[冇人性]你每幫一個人 你嘅壽命就會減一日

135 回覆
36 Like 8 Dislike
好睇lm
加油呀 睇緊
幾得意.但可唔可以多少少
係我打算收拾返我掃咗落地下嘅野時,我發現咗係尋日個位少女比我嘅卡片。

「心理醫生
Dr. Ma Lai Lam, Kate
馬禮林醫生」

好多人話催眠係可以幫助人尋找自己失去嘅回憶,所以我決定去搏一搏。

.

「你好!我應該點稱呼你?」

「你可以叫我阿輝。」馬醫生嘅診所絕對係唔大間,只係有一個少少嘅候診室同醫生房。醫生房裡面有唔少佢嘅證書,獎狀同相片。

「你可叫我做 Kate 就得架喇!千其唔好叫我做馬醫生,又或者 Dr. Ma,我鍾意人地叫得我咁見外!你可以當我係朋友咁樣傾計就可以架喇!」

「其實 ... 其實就咁嘅,我想你幫我一個忙。我想你幫我搵一個人。」

「佢係咩人嚟?」Kate 滿臉好奇咁問。

「一個害我冇咗條命嘅人。」我到宜家一直都唔敢直視佢,只係一路玩手指,一路望手指。

我將呢件事一五一十咁話咗比呢位醫生知。唔知點解,佢比到一份好熟悉,又好能夠信任嘅感覺比我知。我相信佢,我相信佢可以帶領我去到事實嘅真相,咁至少我唔洗死得咁不明不白。

Kate 係聽完呢件事之後,臉上依然保持冷靜。「你信唔信阿?」我終夠膽直視去問佢。

「信!當然相信!咁 ... 你想我可以點幫你?」佢嘅冷靜,反而令到我有點心寒。佢係聽完我講野之後,可以咁冷靜咁直接咁繼續同我講野,好似一啲驚訝,驚喜嘅感覺都冇咁。

佢好似一早知道我要講咩咁樣。

「你點解要信我?」我忍唔住問。呢一下,反而令到佢呆咗係到。

「因為我地係識嘅。」佢係思考咗幾秒之後同我講。
幾得意.但可唔可以多少少

即有多少少睇 問得好準時
留名
留名
btw係咪特登輸rank幫對面送分所以扣一日?
識?我地識?坐係我面前嘅呢位少女,我係認識嘅?

「你唔記得咩?我地係中學同學!」Kate 呢個名,其實好陌生。同時馬禮林呢個名,我都唔覺得我有聽過。「6D班,馬禮林喎!」

如果大家仲有啲記憶嘅,我好似有講過我中學嘅時候,曾經同過一位女仔表白,佢就係嚟至 6D 班。但我絕對唔記得有呢個人。

可能始終係隔離班嘅人,可能我先唔識啫。

「你當年表白,我都係現場架!我本身睇好你會成功架!」佢繼續講。「可惜當年嘉怡佢男朋友 ... 」嘉怡!嘉怡的確係我當年女神嘅名!

「你知唔知佢宜家點樣?」我真係好想知佢近況,我已經好耐冇見佢。

「佢係當年畢業後就冇晒佢消息,每次班活動佢都冇出現,所以我都唔知道。」

頂,今日嚟唔係為咗知道中學時代嘅野,係要搵真相。

「其實我今日上嚟,係想你催眠我,我想知道返當日所發生嘅事。我想知,係邊個害到我咁樣。」

Kate 進入沈默,係呢個時候,我再望清楚佢嘅面容,但我的確係毫無印象。雖一我發覺嘅,係佢沈默思考嘅樣貌,絕對可以吸引到唔少雄性動物。

「我有必要話你知,催眠,係有可能因為記憶重疊而做成失誤。」佢作出提議。「你要小心嘅係,催眠嘅記憶可能會令到你原本真實嘅記憶被改變。你真係要冒呢個險?」

我微微點頭示意已經做好心理準備,然而 Kate 就叫我瞓係床上面,合埋眼,幻想你宜家係一個好靜好靜嘅地方。

.

「嘩!係薯條阿!好撚正阿!快啲夾埋落下面食啦!哈哈哈哈哈哈!」

「好撚正阿!」

「快啲夾埋落下面食啦!」

「哈哈哈哈哈哈哈!」

好多零碎嘅畫面係我腦海中出現。

「BB,佢𥄫我阿!」
留名

後面會解釋 但我覺得你呢諗法都好好
留名

我覺得係就算打輸都係幫人打
就算少人都唔好停呀 我仲追緊故架
lm
係嗰個肥婆!係肥婆!係佢當晚睥撚咗我成晚,一定係佢!但佢點解要殺我?我只係望咗佢一眼咋喎?啲肥婆 ... 真係咁小氣?

冷靜啲先,咁即係可以代表到佢係睥緊我,唔代表佢係殺我嘅人嘅。冷靜啲先。

係催眠嘅世界裡面,彷彿只係得我自己同自己講野咁樣。就算係人地嘅聲音,佢地嘅聲線都好似變埋我嘅聲線咁。

時間線嚟到當日發生意外嘅十字路口,正當我以為我即將會倒下嘅時候,我竟然直接過咗個十字路口。

冇錯,係乜事都冇發生過。最後我就平平安安咁返到屋企,食我嘅平安夜老麥。

屌!點會咁樣架!醒阿醒阿醒阿醒阿仆街!點解會唔同晒架?醒阿!

.

「阿!」我大叫一下,原來已經返到嚟現實。我望向右邊,Kate 係到記錄緊野。佢見到我醒返,都馬上停低筆。

「點樣?感覺如何?有冇記起啲乜野?」

我搖搖頭。

「我明白嘅,好多時候催眠呢啲野並唔係一時三刻就可以見效。你多啲嚟,我會繼續幫你架!」

唔知點解,呢位 Kate 好似好想幫我解決呢件事咁樣。佢仲要唔收我錢都肯幫我。雖然我認唔出佢係我中學同學,但就好矛盾咁有一種熟悉嘅感覺。

我向佢道謝同道別後,就誰開咗診所。佢約咗我下星期再繼續催眠。

係街上,我繼續組織意外當晚所發生嘅事。我明明係比人打暈咗,點解會直接返咗屋企?如果係肥婆殺我,咁佢嘅殺人動機係咩?佢到底係邊個?

係我嘅腦海嘅問題煩惱緊我之際,電話突然一響。

打嚟嘅,係志偉。
今晚嚟到呢到,聽日繼續!
lm
自推一下
晏啲會再出文!
留名追故
lm加速
幾有新意 留名
「喂,志偉?」我將電話接聽。

「喂!你條仆街,尋晚係咪幫我打 Rank 嚟?」屌,都預咗會比佢屌一鑊。

「係。」我咁答咗佢一句。

「屌,咁就得啦,幾驚我比人 Hack Ac 阿!」佢反而好似好正常咁,冇一刻係語帶憤怒。

「你唔嬲架咩,我害你輸咗咁多場。」

「屌!嬲咩啫,呢啲咁嘅遊戲我又唔係最在乎嘅。何況嘅係,我叫你幫我打 Rank 咋嘛,我又冇叫你一定要幫我贏嘅。」原來志偉要幫嘅野,係打 Rank,唔係贏 Rank。「我要你幫手,唔通我仲要怪你?」

「 ... 」我沈默。

「喂,冇輸丫嘛,輸個帳係我架喎,唔係你架喎。」

「冇,我諗緊野啫,我今晚玩嗰陣再搵你啦。」

.

幫人嘅定義好廣闊。幫人做功課係幫,幫人打卡係幫,幫人講大話都係幫。但我誓估都估唔到,幫人輸 Game 都係幫。

係呢個時候,我仲可以點幫我自己?

所以我又決定搵返班明知幫我唔到嘅人去幫我 - 警察。

.

「呢位先生有咩幫到你?」坐係詢問處嘅警察先生問我。

「就咁嘅,我之前嚟報過案,我想睇睇案件嘅進展 ... 我嘅檔案編號係 KJ85427。」

詢問處嘅警察係查咗一查之後,話要搵返負責呢件案件嘅警察幫我。結果,當日幫我落口供嘅陳 Sir 就落咗嚟。

「屌,想搵你好撚耐喇,過嚟,比啲野你睇。」

我唔明白係本身啲警察就係咁爛口,定係呢位警察特別爛喇。

佢再次帶咗我入口供房。口供房入面,只係有兩張櫈,一張枱,同埋一部電視。佢將一餅錄影帶放咗入一部錄影機到,然後開始播放。電視畫面顯示出一個 CCTV,畫面顯出一個十字路口。

「呢個係當晚你聲稱比人打暈個段時間嘅十字路口閉路電視。」
畫面被陳 Sir 調到快轉 mode,去到一個畫面就停咗係到。畫面上有一個身穿白衫黑褲嘅男子。呢個,就係當晚嘅我。

「呢個係你嚟架嘛,下話?」

我點頭。CCTV 繼續播放,正當我以為我即將要被打暈時,我再一次就咁橫過咗十字路口。再一次,乜事都冇發生過。

「我地之前其實已經睇埋其他嘅閉路電視,都發現唔到你聲稱嘅『比人打』。其實會唔會係你記錯野呢陳生?我打想打電話比你,話你聽個進展,但你交低嘅電話又係打唔通嘅。阿陳生,你知唔知報假案,係犯法架?」

我呆咗咁望住部電視。我唔敢相信我所睇到嘅「真相」。即係話,我催眠嘅記憶,係正確嘅?

「你知唔知我地仲可以告你浪費警力?」陳 Sir 將身體傾向前,面貼面咁貼我講。「不過你好彩,我地已經決定就咁將呢件案銷案,你就當自己冇報過警啦。」

「如果你真係比人打暈嘅,你一早去咗醫院啦。拍硬檔,幫幫手,係呢張銷案紙簽個名,當幫我地五個手足 Close 個 File,比我地拎幾日假休息下。」陳 sir 拎咗張紙出嚟,我無奈咗係上方簽咗個名。

「好多謝你嘅合作,唔該晒。」陳 Sir 拍拍我膊頭,就離開咗口供房。

「來自 666 的文字信息:339。」
其實我地講既都係意見姐
如果巴打覺得辛苦 就跟番自己速度 唔好勉強呀

繼續留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞