叱咤20強有幾多首聽過?

477 回覆
24 Like 80 Dislike
以前d最喜愛歌曲都係k歌來架啦
做咩而家懶高級咁話唔想mk歌長相廝守拎姐
事實佢今年最hit

正解
最歌就係邊首多人投就比邊首
係班濕鳩憤青專係要同街外人唱反調 就發晒茅咁屌

雖然Tonick靠pop歌彈一彈起係有d柒
但首歌真心hit喎

老實講睇多年啦
難得終於彈起左
睇下佢地下年仲會出邊種歌
今年除左長相廝守同不停站之外其實903都係hea佢地

以往plug punk歌 電台電視台完全唔show

tonick 長相之後派果兩首 阿飛與阿基 不停站
都已經唔係mk歌啦 都係講夢想正能量果類
即刻無乜人討論
玩punk係香港邊彈得起 不過真心正
以前d最喜愛歌曲都係k歌來架啦
做咩而家懶高級咁話唔想mk歌長相廝守拎姐
事實佢今年最hit

正解

但首歌真心hit喎

老實講睇多年啦
難得終於彈起左

show嘅
得新城可能會show吓佢地囉
不過新城個公信力大家都知乜事

鐵樹蘭plug喺903都攞過冠軍歌啦
果啲仲難入口過punk都有人理啦

咁Supper彈起之後
鐵樹蘭都唔多唔少因為Sunny而做起咗嘅
霸氣情歌
神奇之旅垃圾

正解

但首歌真心hit喎

老實講睇多年啦
難得終於彈起左

show嘅
得新城可能會show吓佢地囉
不過新城個公信力大家都知乜事

鐵樹蘭plug喺903都攞過冠軍歌啦
果啲仲難入口過punk都有人理啦

咁Supper彈起之後
鐵樹蘭都唔多唔少因為Sunny而做起咗嘅

無第一
凡人對抗命運最高上到第二
再派果首已經第8
支持和每天講再見 3am
假使世界原來不像你預期正路樂壇就拎左9成
但香港呢D MK地方
99%都係TONICK首MK 歌

好撚柒憎你呢d典型連登仔口吻
出面多人鍾意/好紅既歌就係MK歌
連登圍內捧既野就係屌打晒其他野
你自己鍾意既野 就話正路贏左九成
自我中心到

利申 兩首都鍾意

仲有上年
真心唔覺女神贏你是你本身的傳奇有咩問題
事實上女神係hit好多 唱到街知巷聞
連登仔反呢首歌咪又係因為欣宜+首歌太紅

主要係因為欣宜黑連登仔憎

其實我反而覺得傳奇入到前2係黑哨 矛盾仲hit過女神啦講真

2007十大
不妨比較下

當年一首歌閒閒哋都2百幾app 依家
但香港呢D MK地方

自我中心到

利申 兩首都鍾意

仲有上年

上兩年羅生門輸比原來她不夠愛我先係經典 真心講句,羅生門算係10年代最爆既一首歌都要輸,唔好話最歌輸,連至尊歌都輸
當年FB高登明明人人都洗哂版叫哂春

坤狗臨尾打悲情牌 呃晒d傻囝投

講真 咁都輸只能講兩條友太老定 以為贏硬冇拉票
但香港呢D MK地方

自我中心到

利申 兩首都鍾意

仲有上年

上兩年羅生門輸比原來她不夠愛我先係經典 真心講句,羅生門算係10年代最爆既一首歌都要輸,唔好話最歌輸,連至尊歌都輸

呢一年就真係R爆頭啦
至於903至尊歌就不嬲都唔係頒比最hit既歌架啦
例如今年至尊歌都唔知係唔係呢個list入面

今年比靈感床
但最歌就大丈夫入圍

自我中心到

利申 兩首都鍾意

仲有上年

呢一年就真係R爆頭啦
至於903至尊歌就不嬲都唔係頒比最hit既歌架啦
例如今年至尊歌都唔知係唔係呢個list入面

其實當時903播到好癲,好似4x ap上冠,但之後壓住黎播,先上唔到至尊
之後可能驚比人屌,由第十調上去第六

當年上榜第二星期就冠

果陣個個以為會兩週冠點知落左榜
如果唔係就至尊歌

講真唔係謝安琪個名
903真係會夠膽死兩周落榜
呢類歌真係唔係903杯茶

2007十大
不妨比較下

十首入面起碼有七首到而家都好多人聽同唱k點

嗰年仲有電燈膽ap夠十大 只係嗰陣stephy live太差比人拉走
中午公布十強
3AM去買M記一定聽過
我寧願十戒歌拎都唔要垃圾合唱歌拎

集中推佢入5強
3am
不過應該係原來/長相
假使世界原來不像你預期
霸氣情歌
呢兩首頂撚住啊
十戒歌

估十強:

鐵膽 3am, 長相,原來,假使

大機會 霸氣,大丈夫,一刻,天敵

有機會 hins,周爸,dear jane, 失暈記,phil, 十戒

其他都應該陪跑

鳩估top10
3am, 長相,原來,假使,霸氣,大丈夫,一刻,天敵,十戒,hins

分析:
鐵膽嗰幾首唔使講,人氣太高好難唔入
大機會嗰幾首,都算多人識,而且幾位歌手都高人氣,應該入圍冇問題
其他都係首歌冇乜人識,靠名氣入位
留返一個位比自己人都合理
幾時可以非情歌做主流

睇返條list

情歌 3am 一刻戀上 長相廝守 假使世界原來不像你預期 原來只因深愛著 難得一遇 朋友身份 霸氣情歌 UPSIDEDOWN 天敵

非情歌 也許我不會活多一歲 和每天講再見 十戒歌 大丈夫 突然一生人 失魂記 在天之靈 神奇之旅 風起了 Wonder Woman

都係各10首姐,而且兩邊啲題材都算多元化啦

假使世界原來不像你預期點會係情歌呀

假使愛原來不像你預期 才明白不可一起 成就這失戀的真理
硬係覺得佢首歌本身係當情歌咁寫
係個mv啲畫面先加多層意思
屌 十戒歌真係入
全部都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞