張敬軒 HINS (9) 演唱會 1st plug 單曲《缺》

1001 回覆
74 Like 3 Dislike
無眼睇
話時話 好似未開過三面台
話時話英皇啱啱出嗰隻精選專輯都有幾首軒嘅歌
張敬軒復刻憶蓮舊碟 天價請Mac Chew出山

歌手張敬軒接受電台訪問,提到新歌《缺》的錄音時間比較長,他認為歌手接到歌曲跟演員接到劇本一樣要去消化,要將別人的創作變成自己的故事:「我好鍾意林憶蓮嘅唱片《感覺完美》,負責編曲嘅馬來西亞音樂人Mac Chew當時係李宗盛音樂上嘅拍檔,我到依家都覺得呢隻碟嘅編曲係近20年來其中一個最好嘅。我好想復刻番,所以就搵Mac Chew。」

軒仔指對方近年已很少編曲,主要做演唱會的樂隊領班:「我求佢幫我!成隻新碟啲歌都係佢編,我求佢將當時幫憶蓮嘅所有Hardware拎番出嚟,《缺》前奏嘅電鋼琴其實都好多年冇人用過。」軒仔大讚對方的編曲人性化,收到成品時很有以前的感覺:「我好鍾意《感覺完美》嘅《哭》,前奏好簡單但好有情感,我有首新歌係向《哭》致敬,希望可以成為下一首派台歌,亦都希望粉絲搵番佢呢隻碟聽。」問到6月的演唱會可會找對方再合作?軒仔笑指Mac Chew收天價,加上自己有固定班底,因此應該只邀請對方編曲,而不會做樂隊領班。

佢vibes嗰時唔係話續咗6年咩,
又續?
唔撚係簽左長命約呀下
所以諗緊係5+6年約,
定係淨係續咗6年,減返上年
有冇人知幾時賣飛
戴晒頭盔
今晚七點半JOOX 有直播訪問
講到明係空頭支票
會有嘅
https://www.facebook.com/MemoSonBB/videos/322520804905223/
空頭支票:fb live唱雪花抄
戴晒頭盔
講到明係空頭支票
會有嘅

頭先joox live唱左副歌
有冇人知幾時賣飛

3月 但確實時間未知 頭先live講
thx
有無得睇返
搵到了 不過得youku

「20180123 JOOX派台易 - 嘉賓:張敬軒 直播

說幾個重點👇🏻:
1. 清唱一小段 《雪花抄》
2. 6月紅館演唱會預計於3月售票,並希望大家儲起過年的利是錢
3. 演唱會暫定翻唱歌較多,歌迷可在適當渠道提出好的意見
4. 宣布希望大家不要叫他減肥,否則可向平機會告大家
5. 用越南話數1-10及指自己名叫「#鍾根碩 」
6. 指自己是00後實力歌手
7. 夜深電台節目系列,教大家如何透過聽張敬軒的歌曲面對失戀」

cr. hinscheung_officialfanclub
https://www.instagram.com/p/BeS-tBXHKLT/?taken-by=hinscheung_officialfanclub
thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞