[冇人性]你每幫一個人 你嘅壽命就會減一日

135 回覆
36 Like 8 Dislike
係到祝各位巴絲新年快樂!
一陣應該會有多一篇出!
睇到一個女人喊,我嘅心都不禁軟起上嚟,但由於佢性感嘅衣著,我嘅小輝輝都仲係硬嘅。

我扶佢返床邊,比咗張紙巾佢。

「叮!」手機震動,但我冇理會。

「多謝你阿,輝輝。」雖則媚媚個樣都唔差,但比人叫得咁親切,的確有種嘔心嘅感覺。「好多謝你仲肯留係到。」

我冇出聲,因為我唔識應付呢種場面。我諗諗下,對上次見到女人喊,係因為我同女神表白嘅時候,佢望住我個樣太樣衰而驚到喊咗出嚟 ... 講笑啫,冇咁誇張,但的確佢有喊到出嚟,但就同我講佢一直有男朋友,係冇同過我講咁解。

我當時個心好痛,點解佢要呃我?係呢件事過後,我就好少再接近女性,因為我覺得大部分女性都好有機心。

時空返到嚟媚媚嘅床邊,佢亦都講起咗佢嘅故事。

「我九歲個陣,屋企人離咗婚,媽媽一個人由細睇到我大,我唔甘心睇住佢咁辛苦,所以我十八歲就開始出嚟做。當時我好受歡迎裡架!因為後生丫嘛!但受歡迎嘅程度就隨住年齡上升而下解。哈!真係諷刺。你今日係我第一個客咋,所以我真係唔想你走。」

我都係唔敢直視佢同回應佢。

「如果你唔想做嘅,留係到陪多我一陣,就當幫我,渡過呢個寂莫嘅晚上。」

我屌,港女嘅語言偽術真係好利害。個晚,我係床上面攬住佢條腰,就咁瞓咗一晚,但乜都冇搞過,我亦唔明白點解我會做咗呢個決定。

其實成晚我都瞓唔著,因為我係第一次同女性同床,內不多少都有點緊張。同時,我都間唔中會聽到媚媚嘅哭泣聲。

我只係同情佢。

起身嘅時候,已經係朝早十點鐘時事。媚媚仲未瞓醒。我係呢個時候走咗落床,將兩張五百蚊放咗係佢嘅床頭櫃。

「多謝你陪咗我一晚,多謝。」

行出門口,走出大廈,我就頭也不回咁衝返屋企。

「來至 666 的文字信息:354。」
返到屋企,我坐咗係梳化到,無奈咁坐係電腦枱前。

假如,只係假如,呢個 666 嘅信息係真嘅,我只係得返三百幾日命,我應該好好咁做返自己,好好生存埋最後嘅日子;定抑或改變自己,乜人都唔好幫,乜野都唔好理,做個自私撚算?

幫人係人之常情,根本冇可能避到。就算我唔幫人,一樣都只係得返三百幾日命,咁不如我繼續積下陰德,到時落下面都應該冇咁難受丫,係咪?

俗語有云:施恩莫望報。咁呢個報,應該係報恩個報,定係報應個報?其實如果我自私少少嘅,都應該唔會有人鬧我嘅,係咪?

.

時間已經下就三點幾,我成日都冇食過野。有見及此,我依舊打算落街食野。

行到落街,行下行下,竟然有啲頭暈。我已經分唔清係我太肚餓,定係下面啲人咁快想攞我命。我一個唔小心,仆咗落個人到,仲整跌埋佢部電話。

「睇路啦仆街!喂 ... 我個 Mon 爆咗阿仆街!你點賠比我阿!」

「對唔住對唔住對唔住玉王大帝對唔住。」我仲開始語無倫次,仆街喇。

「都痴撚線嘅你,仆街啦你!」條友以為我痴咗線,都廢事同我嘈,就咁走咗去算。

係呢個時候,我竟然 feel 我嘅電話震咗震。

「來至 666 的文字信息:355。」

我嘅生存日數,竟然加返一日。
idea真係唔錯 慢慢出 等你好文呀
估唔到會加日數
lm等故
留名睇故
幾正

做咩咁唔開心
留名睇故

多謝樓上咁多巴打支持!今晚應該會再出文!
我望住電話嘅信息,就咁呆咗係條街到。我條命,竟然又會多返一日。

我嘗試組織返剛才所發生嘅事:我暈,撞到人,仆街,跌電話,爆 Moon。我不但冇幫到人,而且我更搞到人地部電話爆咗。

「搞到人地」?

以逆向思維嚟講,即係話,只要我唔小心害到人,我就可以加返一日命?

即係話,只要我一直害人,我嘅生命就得以延長?

呢個到底係呢個交易嘅 bug,定係一個平等交易下嘅灰色地帶?

突然我 feel 到面有陣涼氣,我感覺到有啲拍緊埋嚟。我心諗唔係咁快話我犯規然後趕我返下面啩?

隻手愈嚟愈近,我就愈緊張,個身就愈硬。

「先生,先生你冇事丫嘛?」屌那媽,原來係一隻手。企係我面前嘅係一位少女。佢望住我部電話,佢睇到我個信息,好似嚇咗一嚇,所以我馬上收起我部電話。

「冇 ... 冇事,冇事。」我好驚佢睇到個信息而亂諗野,同時我都驚我比人發現咗我係係下面復活返嚟,唔知會有咩後果。

「我見你啱啱撞完人之後,就呆晒咁企係到,所以過嚟睇下你有冇事啫。」佢解釋。「我叫 Kate。」佢比咗佢嘅卡片比我,竟然係一個心理醫生。「如果你有咩事,都可以搵我架!我走先喇,拜拜。」

仆你個街,原來嚟賣廣告。我仲見到佢回頭望我一眼,眼神好似有啲暗示比緊我咁。

為咗實驗我害人係咪可以「加分」,我決定去做個實驗。

「喂,志偉,今晚我嚟幫你打 RANK!」
從來未愛你 綿綿 可惜我愛懷念
明明係俾標題吸引嚟睇故 但見到樓主個名個腦就係咁播呢首歌
題材幾特別 加速
好似幾正
留名支持
從來未愛你 綿綿 可惜我愛懷念
明明係俾標題吸引嚟睇故 但見到樓主個名個腦就係咁播呢首歌
題材幾特別 加速

呢首係我飛佛歌嚟
Btw 多謝支持!
「20」噠噠噠。

「會不會玩中路?不會玩就給我去玩電腦。」噠噠噠。

「幹!有種出來打真人阿!我地址你給我記住!台北市 ... 」噠噠噠。

鍵盤嘅聲音不斷係我耳邊徘徊,而不同嘅打燈信號聲就係我耳機徘徊。我今日嘅目標,係要幫志偉輸 RANKING。

遊戲時間已經嚟到 20 分鐘,我按下目錄裡面嘅「投降」按鍵。

「要投就快,別浪費時間。」

一票 ... 兩票 ... 三票。只係差一票,就可以結束呢個實驗。

呢個時候,我手心已經冒晒汗,連腳都有少少震,仲要不斷吞口水。但我可以同你講,完全唔關緊張事。

四票!終於集齊票數,可以結束呢場對戰!

畫面已經顯出大大嘅「戰敗」兩字,呢個時候,成間房一啲聲都冇,靜到可以連樓下幾層嘅叫床聲都聽到。

「阿阿阿!描撚準未?」

我並唔想理會佢兩個嘅深夜福利活動,但佢地真係好大聲。

「叮!」電話終於震動。屌,我手震震咁樣拎起放咗係枱面嘅電話,但我真係唔驚,只不過係我唔想佢扣日數咋。

「來至 666 的文字信息:354。」

「屌!屌屌屌屌屌!」我係屋企用唔住大叫咗出嚟,儘管宜家已經係深夜兩點。

我唔明白點解我幫佢輸咗場 rank,佢都照扣我生命值。點解點解點解點解?

「屌你老母!」我一野掃晒枱上面啲野落地下。我想生存落去阿!我唔想害人阿!點解個天當日唔就咁比我死咗去?我咁樣生存落去跟本生不如死,連幫人都要死,咁點解害人就唔洗死?啲報應到底去咗邊?你要我唔幫人都算,但要害人先可以生存落去,咁我做唔出。

我嘗試幫自己冷靜落嚟,結果我繼續將所有怒氣發洩落遊戲上,結果我連輸咗十場。

「來至 666 的文字信息:344。」

我已經冇精神再打落去,我趴咗係枱面,無奈咁接受呢個事實 - 仲有三百幾日,我就會死。我到底仲有啲咩要做,有啲要去實踐?

當晚所發生嘅事,到底係邊個做嘅?如果我唔應該咁早死嘅,咁我原本應該係點死嘅?

我決定,要開始搵出真相。
其實宜家個進度會唔會太慢
如果太慢嘅 我會嘗試加快劇情發展

可以學其他人咁 一次過寫多少少 一日up兩至三篇 引多d人入睇先 之後再出番慢小小咁

利申鳩up, 追完估就算
支持

故事進度唔會 出文速度有啲 前者嚟計好似都開始入重點啦
而家嚟講試下一篇出多少少先 引多啲人睇
明白明白 多謝樓下幾位嘅意見 我會加速出文
明白明白 多謝樓幾位嘅意見 我會加速出文

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞