[冇人性]你每幫一個人 你嘅壽命就會減一日

135 回覆
36 Like 8 Dislike
哈囉,我叫阿輝阿,但我唔識講外星話。
亦可能因為呢樣野,我同唔到綁架我班人溝通。

.

「先生,你試下冷靜啲咁組織返好件事先,唔係我地好難理解你講乜野架。」坐係我面前嘅係一個警察。

「喂大佬阿,我比人綁架阿!你叫我點撚樣冷靜阿?」對唔住,我真鳩係冷靜唔到,因為我相信我嘅理智已經比人撕咗票。

「你唔冷靜,我地乜都問唔到,我地唔會幫到你。」

.

就咁嘅,我呢成世仔都未好彩過架喇,但我相信一樣野,叫做好人有好報,惡人就一定有惡報。雖然我運氣差,但我相信,只要我肯努力,將來一定可以改變自己,成為一個成功人士。

至於咩叫成功,我相信都不外乎係乜野有車有樓有女朋友。最重要,係可以受到人尊重。而我相信,從日常嘅小事出發,亦係最容易受到人尊重嘅。少則幫人搬下野,大則 .. 我冇咁偉大,我最偉大都淨係係試過讓座比人。

幫人,係常理,係人之常情。我相信我幫人嘅時候,都係一直幫緊自己。但假如有一日,你發覺你幫人嘅時候係會害到你自己。唔係講緊會消費你時間,消費你金錢咁簡單。

而係講緊你幫人,係會消費你條命。
- 我不是文章 -
是咁的,其實細佬第一次係連登寫文
今次係突然心血來潮想試下寫
加上我打字打得慢 所以希望大家唔好平安夜屌我出文
我會自己屌自己加速架喇
歡迎大家留個靚名支持下細佬
「今晚平安夜喎衰鬼,你唔搵你女朋友出街嘅?」

我其實唔明白,明明成村人都知我冇女朋友,點解硬係要問一啲一早知道答案嘅問題。

咁但係我又唔想得罪佢,咁咪又聲好氣答返佢囉。

「都冇女,出條撚咩哈哈哈哈哈哈!」

「唉,乜你年年都係咁架?我成日都話,淨係幫啲囡囡係唔夠架,幫完要有下半場架。」呢個係我中學老死高佬志偉。佢把聲同米奇老鼠好似。可能係咁,佢就成功用佢把咁有磁性嘅聲,溝到唔少女返嚟。

但我唔理解究米奇老鼠有咩吸引力。

「我今晚呢就要陪女朋友,我Ranking個到就靠你喇!」雖然佢人高過我,把聲磁性過我,女多過我,但偏偏打機佢就廢我好多,佢係連玩嘉文嘅combo都可以打成RQE嘅人嚟。所以佢係多數時間會同我打NG,到佢唔打嘅時候,就會叫我打Ranking。

「屌咁廢就唔好玩嘉文啦!係咪先阿輝?」唔好以為佢串緊自己,其實佢係到串緊對面隻JG。

「咪係囉,哈哈!」

.

平安夜,我屋企一個人都冇。老竇老母去咗旅行,同我講話要我留返係香港溫書,畢咗業先好去旅行。

「你GPA再唔過3呢,就連書都冇得你讀架喇!」我係 i 大讀書,GPA過3嘅人加埋都唔知有冇10個。不過我知道,我肯捱肯搏,都係拉到個3返嚟嘅。

於是我聽佢地講,留返係香港。但至於溫唔溫書,可以留返HunterxHunter出完先講。
好凍,攬住我

晏啲會再有文睇
轉眼間,已經十點鐘。

志偉已經同囡囡出去搞埋下半場,而我就係屋企戇鳩鳩咁幫佢爬Rank。

「會幫路嗎這JG?不會玩去打電腦。」台灣啲脾氣真係差咁啲。

「平安夜就一人少句啦 打機定打人阿屌」

係呢個時候,我望一望個鐘,原來已經十一點。我發覺原來我未食野。

我望一望個雪櫃,嘩,竟然得返包就過期嘅維他奶。

睇嚟我逼住要落街食我嘅平安老麥大餐。

落到街,條街清靜到一個前所未見嘅地步。睇嚟平安夜大家都唔會留係自己嘅地頭。

簡單咁描述一下我前往老麥嘅路線,首先我落到樓下,然後係十字路轉個右就到。

當我步入老麥,見到旁邊一對情侶係到你餵我食薯條,我餵你食雞翼咁樣。

「嚟啦,食啦BB!」個女嘅身形都幾強壯,穿著黑色連身裙。「再唔食,今晚返去就餵到你嘔!」

「食喇食喇!」而個男嘅,都叫中上樣嘅,但佢條橙色褲太搶眼,我冇留意到佢係咩樣。

我見到女嘅面上露出幸福嘅笑容,但相反男嘅面上就露出一個係鬼都睇得出嘅強顏歡笑。他發現到我見到佢,對我做出一個「救我阿仆街」嘅眼神。

而個肥 .. 強壯女士見到我望實佢地,都馬上啤我一眼。「BB,佢𥄫我阿!」

「係咩 .. 食野啦哈哈哈哈哈哈哈!」
出住咁多先
希望留個名多多支持
心理時鐘巴打客串
留名
「麥樂雞餐加大可樂走冰」無情嘅老麥店員冷冷咁樣將我會餐放低。,然後就轉身走去繼續炸薯條。

「唔該晒。」我微笑點頭以示謝意。

我臨走嘅時候,再望返啱啱個對情侶,點知發現個強壯女士仲睥緊我。我頂唔順,對佢微笑一下就急急腳離去。

係離開之前,仲聽到橙褲先生係到大笑。「嘩!係薯條阿!好撚正阿!快啲夾埋落下面食啦!哈哈哈哈哈哈!」

我唔太明白佢地之間對話內容嘅意思,我估呢位兄台都係痴痴地線。

.

就係我行到十字路口嘅時候,我突然 feel 到係我後面有一陣寒氣。然後我 feel 到我後腦有啲痛。係我未叫到出嚟嘅時候,我就已經冇咗知覺。

當我醒返嘅時候,我係一個好黑嘅地方,好黑好黑。黑到要隻手指插埋入眼嘅距離先望到隻手指。

「救命阿!救命阿!有冇人阿!」我大叫,希望能在吸引到人注意。

「輝仔輝仔,你醒咗喇係咪阿?」一把好慈祥嘅聲音突然出現咗。咪住先,呢把聲,好熟,真係好熟。

「你係邊個?」

「我係爺爺阿!」突然一陣光由唔知邊到打落嚟,係我面前嘅,真係 ... 竟然真係我爺爺。係已經過咗身 3 年嘅爺爺。

「爺爺 .. 爺爺!」我控制唔到我嘅理智,我呢個時候只係識攬住爺爺係到喊。「我好掛住你!」

「冇事喇輝仔,冇事冇事!」

「陳志輝先生,陳志輝先生。」另一把陌生嘅聲音出現咗。「歡迎嚟到地府。」

我聽到呢一句,我嘅理智好似突然間返咗嚟。地府?搞乜撚野先宜家?地府係死咗嘅人嚟架喎,而我阿爺又係到,咁即係話 ... 即係話 ... 即係話 ...

我死撚咗?屌!點有可能阿?啲仆街死狗賊死狗官都未死,點會有可能到我死?我生前做咁多好事,我又幫過咁多人,邊有可能咁快死?

我放開我攬緊嘅爺爺,望清楚佢個樣,佢的而且確係我爺爺。

冇錯,一定係發夢!只要我打醒自己就會起身!

「啪!」冇醒。
「啪啪!」冇醒。
「啪啪啪!」都係冇醒。我 .. 我唔係發緊夢?

「陳生,先唔好打自己,打自己係唔會令到你死咗呢個事實改變嘅。」係我面前嘅,嘩屌!係個戴咗牛頭面具嘅人。

「你已經死咗,終年20歲。你嘅死因係被重物硬擊後腦而死。」

我死咗?我點會冇啦啦死?

「但係,你有一個重生嘅機會。」
「麥樂雞餐加大可樂走冰」無情嘅老麥店員冷冷咁樣將我個餐放低,然後就轉身走去繼續炸薯條。

「唔該晒。」我微笑點頭以示謝意。

我臨走嘅時候,再望返啱啱個對情侶,點知發現個強壯女士仲睥緊我。我頂唔順,對佢微笑一下就急急腳離去。

係離開之前,仲聽到橙褲先生係到大笑。「嘩!係薯條阿!好撚正阿!快啲夾埋落下面食啦!哈哈哈哈哈哈!」

我唔太明白佢地之間對話內容嘅意思,我估呢位兄台都係痴痴地線。

.

就係我行到十字路口嘅時候,我突然 feel 到係我後面有一陣寒氣,然後我 feel 到我後腦有啲痛。係我未叫到出嚟嘅時候,我就已經冇咗知覺。

當我醒返嘅時候,我係一個好黑嘅地方,好黑好黑。黑到要隻手指插埋入眼嘅距離先望到隻手指。

「救命阿!救命阿!有冇人阿!」我大叫,希望能夠吸引到人注意。

「輝仔輝仔,你醒咗喇係咪阿?」一把好慈祥嘅聲音突然出現咗。咪住先,呢把聲,好熟,真係好熟。

「你係邊個?」

「我係爺爺阿!」突然一陣光由唔知邊到打落嚟,係我面前嘅,真係 ... 竟然真係我爺爺,係已經過咗身 3 年嘅爺爺。

「爺爺 .. 爺爺!」我控制唔到我嘅理智,我呢個時候只係識攬住爺爺係到喊。「我好掛住你!」

「冇事喇輝仔,冇事冇事!」

「陳志輝先生,陳志輝先生。」另一把陌生嘅聲音出現咗。「歡迎嚟到地府。」

我聽到呢一句,我嘅理智好似突然間返咗嚟。地府?搞乜撚野先宜家?地府係死咗嘅人嚟架喎,而我阿爺又係到,咁即係話 ... 即係話 ... 即係話 ...

我死撚咗?屌!點有可能阿?啲仆街死狗賊死狗官都未死,點會有可能到我死?我生前做咁多好事,我又幫過咁多人,邊有可能咁快死?

我放開我攬緊嘅爺爺,望清楚佢個樣,佢的而且確係我爺爺。

冇錯,一定係發夢!只要我打醒自己就會起身!

「啪!」冇醒。
「啪啪!」冇醒。
「啪啪啪!」都係冇醒。我 .. 我唔係發緊夢?

「陳生,先唔好打自己,打自己係唔會令到你死咗呢個事實改變嘅。」係我面前嘅,嘩屌!係個戴咗牛頭面具嘅人。

「你已經死咗,終年20歲。你嘅死因係被重物硬擊後腦而死。」

我死咗?我點會冇啦啦死?

「但係,你有一個重生嘅機會。」

好多錯字
加速
「我地睇返資料,你原本嘅壽命唔應該得咁少。」牛頭繼續解釋,「而且你生前積落唔少陰德,再加上你爺爺嘅求情,我地決定比你返上陽間繼續生存。」

聽到呢到,我已經比唔到任何反應,因為一切都太唔真實。

「只係有一個條件,就係要抽走你係陽間成日做嘅一件事嘅權利作交換。」

「咩話?你唔係可以就咁放我上去架咩?」

「所以野都有代價,你被殺嘅代價就係死,而你復活嘅代價就係要你唔可以再幫人。」

「點解係唔可以幫人?」

「係你嘅資料入面顯示,令到你陰德最多嘅原因係因為你幫人,所以我地將你幫人嘅基因拎咗去做交易。而你返到上人間,每幫人一次,你嘅陽壽就會減一日。」

我唔清楚咩叫唔幫人。但呢刻我知道就算我返到上去,都應該只會生不如死。

「唔好浪費時間,返上去啦陳志輝。」

我望向我爺爺,佢喊住咁同我揮手告別。

「爺爺!」

.

我再醒返嘅時候,我就瞓咗係啱啱我比人打暈嘅十字路口。我嘅頭依然仲有少少痛,我懷疑我絕對係有機會比人落藥玩鳩我。我原本手持嘅老麥已經散落一地,汽水都已經冇晒。

我企返起身,摸下自己返面,個「下爬」都仲係到,我應該仲係人類嚟。

成條街一個人都冇,只有我後面嘅老麥同陰沉嘅街燈作照明,顯得有啲恐怖。

我再望下手錶,宜家嘅時間係我買完老麥嘅十五分鐘之後。咁即係我比人綁架咗十五分鐘?定係我真死咗十五分鐘?

正當我想睇下我嘅小輝輝仲係唔係到時,電話冇啦啦響起上嚟。

「嘩屌!」我比個電話嚇咗一嚇。

來電顯示上面寫住兩個字 -「未知」。
幾吸引,留個靚名先
加速呀巴打
留名
我手震震咁拎出震緊嘅電話,接上綠色嘅「接聽」兩字。至於你問我點解會夠膽聽,你要知道,如果係下面啲人打嚟嘅,我唔聽嘅,隨時都有可能死。

雖然我都仲係半信半疑。

「喂?」我口震震咁講。

「喂!係我阿,米奇老鼠阿!屌你輝仔!打完 Rank 未阿?」嚇撚死,原來係志偉。米奇老鼠,我屌你阿米奇老味。

「咪半夜三更打嚟嚇鳩人得唔得阿仆街!」係呢個 Moment,我的確有少少嬲。

「輝爺輝爺唔好嬲!我都係嚟了解下進度啫!宜家咩排位先?」

「銅五阿,收皮啦!」正當我想 Cut 線時,我諗起一個好重要嘅問題。「喂喂咪住先,點解你要用133打嚟呢?」

「我係酒店搞緊下半場丫嘛!呢個酒店電話嚟,緊係睇唔到號碼啦!」唔怪得之志偉嘅另一邊,一直傳出女性嘅呻淫聲。「喂唔講喇,我射埋個十二碼先!幫我升埋上去啦輝爺!係咁!」

「卡」一聲,我就比佢收咗線。

.

返到屋企,命又冇咗半條,老麥又冇埋,仲要幫佢打 Rank ... 咪住先,「幫佢打」?

如果我繼續幫佢打 Rank 嘅,我係就係咪犯咗呢個唔知乜野復活條件?少一日命喎,假如我幫佢打十場,咁我咪冇十日命?

不過屌佢老味,我唔信邪,我決定要幫佢打一場。

最後場 Game 真係贏咗,我的的確確係幫佢贏咗一場 Game。我望呢個勝利畫面,呆咗分幾鐘,乜異樣都冇發生。

但世事往往都係以為冇事嘅時候先嚟有事。
多謝咁多位巴打支持!
喜歡嘅歡迎留個靚名比個正評 我會努力加速!
幾好睇
留名加速
個idea同文筆都幾好
加油
個idea同文筆都幾好
加油

agger
「叮」嘩屌!個電話又突然震一震。不過呢次唔係打電話,而係一個文字信息。

「來至 666 的文字信息:357。」

嘩我屌你老母!唔撚係咁邪啩?連 666 都出埋?屌你唔好嚇鳩細佬啦好嗎?我嚇唔撚起阿!我仲係個 i 大仔,我仲係個青頭仔咋!我唔想咁快死阿屌!

357?357日?我嘅壽命只係淨返357日?即係我仲有唔夠一年就死?咁點解會淨返咁少日?我到底會點死?點解個到得牛頭冇馬面?

一連串嘅問題,就嚟令到我個頭爆炸,於是我決定做咗一件好唔理智嘅事。

.

「如果冇問題嘅,幫我係份口供紙上面簽個名就可以離開。」個警察好明顯就唔信我。好想快啲趕我走。我快快手係張口供紙簽個名,就離開警署走人。「快手啲,拍硬檔趕收工。」

踏出警署門口,我手機再次震動。

「來至 666 的文字信息:356。」

點解阿?點解又減一日阿!我做咗啲乜撚野嚟阿?我又點解又要減一日命阿仆你個臭街?

我屌我屌我屌,唔會係因為「幫佢簽咗張口供紙」啩?喂大佬!簽口供紙都為咗走人咋!我邊有幫人阿!

我屌,我唔係幫撚咗佢早收工啩?

.

我一路行返屋企我一路諗,我得返唔夠一年命,我仲有啲咩未做過,好想做。有啲咩人要告別,老竇?老母?志偉?

我未拍過拖,我未去過旅行,我未拖過女仔隻手,我未買車,我未試過嘴女仔,我未買樓,我未屌過女仔,我未屌過女仔,我未屌過女仔,我未屌過女仔 ...

係色情思想已經覆蓋咗我嘅理智時,我決定,我決定,我決定要上一樓一,上一樓一 ... 做下半場。
今日打住咁多先 多謝支持!
「歡迎光臨阿先生,第一次阿?我叫媚媚阿?你點稱呼阿?」

「我叫 ... 我叫阿輝。」第一次嚟到呢啲大場面,心裡都有多少緊張。一來未試過同女性有咁接近嘅身體接觸,二來未試過上嚟呢啲地方。

我望向周圍,房間內有好多寫咗唔同招式嘅名嘅「揮春」。對於我呢個淨係識睇 AV 嘅男仔嚟講,難免都有點困惑。粉紅色嘅燈光,令到現場嘅色情氣氛直線上升。

雖然佢叫媚媚呢啲咁老套嘅名,但佢嘅視覺年齡只係大概得 25 歲。屌,點解我身邊識親嘅人都係姓名同樣貌唔成正比嘅?

佢身穿黑色內衣,就咁同我一齊坐咗係床邊,膊頭貼膊頭。

「輝哥,不如沖個涼先?」說擺,媚媚已經向浴室方向走去。

諗深一層,我發覺自己係心態上其實仲未準備好做「下半場」。我諗緊,我嘅第一次好應該留返比我嘅初戀先啱。萬一宜家就咁將嘅處男身分獻咗比呢位媚媚,到時女友問起上嚟,我都驚我唔知點答好。

襯宜家去入咗浴室,我都係「炸炸淋」走人好過喇。

由呢到行出門口只係五步半,我要相信自己可以做得到!

一步。
兩步。
三步。
四步。
五半。
五步半。

係門口阿!

「輝哥,做乜仲唔入沖涼嚟阿?」仆街!呢個時候我已經行到門口想開門,點解要宜家先嚟發現我先?呢個時候,佢赤裸裸咁行咗出嚟。

「你做咩阿輝哥,係咪 ... 係咪我唔啱你阿?」仆街,講完呢句,佢竟然喊起上嚟。
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞