[冇人性]你每幫一個人 你嘅壽命就會減一日

135 回覆
36 Like 8 Dislike
返到屋企,仍然只係得返我一個人對住四面牆。

既來之,則安之。倒返轉嚟諗,可能原本我就可能一早已經死咗,呢幾百日係因為你好人而送比你架呢。個天比多咁多日我,我好應該要珍惜佢先啱呢。

但點解班警察想打比我會打唔通?
但點解會出現咗個我完全冇印象嘅同學?
但點解我明明比人打暈咗但閉路電視影出嚟嘅野完全唔同晒?

雖然我好想安份守己咁過日子,但唔同嘅問題繼續一個一個咁煩住我,定我冇辦法安靜落嚟。

我打開電話,進入通訊錄裡面,檢查下自己嘅電話號碼。果然,我嘅號碼同未出事之前嘅號碼係唔同咗。

我再拎出當年中學畢業時全級一齊影嘅班相出嚟,搵下當年嘅同學。

志偉同嘉怡都係到 ... 同時,有一個同 Kate 都好相似嘅人都出現咗係相片入面。相入面仲多咗幾個我完全冇印象嘅人係裡面。

屌,點解啲劇情咁老套。

根據我嘅推算,由我醒返嘅一刻開始,我已經唔係屬於我原本嘅世界。

即係話,佢地將我寄咗去一個半行時空。

曾經有一個咁嘅理論:所謂嘅改變歷史,並唔係真係去改變原本嘅歷史,而係去分裂多一個平行時空去發展已改變嘅歷史。

而即係,係原來時空嘅我已經死咗,係呢到生存緊嘅我,只不過係去咗另一個時空苟且偷生。

而因為歷史被改變,所以都有來至其他原來時空嘅歷史都被改變?冇理由!明明佢只係改變咗我死亡呢個歷史。

咁呢個 Kate,到底係咩人?
而我嘅號碼,又點解會被改變?

呢個時候,電話一震,又係志偉。

「來至 志偉 的 Whatsapp 文字信息:大撚鑊!急要你幫拖!」
故事嚟到呢到都已經差唔多入大直路
好多謝咁多位巴打絲打嘅支持先
其實我打故好多時都係諗好咗個頭尾
中間啲好都好驚打得好差
如果劇情有咩覺得不滿或者怪怪地咁嘅不仿講出嚟 我會再改善一下
今晚嚟到呢到先!
自推一下
幫推
好睇 留名

好睇

等結局
- 17 -

志偉只係交代咗一句說話,其他就乜都冇再講。佢嘅電話亦都打唔通。睇嚟呢鑊都應該唔止係幫手打 Rank 咁簡單。

我馬上出發前往志偉屋企,希望會搵到佢。點知我打開門,就見到 Kate企咗係門口。

「打比你電話唔通嘅?」佢問。

「我 ... 個電話號碼 ... 」未講完,佢已經拖住我隻手。

「快啲行啦,志偉得唔切架喇!」佢話。

「你識志偉?」

「當然啦!我地中學同學嚟架嘛!」係佢拖住我隻手嘅時候,呢種感覺,好熟悉,好熟悉,同時又好溫暖。我望住佢嘅側面,突然就覺得,我係應該識佢嘅。

Kate 拖住我,上咗佢架車,然後就向志偉屋企出發。

「你識我 ... 仲識志偉?」係呢刻我好想同佢講,可唔可以唔好再添加我腦海中嘅問題。但我知道,最緊要係搵咗志偉先。「你點知佢出事架?你又點知我住係呢到?」一連串嘅問題從我口中問出。

Kate 冇出聲,但臉上卻顯出無盡嘅焦急。

但如果志偉係咁急嘅,點解佢唔打比我?

.

我地已經到達志偉住嘅大廈,我地馬上衝上佢屋企。同唔少電影橋段一樣,上到去,佢屋企嘅門係冇鎖嘅。

我地馬上衝門而入,見到嘅野,令到我地目瞪口呆。志偉流晒血咁咗係地下。就咁睇,佢已經冇晒知覺。我地馬上報警。此時,電話一震。

「來自 666 的文字信息:239。」

我冇時間,亦冇心情理會呢個信息。我呢個時候要擔心同理會嘅,係志偉嘅性命。

數分鐘後,救護車已經將我地送到嚟到醫院。大量嘅護士同醫生出嚟接應,並將志偉推咗去急症室。

呢一刻,我同 Kate 仲繼續拖住手。

「血庫血量不足阿 Dr. Man!」護士走出嚟話。

「你地有冇人或者朋友嘅血形都係同 O 型相通?」醫生馬上問。

我馬上舉手。

「咁好,馬上準備手術室!」醫生再講。「我代表傷者多謝你先!但我有必要同你講,呢個手術嘅風險都十分一,但我應承你,你呢個決定,一定會幫佢救返條命!」醫生拍拍我膊頭,就走去準備手術。

電話再震。

「來自 666 的文字信息:139。」

「你地一定要冇事!」Kate 捉得我隻手又實。

我同佢你眼望我眼,係呢刻,我好似有啲記得佢係邊個。

.

轉眼間,我已經瞓咗係手術床上。醫生幫我注射麻醉劑。

「係心入面倒數 5 下丫。」醫生話。

「5,4,3,2,1 ... 」

「來自 666 的文字信息:0。」
上面個 17 係幫我自己記得文章號碼 我唔記得 del 咗佢
你地可以唔洗理
同埋個故事應該會係呢幾日就會完埋佢
你地有冇話特別想睇happy定sad ending?
雖然我已經諗好咗個結局
lm
超展開
突然咁快
同埋個故事應該會係呢幾日就會完埋佢
你地有冇話特別想睇happy定sad ending?
雖然我已經諗好咗個結局

sad
突然咁快

因為我驚拖得太耐會太悶同爛尾
同埋有另外一個故我好想好係到寫埋佢
不過放心 我應該因爲想快啲完而爛咗個尾佢
突然咁快

因為我驚拖得太耐會太悶同爛尾
同埋有另外一個故我好想好係到寫埋佢
不過放心 我應該唔會因爲想快啲完而爛咗個尾佢

阿輝 .. 阿輝!係我阿!志偉阿!

你唔洗擔心我,我宜家好安全!

事出一切必有因,呢件事係我做出嚟嘅,呢個果我就一早預咗!

仲記唔記得個陣我地 3 個一齊打機個陣,你係咁串我走位廢同埋做送頭撚?

屌,呢件事我真係冇記係心架,瞓咗覺我就算撚數架啦!

係你成日自鳩責,成日拎返呢件事出嚟同我道歉咋嘛。

十幾年兄弟,我點會放係心架啫?

升鑽 1 同跌銅 5 根本就唔係最重要,最重要係我地 3 個一齊開開心心咁打機咋嘛!就算到時我真係唔係到,你咪 ON 我 Ac,扮住我送頭先囉!

屌!唔好喊唔好喊,你唔洗驚見我唔到,以後早少少起身開電視,到時播米奇妙妙屋你就見到我架!

因為我係米奇老鼠丫嘛!哈哈哈哈哈哈!

喂!你都差唔多要起身喇,唔講喇,真係唔講喇。

記得睇米奇妙妙屋阿仆街!
志偉係佢害死?
假如主角咩都唔做志偉就唔洗死,假如主角害死人要填命?
幫志偉打LOL係為咗比佢有更多機會食女,所以會間接令志偉死?
主角打LOL》志偉有時間食新女》食過既女知道咗志偉食女》上門打到志偉流血?
志偉係佢害死?
假如主角咩都唔做志偉就唔洗死,假如主角害死人要填命?
幫志偉打LOL係為咗比佢有更多機會食女,所以會間接令志偉死?
主角打LOL》志偉有時間食新女》食過既女知道咗志偉食女》上門打到志偉流血?

9up
白色嘅天花,白色嘅牆身,白色嘅床單。

呢到,係醫院病房?

我好攰,攰到冇力起身,甚至連隻手都郁唔到。唯一可以活動到嘅,係我雙眼。

「阿 ... 」我發出低沈嘅叫聲,希望可以吸引到我身邊嘅人留意。

「你醒返喇!」係旁邊嘅,係 Kate。「醫生!醫生!我男朋友醒返喇!」

我想起身,我想講野,但我冇呢個能力。「麻醉藥嘅效果仲未散晒,你再休息下先啦!有咩遲啲先講!」佢攬住我。「我地以後唔可以再分離喇,你知唔知道?」講完,佢就衝咗出去搵醫生。

雖然我同 Kate 係醫院時係拖住手,但唔代表佢係我女朋友丫。雖然佢真比到種好溫暖嘅感覺我。

醫生係呢個時候已經行到入嚟。

「何志偉,你唔好郁,你嘅傷口仲未復原,唔可以咁做咁大動作。」醫生一入到嚟就對我佢出警告。

「我 ... 我 ... 」我嘅聲音仲係好細聲同低沈,唔足以令到佢地聽到我講。醫生嚟到,幫我做咗啲檢查同觀察。

「佢仲需要一大段時間康復同休養,終佢失血過多,個人好虛係正常嘅。呢個時候,家人同朋友嘅支持係好重要,所以你身為佢女朋友,都要好好照顧佢。」醫生講完後,就轉身離開。

「阿輝,你冇事就好喇!定係 ... 你想我叫你做阿偉?」呢個時候,Kate 再次拖住我隻手。「只要你係我身邊,你要我做乜我都肯架!」佢呢個時候攬住我,仲攬得好實。

我比唔到任何反應,但我知道,「我」已經死咗。

.

係跟住落嚟嘅幾個月,我嘅康復速度好快,我係住咗院大概兩個月就可以出院。

係呢段時間,我一直唔夠膽問 Kate 發生咩事。因為唔知點解我覺得,係我欠咗佢嘅。

而我用志偉呢個身分,亦成功將佢係銅牌嘅位置升到上鑽石。

同時,我同 Kate 嘅關係愈嚟愈好,甚至連家長都見埋,已經去到談婚論嫁嘅階段。

.

今日,係「我」嘅喪禮。唔知點解,我係靈堂望住自己張相嘅時候,已經冇乜咁感覺。究竟係我已經習慣咗呢個身分,定係我根本就係志偉?

我係瞻仰遺容時,望到死咗嘅自己,雖然冇乜感覺,但一切都好唔真實。

我望到「我」嘅爸爸媽媽係到喊個陣,我好想過去同佢講,我就係阿輝。可惜,我直家係志偉。

「節哀順變,伯母叔叔。」我同爸爸媽媽講。

.

係喪禮完結後,我選擇自己一個離開,我需要一啲時間比自己冷靜下。

係呢個時候,我撞到一個我唔應該撞到嘅人。

企咗係我面前嘅,係嘉怡。
今日嘅進度嚟到呢到先暫時
睇嚟以宜家嘅進度睇 聽日都可以大結局

其實嚟到呢到 我都幾後悔自己完得太快
因為其實本身仲有一兩條線想寫月不過寫咗會覺得離題同會令到故仔更悶

再係呢到多謝咁多位嘅支持!
繼續自推
好睇
其實kate點解會做左志偉gf, 明明佢本身有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞