同學?」我終於忍唔住問。

Kate 都拎起咖啡杯,飲咗一啖。「其實,呢一切只係一個交易嚟。」

.

你並唔係唯一一個可以起死回生嘅人,因為我都係。

我地本身已經係中學同學嚟架喇,仲要好好朋友。我地三個同嘉怡就係四為一體嘅。之後,你鐘意咗嘉怡,但其實當時嘉怡已經有男朋友。佢喊係因為佢知道,你地嘅關係已經唔可以去返以前咁。

而當時嘅我,亦比你吸引住,都鐘意咗你。可惜,係表白之後,你地就再冇搵我同嘉怡。

...

直到五年前,我係五年前因為交通意外過咗身。我同你一樣,下面比機會我返上嚟做人。但條件係,我身邊嘅朋友會唔記得晒我,同埋唔會再有朋友呢樣野,所有同我做朋友嘅人嘅下場,都會死。

當我醒返時,你地已經再唔記得我。我做心理醫生,係因為呢份工,可以令我再感受同人面對面傾計,好似朋友咁傾計。

直到前排,竟然比我再撞返你。我見到你電話上嘅信息,我就知道,你同我係同一類人。所以我想你上嚟我到,比個機會我,再可以同你好似以前咁再傾計。

「你」死嘅原因就係因為我已經當咗你係好朋友,我就算呃到自己,都唔會呃到下面嘅人。

.

講到呢到,Kate 已經喊到收唔到,我拎出紙巾,比佢抹眼淚。

我亦都唔敢再問落去,我好攰,我就咁返咗入房瞓。

其實見到呢個喊嘅情景,令我諗起當日我係一樓一見到媚媚喊嘅境況。我知道當日媚媚講嘅野只係千篇一律嘅故事,目的只係想留我係到,而我,當日就係只想搵個人陪我一晚。對於我地嚟講,其實係一場交易。

係Kate嘅床頭,同樣放咗我同 Kate 係迪士尼嘅合照。上面寫咗個日期 - 2009年8月10號。

相上面嘅我,係志偉,而唔係阿輝。即係話,志偉 ... 我一早就係 Kate 嘅女朋友?

我突然又feel到後方又一陣寒氣出現,仆街,又嚟?

- 全文完?-

今次呢個成個故仔暫時嚟到呢到就完結
我都知個尾其實作得好爛下 因為我前面有一兩句野搞到個故仔係有bug存在 而搞到我卡咗個尾好耐
雖然我真係一早就諗好個尾
今次係我第二次真真正正作完一個長故
係呢段時間好多謝咁多位巴絲對細佬嘅支持同意見
我嚟緊仲有一個新故 但同呢個故個類型差好遠 希望到時大家都會多多支持!
如果你地有咩唔明白嘅都可以問 我會答返你地!
請各位支持細佬嘅巴絲受小弟一拜
同埋我會係未來嘅時間,出一個外傳解釋多少少野(當係幫自己扭返個bug)
但係係邊個人嘅外傳就保持住神秘先。(需然呢個故咁少人物好易估)
好似一套電影無限loop 咁

你講緊主角嘅死?
留名互撐~~

多謝巴打
[賣廣告] 完咗呢邊 我另一邊已經有新故睇!
不過呢次係玩校園故
有興趣可以入留個名嚟睇故!

[中年的青春校園] 就嚟四十歲個陣 我竟然返咗中學讀書
https://lihkg.com/thread/67888/page/1?ref=ios
睇完有2個問題

第1個係阿輝重生之後先見到Kate,但係kate話因為當左阿輝係朋友所以先令佢死,個時間點唔係好明

第2個問題就係點解阿輝變左志偉

睇完覺得個故事幾吸引,多謝樓主,係呢2個地方唔明
睇完有2個問題

第1個係阿輝重生之後先見到Kate,但係kate話因為當左阿輝係朋友所以先令佢死,個時間點唔係好明

第2個問題就係點解阿輝變左志偉

睇完覺得個故事幾吸引,多謝樓主,係呢2個地方唔明

第一點 kate本身同阿輝都係互相認識(十年前)
但阿輝因爲kate嘅復活條件而忘記咗呢個人(五年前kate嘅交通意外)
而kate後活嘅條件係唔可以有朋友,到後來佢再當返阿輝係朋友,所以佢先會一次過扣晒所有餘數而死。(現代)

而第二點可以係為外傳鋪路嘅一個伏筆

多謝你嘅支持!
點解kate係志偉女朋友
點解志偉會同女神扑野
屌留名個制唔見左
BTW 留名
岩岩追完
想問 咁主角點解一開波會死既
係真係比肥婆打死左定.?

同埋志偉到底衰咩死左 跳得太快
女神又點解同志偉一齊
志偉又點解同kate有關係
如果志偉同kate有關係所以令到志偉死左
咁主角去到志偉個身體到係咪都會死?(結尾)

個故開頭好吸引 但係由主角接到志偉call之後就直線下滑個質素

btw期待樓主新文
點解kate係志偉女朋友
點解志偉會同女神扑野

第一點會係外傳解釋 唔係點吸引你地睇外傳

而志偉同女神扑野 係因為佢兩個有路 上面都有提過 成個故一開始平安夜志偉去搞下半場就係同女神搞野 個陣佢同kate仲係女朋友

外傳會講多少少佢地嘅關係。

其實我都係打得1999啲 希望外傳會令到你地明白更多
岩岩追完

女神又點解同志偉一齊

個故開頭好吸引 但係由主角接到志偉call之後就直線下滑個質素

btw期待樓主新文

睇嚟我真係將個故close得太快 好多未解釋到 所以我嚟緊會出外傳解釋埋啲野 所以我係到講個sorry先

志偉死因係因為幫人,佢用佢條命去換咗志偉條命返嚟
而佢同志偉換身嘅原因都會係外傳講

而紅字你係講得啱嘅 所以主角點都死 只係點死咁解
我係到要同咁多位巴絲道返個歉 睇嚟好多野我未解釋得好清楚 / 解釋得唔好
有見及此 外傳嘅工程將會提早進行 以解各位心中嘅迷底
同埋比個機會我埋好個尾佢

如果開外傳嘅 你地想我開新post定就咁係返呢個post打?
岩岩追完

女神又點解同志偉一齊

btw期待樓主新文

睇嚟我真係將個故close得太快 好多未解釋到 所以我嚟緊會出外傳解釋埋啲野 所以我係到講個sorry先

志偉死因係因為幫人,佢用佢條命去換咗志偉條命返嚟
而佢同志偉換身嘅原因都會係外傳講

而紅字你係講得啱嘅 所以主角點都死 只係點死咁解

同埋志偉都因為同kate做咗朋友或以上嘅關係而死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞